Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraSony a7RIII aynasız fotoğraf makinesi inceleme

    Sony a7RIII aynasız fotoğraf makinesi inceleme

    Özellikle tam kare aynasız pazarında hakim marka olan Sony, a7RIII ile çıtayı daha da yükseğe kaldırıyor. 42,4 MP çözünürlükteki imaj kalitesini güncellenmiş ve yenilenmiş sensoru ile hız ile birleştiren Sony, a9’da geliştirdiği özelliklerden birçoğunu bu yeni fotoğraf makinesine eklemiş gibi görünüyor.

     


    Tam kare aynasız piyasasında şu anda kelimenin tam anlamıyla rakibi olmayan Sony, Nisan 2017’de açıklamasını yaptığı Sony a9 ile spor, kuş fotoğrafçılığı gibi enstantane hızı gerektiren alanlarda çalışan fotoğrafçılara yeni bir vizyon getirmişti. “Stacked” (İstifli) sensor teknolojisi sayesinde a9, “blackout” (kararma) olmadan saniyede 20 kare çekim yapabiliyor, 1/32,000 enstantane hızlarında fotoğraf çekimi yapmanıza imkân veriyordu.

    Ancak, “hız” görsel kaliteden az da olsa ödün vermek anlamına geldiğinden Sony a9, 24 MP bir çözünürlük sunuyordu fotoğrafçılara. Nitekim birçok fotoğrafçının Sony’den beklentisi, a9’daki bu hızın a7RII’nin 42,4 MP çözünürlükteki sensorunun sunduğu imaj kalitesi ile bir araya gelmesiydi. Nitekim 2017 Ekim ayının sonunda Sony, a7RIII’ü duyurdu.

    a7RII’ye göre neler değişmiş?

    Birkaç hafta deneyimleme fırsatı bulduğum Sony a7RIII’de yeni olan neler var, anlatayım. Öncelikle daha önce a7R ve a7RII kullanan biri olarak rahatlıkla şunu söyleyebilirim ki, makinelere ön tarafından baktığınızda ayırt edebilmek çok da mümkün görünmüyor.

    Her iki fotoğraf makinesi de 127 x 96 mm boyutlarında. Ancak, Sony a7RIII en tarafından bir parça daha kalınca… a7RII’de 60 mm. olan kalınlık, a7RIII’te 74 mm’e yükselmiş. Özellikle de grip tarafında bu fark kendini belli ediyor.

    Ancak makinenin arka tarafında ciddi farklılıklar var. Öncelikle Sony a9’da en çok beğendiğim özelliklerden biri olan “joystick” yapısı Sony a7RIII’de de yerini bulmuş. Video çekimini başlatan kayıt düğmesi de hemen vizörün yanına taşınmış. İşlev tuşunun hemen altındaki seçim çarkı daha büyük ve ergonomik hale gelmiş. Baş parmağınızın dokunmasıyla özellikleri değiştirmek çok daha kolay artık.
    Fiziksel olarak, bir başka önemli değişiklik, makinenin hemen yan tarafında yer alan hafıza kartı yuvasında… Sony a9’daki çift hafıza kartı yuvası a7RIII’te de karşımıza çıkıyor. Özellikle bu yuvaların kapağının bir düğme yardımı ile açılıyor olması önemli bir gelişme… Sony a7RII’de bu kapağın bastırarak ve kaydırarak açılması yanlış kullanım nedeniyle servislik sorunlar yaratabiliyordu.

    Yeni batarya NP-FZ100 2,2 kat daha uzun ömürlü

    Aslında fotoğraf makinesini enden biraz daha geniş yapan özelliklerden en önemlisi, Sony a9’la birlikte karşımıza çıkan NP-FZ100 tipi bataryanın Sony a7RIII’te de kullanılmış olması. Bu radikal anlamda bir değişiklik… APS-C, yani “croplu” olanlar da dahil olmak üzere birçok aynasız Sony ürününde kullanılan ve bir anlamda aynasız standartı haline gelen NP-FW50, a7RIII’le birlikte “7” serisi tam kare aynasızlarda yeni bir devri başlatıyor.

    Bu durum son derece normal… Çünkü aynasız makineleri DSLR’larla karşılaştıranların en önemli karşı argümanlarından bir tanesi de batarya ömrü… Açıkçası, birçok aynasız kullanıcısı çekimlerde birden fazla bataryayı yanında bulundurmak zorunda kalıyordu. Anlaşılan Sony, bu konuyu yeni batarya ile halletmiş görünüyor. NP-FZ100, NP-FW50 ile kıyaslandığında elbette ki fiziksel olarak daha büyük bir yapıya sahip. Şöyle ki, NP-FW50 1020 mAh güce sahipken, NP-FZ100 2280 mAh civarında… Aradaki fark, öyle böyle değil neredeyse 2,2 kattan daha fazla… Bu güç farkı da size daha karmaşık elektronik işlevlerin arkada gerçekleşmesi ve çok daha fazla sayıda fotoğraf çekmek olarak dönüyor.

    Çift hafıza kartı yuvasına, yeni elektronik işlevlere, daha büyük pile ve daha kalın bir en yapısına rağmen fotoğraf makinesinin ağırlığında 25-30 gram civarında bir değişiklik var. Sony a7RII’de 625 gr. olan makine ağırlığı, a7RIII’te 650-657 gr. ağırlığına ulaşmış. Bu kadar fark da kabul edilebilir düzeyde bana kalırsa…Sensor teknolojisindeki gelişmeler

    Biraz da kaputun altına bakalım yeni neler var… Her ne kadar 42,4 MP’lik sensor değişmedi gibi bir izlenim olsa da bu doğru bir tanımlama değil… Çünkü çok önemli geliştirmeler ve güncellemeler yapılmış. Özellikle a7RIII’te kullanılan LSI yongası sayesinde veri okuma, işleme ve yazma hızı neredeyse iki katına çıkmış. Tam olarak 1,8 kat daha hızlı diyebiliriz.

    ISO hassasiyetinde de a7RII’ye oranla önemli bir gelişme var. a7RII’de 100-25,600 aralığında olan ISO hassasiyeti, a7RIII’te 100-32,000 aralığına yükselmiş. Aslında genişletişmiş anlamda her iki fotoğraf makinesi de 50-102,400 aralığında ISO hassasiyetine sahip olsa da asıl ISO değerine bakıldığında a7RIII, selefine oranla bir stop avantajlı…

    Hız… Sony a9’da karşımıza çıkan “hız” gerçeği a7RIII’te de birçok alanda ön plana çıkıyor. Öncelikle daha hızlı otomatik odaklama ve ölçüm doğruluğu mükemmelleştirilmiş. Şöyle ki, a7RII ve a7RII’te 399 faz algılama noktası bulunuyor. Ancak a7RII’deki 25 kontrast algılama noktası, a7RIII’te 425’e yükseltilmiş. Bu da otomatik odaklama hızını iki katı hızlandırmış.

    Yine devamlı çekimlerde a7 serisinde 5 fps olan saniyede çekilen kare sayısı 10 fps’ye çıkmış. Ayrıca yeni perde hızı mekanizması sayesinde titreşim iyice azaltılmış. Özellikle Sony a9’la karşımıza çıkan UHS-II desteği a7RIII’e önemli bir buffer (ön depolama) yeteneği kazandırmış. Devamlı çekimlerde sıkıştırılmamış RAW dosyaların kaydında 28 kareyi, JPG dosyalarda ise 76 kareyi makine sizin için buffer’lıyor.

    Sensor kaydırma ile daha fazla detay

    En önemli özellik ne diyecek olursanız sizlere “sensor shift” diyebilirim. Sensor kaydırma özelliği sayesinde fotoğraf makinesi sensörü hareket ettirerek 4 kare çekim yapıyor, bunları birleştirerek işliyor ve normal fotoğrafa oranla çok daha detaylı bir fotoğraf elde ediyorsunuz. Elbette bu özellik hareketli fotoğraflar için değil… Daha ziyade manzara gibi daha durağan fotoğraflar için tercih ediliyor. Her ne kadar çıktı 42,4 MP olsa da fotoğraftaki detay kalitesi için yaklaşık 170 MP kadar veri kullanılıyor.
    Dokunmatik ekran… Aslında Sony’nin en çok eleştirildiği konulardan biriydi. Kısmen de olsa Sony a6500’de karşımıza çıkmıştı, Sony a9’da da devam etmişti. Sony a7RIII’te dokunmatik ekran teknolojisine sahip. Özellikle odaklama noktası seçiminde çok işe yaradığını söylemeliyim.

    Bir de elektronik vizörden ve LCD ekranından söz etmem lazım… 3,686k noktalı elektronik vizör ve 1,44M nokta çözünürlüklü LCD ekran daha kaliteli bir görüntü sunuyor.

    Sonuç olarak, a7RIII aynasız tam kare fotoğraf makinelerinde çıtayı biraz daha yükseğe yerleştiriyor. Hız ve kalitenin bir araya geldiği aynasız-DSLR rekabetinde ibreyi aynasızdan yana çevirebilecek önemli bir ürün…

    Sony a7III örnek fotoğraflar (işlenmemiş)

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN