Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelŞehircilik ve tasarım alanında çığır açan elektronik mürekkep

    Şehircilik ve tasarım alanında çığır açan elektronik mürekkep

    Elektronik mürekkep yani e-ink hayatımıza girdiğinden beri aslında teknoloji anlamında çok sağlam bir değişimi emin adımlarla izlemeye koyulduk. Bildiğiniz gibi Amazon’un önderliğinde Kindle ile yükselişe geçen elektronik kitap okuyucular her geçen gün daha fazla hayatımızın bir parçası oluyor. Elektronik mürekkep yeni yazarların çıkabileceği yayın evinden bağımsız bir platformu da beraberinde getirdi. Andy Weir’in yazdığı ve Amazon’un bireysel yayımlama platformunda okuyucu ile buluşan Marslı kitabı artık yeni hayaller için mihenk taşı olmuş durumda. Kindle’ın başarısını yakalamak için birçok farklı model piyasaya çıktı ve çıkmaya devam ediyor. Ancak e-ink’in geleceği sadece elektronik kitap okuyucularla sınırlı değil. Geçtiğimiz ay incelemesini yaptığımız YotaPhone telefonu buna bir örnekti. Bir tarafı e-ink kullanan telefon incelemesini buradan okuyabilirsiniz. Şimdi de telefon ve kitap okuyucuların dışında e-ink kullanımlarına bakalım.

    RIMOWA_Electronic_Tag_eink

    Rimowa Akıllı Valiz

    Telefonlar ve televizyonlardan sonra artık seyahat edenlerin vazgeçilmezi valizler de akıllanıyor. Rimowa firması e-ink kullanarak, valizlere takılan uçuş bilgilerini içeren kağıdı değiştiriyor. Valizin ön yüzünde belirgin şekilde duran ekranda tüm uçuş bilgilerini yer alıyor. Bu da valizinizi teslim ettikten sonraki süreçte görevlilerin işini kolaylaştırıyor. Sistemin yaygınlaşmasıyla kayıp valiz sorununun da en az düzeye ineceği düşünülüyor. Bu arada mevcut sistemdeki bilgi içeren yapıştırıcılar ve kağıtların zarar görme riski bu ekranlarda bulunmuyor. Çünkü e-ink çok farklı ısı değerlerinde ve nem ortamlarında sorunsuz görüntüleme yapabiliyor. Darbeye dayanıklı olması da kağıda göre ekranı çok daha avantajlı kılıyor. Telefona yüklenen bir uygulamayla uçuş bilgilerini anında valize aktarıp check-in sürecini hızlandırmak şu an için yolcular için büyük rahatlık sağlıyor. İleride valizlerin daha da akıllanıp yer tespiti konusunda gelişmesini bekliyoruz. Yurt dışı fiyatı 500 dolar civarında olan ürünü İstanbul’da satan yerleri http://www.rimowa.com/en-us/stores/turkey/Istanbul sitesinde bulabilirsiniz.

    eink1

    Trafik levhaları

    Avustralya’ya yolunuz düşecek olursa trafik levhalarında bir tuhaflık fark edebilirsiniz. Fotoğrafta da göreceğiniz gibi artık bazı levhalar e-ink sistemine geçiş yapmış durumda. 15 inçlik ekranlardan oluşan levhalar merkezi sisteme bağlı olarak çalışıyor ve özellikle trafiğin değişkenlik gösterdiği anlarda gerçek zamanlı olarak sürücülere sıkışıklık ve kaza gibi ikazlarda bulunup alternatif rota önerilerinde bulunabiliyor. Özellikle Sidney’in trafik yükünü azaltmak için farklı ve çarpıcı bir yöntem. Levhaların bir diğer artısı da güneş enerjisiyle beslenmesi. Bu da maliyet olarak şehrin elektrik harcamasına ufak da olsa katkı sağlarken elektrik kesintisi gibi durumlarda çalışmaya devam ederek büyük sorunların yaşanmasını önlüyor.

    epaper_displays_at_Ljubljana_bus_stopw

    Çevreci kent Ljubljana
    Slovenya’nın enteresan isimli başkenti Ljubljana 2016’nın en çevreci Avrupa kenti olmayı kazandı. Bunu da birçok detaya özen göstererek hak ettiler. O detaylardan biri de otobüs duraklarında yer alıyor. Kentin tüm duraklarında yer alan harita ve yolculuk bilgileri e-ink özelliğini kullanıyor. Kentin belediye başkanı Zoran Janković, az enerji harcayan bu e-ink’in etkileşimli olmasıyla birlikte şehir yaşam kalitesini yükselttiğini söylüyor. Janković’e göre akıllı şehir konseptine geçilecekse bunun ilk adımlarından biri e-ink. Benzer bir uygulama Ljubljana’daki kadar olmasa da Londra sokaklarında da uygulamaya geçmiş durumda.

    kisai_rorschach_epaper_watch

    Tasarım ve moda

    Tokyo Flash markası e-ink kullanarak çok farklı bir ürüne imza atıyor. Psikolojide mürekkep testi olarak da bilinen bir testin geliştiricisi doktor Rorschach’tan esinlenerek hazırlanan bu ürün tasarım anlamında e-ink’in farklı kapılar açabileceğinin önemli bir göstergesi. Saati okumak için biraz antrenman yapmak gerekse de fikir oldukça çarpıcı.

    Farklı ihtiyaçlara çözüm getiren e-ink görüldüğü gibi hiç beklenmedik yerlerde karşımıza çıkabiliyor. Bu durum onu bir pazar haline getiriyor. 2015 yılında 5 milyar dolarlık bir pazar değeri olan e-ink ürünlerinin 2020’ye gelirken 11 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor. Bakalım büyüyen bu sektörde Türkiye önemli bir oyuncu olma görevi üstlenecek mi…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN