Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürPandemide Eğitim Kültürünü Değiştirme Yolları

    Pandemide Eğitim Kültürünü Değiştirme Yolları

          Pandemi dönemini yaşadığımız şu günlerde, eğitim teknolojilerindeki yenilikler de artık evrensel hale geliyor. Uzaktan öğrenme, sanal gerçeklik giderek daha fazla öne çıkıyor. COVID-19’un etkileri nedeniyle sınıftaki yeni teknolojiler artık bir alternatif olmaktan çıkıp, gereklilik haline geliyor. Bu haftaki ” Pandemide Eğitim Kültürünü Değiştirme Yolları ” konusundaki yazımda, pandemi döneminde eğitim kültürünü değiştiren teknolojilerden bahsedeceğim.

    Öğretim Teknikleri

         Eğitimciler öğrencilere birebir eğitim vermekten direk sorumlu iken, günümüzde teknolojiden daha fazla yardım alıyorlar. İster akıllı telefon uygulaması, ister bilgisayar yazılımı olsun, öğrenciler kendi öğrenim tarzlarına uygun yeni yollar buluyor. Günümüzde tipik bir okul günü; teknolojik olanaklar ile harmanlanmış ve neredeyse zamandan bağımsız olarak öğretmen ve öğrencilerin planlayabildiği hale gelmiş durumda. Daha önce bilgisayarlar okulda kullanılan teknolojik cihazlar olmasına rağmen, internet ile birlikte; bilgiyi bulma ve iletişim kurma işlevleri sayesinde daha geniş alanlarda kullanılmaya başladı. Pandemi döneminin yaşandığı günümüzde, öğrenim teknikleri de günün getirdiği bazı zorunluluklar nedeniyle değişime uğradı. klasik metotların yerine, teknolojinin de getirdiği avantajlar ile yeni yöntemler kullanılmaya başlandı. Öğretim teknikleri açısından tam anlamı ile dijitalleşme yaşanmaya başlandı.

    Uzaktan Öğrenme

          Koronavirüs salgını dünya genelinde eğitimi kesintiye uğratmaya devam ederken, dünyada ve ülkemizde de çoğu okul uzaktan eğitime odaklanmaya başladı. Eğitimciler yüz yüze eğitim ile aynı öğretmen-öğrenci dinamiğini yeniden oluşturmak için görüntülü sohbetler, çevrimiçi dersler ve kurs materyalleri ile dosya paylaşım servislerini daha fazla kullanmaya başladılar.

          Uzaktan eğitim bazı öğrenciler içi zorluklar oluşturabiliyor. Pandemi, eğitim için oldukça zor bir ortam yarattığından, öğrencilerin eğitim alabilecekleri tüm bağlantılara ihtiyacı oluyor. Öğrencinin, gerek öğretmen ve gerekse de diğer okul arkadaşları ile iletişim kurabilecekleri çoğu ortamlar artık dijitalleşmeye başlamış durumda. Bu durum artık eğitimin bir parçası haline geliyor.

          Uzaktan eğitimin pandemi ne kadar sürerse sürsün daha sonra ihtiyaca göre kullanılmaya devam edeceğini, çevrimiçi ders kaynaklarının önümüzdeki yıllarda yaygın bir şekilde kullanılacağını düşünüyorum.

    Erişilebilirlik

          Teknoloji ve eğitim artık birbirinden tamamlar hale geldi. Teknoloji evde öğrenme deneyimi sağlayıp, öğrencilerin kaynak bulmada, öğretmeni ile iletişim sağlamasında yardımcı oluyor. Teknolojik olanaklardan yoksun olan kesimler için de gerekli araçların temini konusunda gerekli çalışmaların yapılması, fırsat eşitliğinin sağlanması açısında büyük önem taşıyor.

          Okullar ihtiyacı olan öğrencilerle karşılıklı anlaşarak, gerektiğinde dizüstü bilgisayarların ödünç verilmesi, internet erişiminin ücretsiz sağlanması gibi çözümlerle her öğrencinin teknolojik  eğitim olanaklarından yararlanmasını sağlayabilir.

    Sanal Gerçeklik

          Sanal gerçeklik son zamanlarda oldukça popüler hale gelmiş durumda. Eğitimde sanal gerçeklik, öğrencileri yeni  ortamlar ve deneyimlerle etkileşime girebilecekleri farklı bir düzeye taşıyor. Sanal gerçeklikle beraber sanal ortamla gerçek ortamın aynı anda kullanılabildiği artırılmış gerçeklik teknolojisi de eğitimde kullanılan yenilikler arasında geliyor. Bu yenilikler teknoloji ve sanal gerçekliği farklı şekillerde birleştirerek bir bütünsellik sağlamayı amaçlıyor.

          Öğretmenin sanal sınıf ortamında anlattığı ders içeriği, gerek sanal gerçeklik ve gerekse de artırılmış gerçeklik teknikleri ile desteklenerek daha öğretici bir ders deneyimi elde edilmeye çalışılıyor.

          İnternetten kurs alınabilecek kaynaklar. link

          Twitter takip için @salihertuğrul

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN