Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelSosyal ağlarda güvenli olmak

    Sosyal ağlarda güvenli olmak

    gorsel3

    Facebook, Twitter, Friendfeed, Google Plus, Instagram, Linkedin ve benzeri sosyal ağ siteleri, insanların fotoğraf, video ve kişisel mesaj türünde içeriği paylaşmak için diğer kişilerle bağlantı oluşturmada kullandıkları hizmetler olarak tanımlanabilir. Bir başka deyişle sosyal ağlar, arkadaş olduğumuz kişilerle sürekli iletişim halinde olabileceğimiz ve hoşumuza giden içeriği onlarla paylaşabileceğimiz bir ortam sunarlar. Fakat bütün paylaşımlar herkesin görebileceği ortamda bulunduğundan kişisel güvenliğiniz zaman zaman bazı tehditlere maruz kalabilir. Paylaştığınız her özel bilgi, fotoğraf ve içeriğin kötü niyetli birileri tarafından da  takip edildiğini ve zamanı gelince aleyhinize kullanılabileceğini asla unutmamalısınız.

    Güvende olmanın ilk kuralı, sosyal ağlarda kendiniz hakkında ne paylaştığınızı çok iyi bilmenizdir. Özellikle annenizin kızlık soyadını, cep telefon numaranızı, evcil hayvanınızın adını, ev, okul ve iş adresinizi, lise ve üniversitedeki sınıf bilgilerinizi, TC Kimlik numaranızı, kredi kartı veya banka bilgilerinizi, ailenizle ilgili bilgileri, hatta mümkünse ayrıntılı doğum tarihinizi bu platformlarda paylaşmamaya özen gösterirseniz sizin hakkınızda bilgi toplamak isteyenlerin işlerini çok zorlaştırmış olursunuz.

    Paylaşmak zorunda kaldığınız bir özel bilgiyi paylaşmadan önce görmesini istemediğiniz kişileri belirleyerek bu kişilere içeriğin görünmesini engellemek yararınıza olacaktır. Özellikle Facebook’da çok iyi tanımadığınız veya çok az tanıyıp “ayıp olmasın” diye eklediğiniz kişileri tam anlamıyla tanıyana veya o kişi olduklarına emin olana kadar “Limited Profile” kısmında yani kısıtlılar bölümünde yer vererek paylaştığınız her içeriğe ulaşmalarını engellemek güvenliğiniz için önemlidir. Sosyal ağ hesabınızı dondursanız veya tamamen silseniz bile daha önce paylaşmış olduğunuz içeriğin birileri tarafından kaydedilip saklanabileceğini ve bir gün karşınıza çıkabileceğini hep aklınızda bulundurun.

    Sosyal ağlarda bir arkadaş kabul ederken gerçekte kimi kabul ettiğiniz konusunda çok dikkatli ve seçici olun. Tanıdığınız biriyse arkadaşlık isteğini onaylamadan önce kendisine telefon veya e-posta ile ulaşarak isteğin doğruluğunu kontrol edin ki, kimlik hırsızlarının “sahte profil” tuzağına düşmeyin. Eğer size arkadaşlık teklif eden hiç tanımadığınız birisiyse bu kişilerin isteklerini hiç düşünmeden reddedin. Niyetini hiç bilmediğiniz, tanımadığınız ve ortak arkadaşınız dahi bulunmayan kişilerden zarar görebileceğiniz aklınızdan hiç çıkmasın.

    Sosyal ağlarda paylaşım yapılırken ileride başınıza iş açabilecek en büyük hatanın özel video ve fotoğraf paylaşımları olduğunu tahmin edersiniz. Mesela eski kız veya erkek arkadaşınız ile birlikteyken çektiğiniz özel bir fotoğrafın veya videonun paylaşılması siz daha sonra silseniz bile ileride başınıza sıkıntı verecek ciddi işler açabilir. Altın kural olarak sosyal ağlarda hiçbir özel fotoğraf veya video paylaşmayın.

    Çok sayıda sosyal ağa üyeyseniz, oluşturduğunuz şifreler güvenliğiniz için çok önemlidir. Her sosyal ağ için birbirinden çok farklı sayı ve harf çeşitlemelerinden oluşan güçlü şifreler oluşturup şifrenizi kimseyle paylaşmayın ki şifrenizi kolay kolay kimse kıramasın.

    Şunu da hep akınızda bulundurun: Sosyal ağ sitelerinin popülerliği yükseldikçe güvenlik riski de artacaktır. Bu platformlara şifrenizle girişi sadece kendi bilgisayarınızdan yapmaya özen gösterin. Özellikle internet cafe veya şirketlerdeki bilgisayarlar şifrenizin ele geçirilmesi için çok riskli alanlardır. Zorda kalmadıkça bu ortamlardan giriş yapmamak gerekir.

    Bütün bu önlemleri alırken elbette bilgisayarınızda güncel bir virüs programının da çalışıyor olması gerekiyor. Burada da dikkat edilmesi gereken en önemli konu virüsler bilgisayarınıza bulaşmadan önce önlem almak olacaktır. Çünkü virüs bulaşmış bir bilgisayarı virüsten temizlemek çok uzun zamanınızı alabileceği gibi bilgisayarınızda nasıl bir güvenlik açığı oluşturacağını da bilemezsiniz.

    Bu kadar güvenlik önleminden sonra artık daha rahat ve güvenli bir şekilde sosyal ağlara giriş yapabilirsiniz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN