Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiTasarımcılar için monitör tercihinde püf noktalar

    Tasarımcılar için monitör tercihinde püf noktalar

    Doğru monitörü seçmek gerçekten de önemli. Bu noktada monitör ihtiyacınız gerek iş için gerekse eğlence amaçlı olsun, doğru tercih ile satın alındığında uzun yıllar kullanabiliyorsunuz. Burada tasarım odaklı düşündüğümüz için renk aralığı ve ekranı geniş monitörlerin tercih edilmesi gerekiyor. 

    Kullanıcıların ihtiyaçları göze alındığında farklı tercihlere yönelik pek çok model bulunuyor. Biz de sizler için yapılan işleri daha kusursuz hale getirecek monitör tavsiyelerini bir araya getiriyoruz. 

    Öncelikle monitörün kullanım amacına göre seçilmesi gerekiyor. Kullanıcıların bu noktada çalıştırmak istedikleri programlar, bilgisayarın ne kadar süre açık kalacağı ve buna benzer pek çok detayın değerlendirilmesi gerekiyor. 

    İlk bakılması gereken şey: Çözünürlük

    Tasarımcılar için en doğru monitör seçimi çözünürlüğü yüksek olanlar olmalı. Yüksek çözünürlük çok daha keskin bir görüntü kalitesi sunarken, artık günümüzde standart olan 1920 x 1080 piksellik Full HD çözünürlük yerine tercih edilecek 3840 x 2160 piksellik 4K çözünürlük, kullanıcılara özgürlük alanı sunuyor. Çözünürlük kadar sunulan görüş açısı da bu noktada önemli. IPS teknolojisine sahip paneller, 178 derecelik açıyla bakıldığında bile en doğru renkleri sunabiliyor olmasıyla dikkat çekiyor. 

    IPS panel: İzleme açısı geniştir ve parlama yapmamasıyla öne çıkar. Daha az güç tüketir, bu sayede daha uzun süre performansı düşmeden açık kalabilir. Renkler daha canlı olduğu için tasarımcılar için tercih sebebi olur.  Daha gerçekçi görüntü verir. Eksi özellikleri yok mu? Elbette var. Bu monitörlerin tepki süresi uzundur ve diğer panel tipine göre pahalı olduğu için daha yüksek bir bütçe ayırmanız gerekiyor. 

    TN panel: Yüksek yenileme hızı, düşük tepki süresi, daha fazla parlaklık, uygun fiyat ile IPS panelden öndedir. IPS e göre renkler soluk ve görüntü daha sanaldır. Ama renk doğruluğu ve gerçekçi görüntü avantajıyla tasarımcılar ve ofis çalışanları IPS panel monitör tercih etmelidir. 

    Renk seçenekleri bir diğer kıstas

    Tasarımcılar için oldukça önemli olan renk skalası, monitör tarafından da desteklenmeli. Profesyoneller için sunulan renk seçeneklerine odaklanması gereken kullanıcıların, bir monitörü alırken ürettiği renkleri, 8 bit renk derinliğine sahip standart monitörler yerine 10 bit monitörleri tercih etmeli. Bu sayede kullanıcılara 64 katın daha fazla renk sunuluyor ve 1.07 milyar farklı renk kullanıcının karşısına çıkıyor. Video içeriği üreten tasarımcılar içinse Rec. 709 ve DCI-P3 standardını karşılayan bir monitör tercih etmek daha doğru olabilir.  

    Ekran boyutu atlanmamalı

    Kullanıcıların göz önünde bulundurması gereken kriterler arasında ‘boyut’ da geliyor. Boyut yapılan işi daha geniş ekranda görüp, detaylardaki hataları fark etmeyi sağlayabiliyor. Tek bir ekranın yeterli olmadığı durumlarda birkaç monitör ile çalışmak daha başarılı sonuçlara ulaşmayı sağlıyor. Çerçevesiz monitörlerin tercih eden kullanıcılar ekran boyutu deneyimi noktasında da avantajlı oluyor. 

    Farklı kullanımlara yönelik monitörler de bulunuyor. Dik konumdaki monitörler daha çok fotoğraf rötuşları, programlama veya CAD tasarımları alanında çalışmalar yapanlara avantaj sağlayacaktır. 

    Göz sağlığına dikkat edilmeli

    Karantina günlerinde evde daha çok vakit geçiren tasarımcılar da saatlerce ekran karşısında vakit geçiriyor. Hal böyle olunca göz sağlığına önem veren monitörleri seçmek önem arz ediyor. Mavi ışık filtresine sahip monitörleri seçmek bu noktada önerilerimiz arasında yerini alıyor. 

    Bunun dışında dikkat edilmesi gereken diğer noktalar:

    -Yenileme hızının en az 60 Hz olması gerekiyor. Eğer bu monitörle oyun da oynamak istiyorsanız 144 Hz ve üstüne kadar yenileme hızlarını tercih edebilirsiniz.

    -Bağlantı türü tarafında ise monitöre bağlayacağınız diğer cihazlara göre ihtiyaçlarınız çeşitlenecektir. Bilgisayarınızın ve ekran kartınızın hangi bağlantı tür/türlerini desteklediğini öğrenip ona göre monitör seçmelisiniz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN