Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraSony Cybershot RX100MV incelemesi

    Sony Cybershot RX100MV incelemesi

    Sony, fotoğraf teknolojisinde yaptığı yenilik ve geliştirmelerle Cybershot kompakt fotoğraf makine serisine yeni bir ürün daha kazandırdı: Sony Cybershot RX100MV… 2012 yılında piyasaya sürülen serinin beşinci sürümü olan bu küçük ama güçlü kameranın kutusunu açarken, bir yıl önce yazmış olduğum Sony RX100M4 incelemesini hatırladım. Doğrusu RX100M4, hafif, güçlü, kararlı yapısı ile özellikle seyahat, sokak fotoğrafı çekenlerin imdadına yetişecek kalitede üstün bir kameraydı. Bence bu noktada, o yazıyı bir okumanızda yarar var diye düşünüyorum.

    İşte Sony Cybershot RX100M serisi… İlk sürümünden itibaren dış görünüşte belirgin bir değişiklik yapılmadı.

    Sony RX100MV’te neler değişmiş?

    Sony RX100MV’de RX100M4’e oranla değişenler nedir? Dışarıdan bakıldığında çok da büyük bir farklılık yok gibi görülüyor. Aslında boyutlarda bir değişiklik yok. Şöyle ki, 102 X 58 X 41 mm ölçüleri değişmemiş. Yalnızca 1 gramlık bir artış söz konusu… Yani yeni RX100MV 299 gram ağırlığında.

    Aslında çok önemli değişiklikler var. Bunları sıralayacak olursak RX100M4, faz algılamalı odaklamaya sahip ilk üründü. Şu anda da kaliteli fotoğraf ve video yeteneğine sahip akıllı telefonlar faz ve kontrast algılamalı otomatik odaklama sistemini hibrit olarak kullanıyorlar. İşte tam bu noktada RX100MV, tam 315 odak noktasından poz ölçümü ve odaklama yapabiliyor. Oysa bu rakam RX100M4’te yalnızca 25’ti. Yani 290 noktadan daha kaliteli pozlama ve odaklama yapma şansınız var. Bu aynı zamanda sensörün neredeyse yüzde 65’lik bölümün kontrol altında tutabildiğiniz anlamına geliyor.

    Sony RX100M4 de çok hızlı bir makine iken bunu açıklamak çok da kolay değil ama, RX100MV Sony yetkililerinin açıklamasına göre 0,05 saniye içinde otomatik odaklama yapabiliyor. Yani RX100M4’ün neredeyse iki katı daha hızlı… Çünkü, RX100M4 0,09 saniye içinde odaklama yapabiliyor.

    Yeni AF-A özelliği

    Fotoğraf makinesi kullananlar bilir. Otomatik odaklama konusu çok önemlidir. AF-S (Tekil odaklama), AF-C (Devamlı odaklama) yanı sıra, Sony Cybershot RX100MV, AF-A (Değişken odaklama) özelliğine de sahip… Şöyle ki, bu özellik sayesinde duruma göre makineniz odaklama işini tekil, ya da devamlı olarak değiştirebilir. Yani diyelim ki, duran birinin portresini çekiyorsunuz. Burada odaklamayı kişiye yaptınız, daha sonra o hareket ederse siz devamlı odaklamaya geçmeden, AF-A otomatik olarak bu işi sizin yerinize yapıyor. Çok büyük kolaylık sağlayan bir özellik.

    Elbette her yeni model sürümünde hız da artıyor. Yeni RX100MV’de hızlı çekim moduna geçtiğinizde saniyede 24 kare gibi inanılmaz bir rakama ulaşıyorsunuz. RX100M4’te 16 fps olan bu rakam yüzde 50 daha arttırılmış, bir saniye içinde 24 kare birden çekebiliyorsunuz. Bu da özellikle hareketli nesnelerin çekimlerinde hiçbir hareketi kaçırmamanız anlamına geliyor. Ayrıca diyelim bu hızda çekim yapıyorsunuz. Hem JPEG hem de RAW olarak, üstelik 20,1 MP çözünürlükte 150 kareyi kesintisiz, beklemesiz hafıza kartına yazabiliyorsunuz.

    RX100MV, yalnızca fotoğraf makinesi olarak değil video anlamında da çok başarılı. Her ne kadar 4K video çekimi 5 dakika ile sınırlı olsa da özellikle 8 saniyeye kadar çektiği 1000 fps’lik video ile muhteşem ağır çekim videolar üretebiliyorsunuz. Üstelik hızı 40 kat daha yavaşlatarak… Bu da son derece detaylı ve kaliteli ağır çekim videolar anlamına geliyor elbette…

     

    LSI yongası ile daha iyi ISO performansı

    Yeni RX100M sürümünde donanımsal anlamda da önemli gelişmeler var. Bu da düşük ışık şartlarında daha yüksek ISO’larda çekim yapılmasına olanak sağlayan yeni LSI yonga sayesinde oluyor. Sony’nin ünlü Bionz X işlemci motoruna efektif olarak destek sağlayan LSI yongası sayesinde ISO performansını 80-25600 aralığına kadar genişletebiliyorsunuz.

    Sony RX100MV’le sokakta fotoğraf çekmek son derece keyifli… Çok büyük bir fotoğraf makinesi taşımanıza gerek kalmıyor. Cebinizde çok yer kaplamayan bu fotoğraf makinesiyle sokakta fotoğraf çekerken adeta görünmez oluyorsunuz. Daha önceki modellerde de yer alan, katlanabilir LCD ekran sayesinde öz çekim veya kendinizin yer aldığı video çekimlerini rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Bu arada boyut ve yapı değişmediği için yeni gelen bu önemli özellikle batarya performansını biraz etkilemiş. Yaklaşık 60 karelik bir fedakârlık yapmak zorunda kalıyorsunuz. Yani RX100M4’te tek bir dolumla 280 kare çekebilirken, RX100MV’te 220 kare çekebiliyorsunuz.

    Sonuç olarak, aralarında birçok profesyonelin de yer aldığı fotoğrafçı dostlarım Sony RX100MV’e büyük ilgi gösterdiler. Hemen hepsi böyle bir fotoğraf makinesine sahip olmak istediklerini söylediler. Sonuçlar son derece etkileyici… Sık seyahat ediyorsanız, dikkat çekmeden sokak fotoğrafı çekmek istiyorsanız, büyük fotoğraf makineleri ve ekipman taşımaktan bıktıysanız Sony RX100MV, alternatifleriniz arasında düşünmeniz gereken bir fotoğraf makinesi… Elbette bütçeniz uygunsa…

    Sony Cybershot RX100MV ile çekilen örnek fotoğraflar

    Birçok marka dijital kompakt kameralara buradan ulaşabilirsiniz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN