Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürSiber Zorbalık Nedir ve Çocuklarımızı Nasıl Koruruz?

    Siber Zorbalık Nedir ve Çocuklarımızı Nasıl Koruruz?

    Siber zorbalık, dijital ortamda gerçekleştirilen bir zorbalık türüdür. En çok karşılaşıldığı yerler arasında sosyal medya, oyun platformları ve mesajlaşma uygulamaları bulunur. Siber zorbalar hedef seçtikleri kişileri ve daha çok çocukları korkutularak, utandırılarak veya kızdırılarak taciz ederler. Ayrıca geride dijital bir iz bırakıldığından takip edilmesi ve ispatlanması yüz yüze yapılan zorbalığa göre daha kolaydır.

    Siber Zorbalık Türleri

    1- Bir başkasının Kimliğine Bürünmek

    Bir başkasının kimliğine bürünen kişi kurbanıyla tamamen farklı birisiymiş gibi kendini tanıtarak bir güven ortamı ve samimiyet oluşturmaya çalışır.

    2. İfşa Edip Saygınlık Azaltanlar

    Genelde kurban olarak seçtikleri kişinin sosyal medya hesaplarını ele geçirirler. Ele geçirdikleri hesabı kendi istekleri yönünde itibarsızlaştırmaya, kötü veya komik göstermeye çalışırlar. Kişinin o güne kadar edinmiş olduğu tüm saygınlığa zarar verirler ve bu zararın telafisi oldukça zordur. Verilen itibar hasarı bazen kalıcı olabilir.

    3- Yalan Suçlama Yapanlar

    Birilerinin saygınlığına ve itibarına zarar vermek amacıyla onları küçük düşürücü ve yalan paylaşımlar yaparak zarar verirler. Yapılan zorbalık genelde bir kişiyi hedef alır ve kişi kendisine atılan iftiralar yüzünden mağdur olur.

    4- Trolleme Yapanlar

    Trolleme yapanlar, internet ortamında insanların rahatını kaçırmak, üzmek veya münakaşa ortamı oluşturmak için altyapı hazırlarlar. Trollenen kişinin kaygısı artar ve öz güvenini azalır. Genellikle trolleme yapıldığında insanlar arasında büyük bir endişe oluşur.

    5- Şantaj Yapanlar

    Özellikle çocukların güvenini kazanarak onların sırlarını veya utandıkları şeyleri öğrenirler. Daha sonra öğrendikleri bu sırları internet üzerinden paylaşmak ile tehdit ederek şantaj yapmaya başlarlar.

    Siber Zorbalığa En Çok Nerelerde Rastlanır?

    Daha çok sosyal medya (Facebook, Twitter, Instagram vb.) olmak üzere anlık mesajlaşma uygulamaları, e-postalar ve sohbet odalarında çok fazla rastlanır.

    ​Çocuklarımızı Nasıl Koruruz?

    1- Anne ve babaların siber zorbalık konusunda bilgi sahibi olmaları önemlidir. Bilinçli ve bilgili ebebeynler çocuklarını siber zorbalıktan çok daha iyi korurlar. Böylece çocuk siber zorbalık mağduru olmaya başladığı anda anne ve babasını bilgilendirir.

    2- Okullarda da çocuklara siber zorbalığın ne olduğu, nasıl korunulacağı ve böyle bir duruma maruz kaldıklarında ne yapmaları gerektiği öğretilmelidir.

    3- Çocuklar mutlaka anne ve babalarının bilgisi dahilinde ve gözetiminde sosyal medyayı kullanmalıdır. Anne ve babalar da çocuklarının sosyal medyada nasıl ve kimlerle zaman geçirdiğini bilmelidir. Çocuklara mutlaka hangi bilgilerin paylaşılması hangi bilgilerin ise kesinlikle paylaşılmaması gerektiğinin öğretilmesi gerekir.

    4- Eğer çocuğunuz siber zorbalığa maruz kaldıysa büyük bir suçluluk duygusu hissedecektir. Böyle bir durumda onunla sürekli iletişim halinde olarak onun bu konuda bir suçu olmadığını ona telkin etmelisiniz. Hatta gerekirse profesyonel destek alarak bu duygunun yarattığı travmanın azalması için ona destek olun.

    Özetlersek

    Teknolojinin her geçen gün geliştiği ve internetin sürekli hızlandığı bir dönemde siber zorbalık vakalarının daha da artacağını düşünebiliriz. Fakat yukarıda bahsi geçen konulara dikkat edildiği takdirde potansiyel tehlikelerden kendimizi daha çok koruruz.

    www.mediamarkt.com.tr

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN