Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    ManşetSamsung Galaxy Note 20 Ultra İncelemesi

    Samsung Galaxy Note 20 Ultra İncelemesi

    Samsung, bu yılın başında çıkardığı Galaxy S20 Ultra ile birlikte akıllı telefonlarını isimlendirmekte kullandığı terimler arasına “ultra”yı da eklemişti. Böylelikle telefonunun her açıdan en üstün özelliklere sahip olduğunu ortaya koyuyordu. Yaklaşık beş ay sonra şirket, yeni çıkardığı Note 20 serisinin iki üyesinden daha gelişmiş özelliklere sahip olanı için de aynı ibareyi kullandı. Halbuki geçen yıl Samsung’un Note 10 serisinde “Plus” terimini tercih ettiğini görmüştük. Her neyse lâfı fazla karıştırmayalım; Galaxy Note 20 Ultra ile S Pen ile sunulan elle yazı yazma ve çizim yapma yeteneklerinin yanına bir akıllı telefonda bulunabilecek en gelişmiş özellikleri ve işlevleri ekliyor. Galaxy Note 20 Ultra ile ilgili merak ettiklerinizi bu inceleme yazısında bulabilirsiniz.

    Note 20 Ultra tasarım açısından geçen yılın telefonunun çizgisini koruyor. Önden baktığınızda onu Note 10 Plus’tan ayırmanız çok kolay değil. Her iki telefonun da genişliği aynı, ancak Note 20 Ultra 6.9 inç ile biraz daha büyüyen ekranı nedeniyle daha uzun. Kalınlık açısından da 8.1 milimetre ile biraz yukarıda yer alıyor, aradaki bu farkın biraz da dışa doğru epey çıkıntı yapan kamera modülünden kaynaklandığını düşünüyoruz. Samsung, bu telefonda kaliteli malzemeler kullanıyor. Ön tarafı Corning’in Gorilla Glass Victus camı koruyor. Yine de Samsung, ekran koruyucu filmi daha en baştan yerleştirmeyi ihmal etmemiş. Arkada da sağlam cam kullanılmış, ancak bu camın yüzeyi mistik siyah ve mistik bronz renkler arasında farklılık gösteriyor. Elimizdeki mistik bronz mat  ve hafif sürtünmeli yüzeyiyle hem parmak izlerini kolay kolay tutmuyor hem de daha iyi bir tutuş sağlıyor. Epey sağlam bir telefon olan Galaxy Note 20 Ultra’nın suya ve toza dayanıklılığının IP68 sertifikasıyla belgelendiğini belirtmeden geçmeyelim.

    6.9 inçlik köşeden köşeye uzunluğuyla biraz daha büyüyen ve S20 Ultra’nın ekranının seviyesine çıkmayı başaran ekran, Dynamic AMOLED 2X teknolojisiyle de S serisinin önde gelen üyesiyle örtüşüyor. Ekran 1440 x 3088 piksel çözünürlük, 496ppi gibi yüksek bir piksel yoğunluğu sunuyor. Bununla birlikte 120Hz yenileme hızı gibi bir özellik de eklemiş. Samsung, bu yılın amiral gemisi telefonlarında yüksek yenileme hızını önemli bir yenilik olarak sunuyor. Ne var ki, diğer telefonlarda olduğu gibi Note 20 Ultra’da da daha akıcı geçişler ve görüntüler sunan bu özellikten yararlanmak için ekranı Full HD+ çözünürlükte kullanmak gerekiyor. Maksimum çözünürlükte kullanmak isterseniz, yine 60Hz’lik standart yenileme hızıyla idare etmeniz gerekiyor.

    Bu detayın dışında Note 20 Ultra’nın ekranı amiral gemisi telefondan beklenen akıcılığı ve detayları kullanıcılara sunuyor. HDR10+ desteği sayesinde YouTube veya Netflix gibi popüler servislerdeki videoları daha yüksek dinamik aralığı, daha canlı renkler ve yüksek detaylarla izleyebilirsiniz. Büyük ekranı izlediğiniz videodan ve diğer içeriklerden büyük keyif almanızı sağlayacaktır. Ekranın üst kısmında yer alan kamera deliği mümkün olduğu kadar küçük tutulduğu için tam ekranda video izlerken veya oyun oynarken fazla göz tırmalamayacaktır.

    Galaxy Note 20 Ultra’nın kaliteli ekranına kaliteli bir ses sistemi eşlik ediyor. Telefonun alt kenarına yerleştirilmiş ana hoparlörünü ekranın üst kısmındaki ince ızgaraya yerleştirilmiş ikinci bir hoparlör tamamlıyor. Stereo sese çok ama çok yakın bir ses çıkışı sağlanıyor. Ses şiddeti yüksek, kalitesi iyi, çevresel ses etkisi de iyi biçimde veriliyor. Baslar doyurucu, yüksek ses seviyesinde tizler de rahatsız etmiyor. Kutudan çıkan USB-C uçlu AKG kulaklık da kaliteli, ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Ancak daha iyi bir deneyim için bu telefonla birlikte bir de kablosuz kulaklık satın almanızı tavsiye ederiz.

    Türkiye’de satılan Samsung Galaxy Note 20 Ultra modellerinde tıpkı S20 serisinde olduğu gibi Samsung tasarımı, 7nm+ tabanlı Exynos 990 işlemciyi görüyoruz. 8 GB RAM ve 256 GB dahili hafıza da bu telefonun diğer özellikleri arasında bulunuyor. microSD kart yuvası sayesinde telefonun depolama alanını daha da genişletebilir, çekmeyi planladığınız fotoğraflar ve videolar için daha fazla yer açabilirsiniz. Bu telefonun 8K çözünürlükte videolar da çekebildiğini dikkate alırsak, daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyma olasılığınız yüksek olabilir.

    Samsung Galaxy Note 20 Ultra, performans açısından üst sınıf Android telefonundan beklediğiniz yüksek performansı fazlasıyla sunuyor. Telefonun kullanıcı arayüzündeki geçişler akıcı, uygulamaların ve oyunların açılışı hızlı. Telefonu kullandığımız süre boyunca herhangi bir kilitlenme veya dikkate değer takılma da yaşamadık. Telefonda art arda yoğun işlem gerektiren kamera, fotoğraf veya video düzenleme uygulamaları gibi uygulamaları açtığımızda özellikle işlemcinin bulunduğu bölümün biraz ısındığını hissettik, ancak telefonun genel olarak bir ısınma problemi yaşatmadığını da rahatlıkla söyleyebiliriz. Oyun konusunda da Note 20 Ultra sahiplerinin beklentilerini boşa çıkarmayacaktır.

    4500 mAh kapasiteli pili normal yoğunluklu kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Hızlı şarj desteği de önemli artılardan. Kutudan çıkan 25W şarj adaptörüyle sadece yarım saatte yüzde 40-50 arası bir doluluğa ulaşmak mümkün, bu da birkaç saat boyunca sizi rahatlıkla götürecektir. Kablosuz şarj desteği de piyasada artık rahatlıkla bulunan Qi protokolünü destekleyen kablosuz şarj adaptörleri ile telefonunuzu daha pratik biçimde şarj etmenizi sağlayacaktır. Ters kablosuz şarj desteği de mevcut. Eğer bu telefonla birlikte Galaxy Watch 3 veya Galaxy Buds Live gibi Samsung aksesuarlarını da tercih ederseniz, o hâlde aksesuarlarınızı dilediğiniz her yerde telefonunuzu aracılığıyla şarj edebilirsiniz.

    Android 10 ile yüklü olarak gelen Note 20 Ultra’da Samsung yapımı One UI kullanıcı arayüzü bulunuyor. One UI, 2.5 sürümüyle birlikte S20 serisinde sunulan yeni yazılım özelliklerinin üstüne birtakım eklentiler yapıyor. Ana ekranın en solundaki Samsung Daily paneli Netflix veya Spotify gibi uygulamalardan sunduğu içerik tavsiyeleriyle ne izleyeceğinizi veya dinleyeceğinizi bulma konusunda size yardımcı oluyor. Ayrıca diğer uygulamalardan da işe yarar içerikler gösteriyor. Quick Share ise S20, S10 vb. diğer Galaxy telefonlarıyla Apple’ın AirDrop’una benzer şekilde fotoğraf, video veya diğer dosyaları paylaşmayı sağlıyor. Samsung’un DeX adını verdiği özellik de Note 20 serisiyle birlikte daha da gelişiyor. Eğer evinizde son yıllarda çıkan bir Samsung TV veya benzer şekilde destekleyen TV veya monitör varsa, kablosuz DeX sayesinde herhangi bir kabloya ihtiyaç duymadan Note 20 Ultra’nın kullanıcı arayüzünü TV’ye yansıtabilir ve TV’de masaüstü görünümünde gezinebilirsiniz. Eğer bir kablosuz klavye ve mouse da bağlarsanız, oturma odanızda veya salonunuzda küçük bir bilgisayar da elde etmiş olacaksınız. Bunun dışında çeşitli Samsung, Google ve Microsoft uygulamaları da Note 20 Ultra’da yüklü olarak geliyor.

    Güvenlik tarafında ise ekran içi parmak izi okuyucusu başlıca biyometrik kimlik doğrulama yöntemi olarak geliyor. Bu birim oldukça hızlı şekilde çalışıyor ve kullanması da çok pratik. Note 20 Ultra’yı deneyimlediğimiz süre boyunca birinci ekran kilidi açma yöntemimiz bu oldu. Eğer isterseniz önde yer alan kamera yardımıyla yüz tanımayı da kullanabilirsiniz. Bunun güvenlik seviyesi daha düşük, ancak daha pratik olması nedeniyle tercih edebilirsiniz.

    Tabii ki, Note 20 Ultra’yı ayıran en önemli özellik S Pen. Bu yılın modelinde S Pen yuvası alt kenarda sağdan sola taşınmış. Özellikle sağ eliyle yazanlar için bu değişiklik biraz yadırgatıcı olabilir. Yine de, bu değişikliğe kısa sürede alışacağınızı tahmin ediyoruz. Bunun dışında eklenen yeni işlevler de var. Şimdiye kadar gelen kapalı ekran notu, AR Karalama, Samsung Notes içinde tutulan el yazısı notlarında arama yapma gibi özelliklerin yanında Note 20 Ultra kullanıcıları için pratikliği artıracak yenilikler dikkat çekiyor. Örneğin elle not tutarken sürekli eğik şekilde yazan, bir türlü düz yazmayı beceremeyenler için otomatik hizalama işlevi mevcut. Röportaj yapanlar veya ders dinleyenler için de bir yandan ses kaydı alırken bir yandan da elle not tutmayı verimli kılacak bir özellik var. Aldığınız ses kaydını daha sonra dinlerken tuttuğunuz notların üstüne tıklattığınızda, ses kaydının o bölüme hızlı şekilde atladığını göreceksiniz. S Pen’in ne kadar sık biçimde kullanılacağı tartışılır. Ancak çizim yapmayı veya elle not tutmayı sevenler için Note 20 Ultra’nın S Pen özelliklerinin fazlasıyla kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz.

    Kamera tarafına geldiğimizde, öncelikle Galaxy Note 20 Ultra’nın arkasında bulunan kamera modülünün dışa doğru epey çıkıntı yapmasına rağmen epey şık göründüğünü belirtelim. Burada 108 megapiksel, f/1.8, optik görüntü sabitleme özellikli ana kamera, yine optik görüntü sabitleme özellikli, 5 kat yakınlaştırma imkanı sunan, 12 megapiksel periskop yapılı telefoto kamera ve 12 megapiksel, f/2.2 ultra geniş açılı kamera bulunuyor. Önde de 10 megapiksel, f/2.2 selfie kamera bulunuyor.

    Galaxy Note 20 Ultra ile her koşulda iyi fotoğraflar çekebilirsiniz. Bir Samsung klasiği olarak çekimlerde renkler daha sıcak ve canlı. Bu durum belirli koşullarda gerçekliği azaltsa da, Instagram ve benzeri ortamlarda paylaşıldığında takipçilerin epey hoşuna gidecektir. Düşük ışıkta veya gece çekimlerinde de netlik ve düşük kumlanma memnun edici noktalar arasında bulunuyor. Arka planı bulanıklaştırılmış fotoğraflarda veya makro çekimlerde de Note 20 Ultra iyi iş çıkarıyor. Kamera uygulamasında yer alan Tek Çekim özelliği sayesinde farklı kameraları aynı anda kullanarak değişik çekimler yapabilirsiniz. Tek Çekim ile yaptığınız çekimleri kontrol ettiğinizde Note 20 Ultra’nın ilgi çekici ve eğlenceli işler ortaya koyduğunu göreceksiniz.

    Ön kameranın çözünürlüğü yüksek değil, ancak her koşulda ihtiyaçları karşılayacaktır. Görüntülü görüşmeler için de yüksek çözünürlük desteği sunuyor. Öte yandan 4K video kayıt özelliği ön kamera da mevcut. Bu da video günlük yayıncıları için sevindirici bir haber.

    Video demişken, tıpkı S20 serisi gibi Note 20 serisinin üyeleri de 8K video kaydı yapabiliyor. 8K destekli monitörler veya TV’ler çok yaygın değil. Fiyatlarının yüksek olması bunlara erişimi sınırlandırıyor. Yine de, evlerinde veya iş yerlerinde bu tarz ürünler bulunanlar için Note 20 Ultra doğal içerik üretim aracı olacaktır. Bunun dışında Pro Video modu da kullanışlı. Çekim öncesinde veya çekim sırasında pozlama, beyaz dengesi gibi ayarları istediğiniz gibi yapabilir, fotoğraf çekimi tarafında elinizde bulunan imkanlardan video çekiminde de yararlanabilirsiniz. Video çekimleri sırasında telefonda bulunan üç mikrofondan dilediğinizi ses girişi olarak seçme de video tarafında sunulan küçük ama kullanışlı özelliklerden biri oluyor.

    Samsung Galaxy Note 20 Ultra, sahip olduğu fiyatıyla her bütçe için uygun bir seçenek olmayabilir. Ancak bir akıllı telefondan istedikleri yüksek seviyede olan ve bunun da finansal karşılığını vermeyi göze alanlar için beklentileri karşılayacak bir model olacaktır. Şık ve ergonomik ekranı, kaliteli ekranı ve ses sistemi, yüksek performans sunan işlemcisi, ihtiyaçları karşılamakta başarılı kamera sistemiyle Galaxy Note 20 Ultra bir amiral gemisi telefondan beklediklerinizi sunacaktır.

    Samsung Galaxy Note 20 Ultra’yı mediamarkt.com.tr’den satın alın

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN