Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    ManşetOyun dünyası GeForce Now ve türevleri ile değişecek!

    Oyun dünyası GeForce Now ve türevleri ile değişecek!

    Oyun dünyasını GeForce Now ve benzeri çözümlerin değiştireceği yeni bir döneme giriyoruz.

    Bugüne kadar oyun denince aklımıza ya orta/güçlü bir bilgisayar ya da konsol (Xbox ya da PlayStation) gelirdi. Aslında durum hala aynı ama yeni gelişmelerin ve alternatiflerin olduğunu da söylemek isterim. Bunlardan biri bulut oyun platformları. Bu platformların ortak noktası zaten sahibi olduğunuz oyunları internet üzerinden oynatmak ve bunu yaparken güçlü bir donanıma ihtiyaç duymaması. Bu şu anlama geliyor: Orta seviye bir cep telefonu ya da orta seviye bir tablet bilgisayarda bile yüksek güç gerektiren oyunlar oynayabileceksiniz.

    Oyun dünyası GeForce Now ve türevleri ile değişecek!

    Günümüzde Microsoft’un Xbox Cloud, Nvidia’nın GeForce Now, Google Stadia ve Amazon Luna gibi bilinen platformlar bu tarz çözümler sunuyor. Bu platformların ortak özelliği oyunları kendi sunucuları üzerinde oynatmaları. Aslında bu hizmetlere abone olanlar sadece ilgili servisin sunucusuna bağlanarak uzaktan oyunlarını oynayabiliyor.

    GeForce Now

    Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de de kullanıma sunulan Nvidia’nın GeForce Now hizmetini deneyimleme imkanı buldum. Öncelikle Beta sürümünü denediğim platformu başarılı bulduğumu belirteyim. Tablette RTX teknolojisi açıkken Cyberpunk 2077 oynamak güzel bir deneyim oldu. Her ne kadar platformun Türkiye fiyatı açıklandığında biraz hayal kırıklığı yaşasam da (aylık abonelik için 75 TL ödemek gerekiyor) hizmetin akıcılığı ve sunduklarını beğendiğimi belirteyim.

    Şimdilik diğer platformlar tam olarak ülkemizde hizmet vermeye başlamadı. Ancak onların da GeForce Now benzeri deneyimler sunacağını düşünüyorum.

    Peki akıllara şu soru geliyor: Artık oyunlar için güçlü donanımlara ihtiyaç kalmayacak mı? Bu soruya tamamen evet demek çok makul bir yanıt olmayacaktır. Zira örneğin bir bilgisayar oyuncusu için o bilgisayar başka işlerin de yapılabildiği bir cihaz. Benzer durum (bilgisayar kadar olmasa da) konsolda da mümkün. Hal böyle olunca ‘bulut oyun platformları geliyor donanıma elveda’ diyoruz fazla cüretkar bir yorum olacaktır.

    Özellikle bilgisayar tarafında donanım ihtiyacının süreceğini söyleyebilirim. Ayrıca herkes bu tarz abonelik sistemlerine sıcak bakmayabilir. Ek olarak bu sistemlerin önemli bir sıkıntısı da aynı zamanda bu oyunlara sahip olmanız gerekliliği. Yani abonelik ücreti verdiğinizde oyun sahibi olmuyorsunuz. Oyunları da ayrı satın almanız gerekiyor.

    Yine de belli bir kesimin bu platformlara ilgi göstereceği ve bazı açılardan donanım ihtiyacını ortadan kaldıracağı da bir gerçek. Ama bunun genele yayılmasını beklemek biraz anlamsız bir yaklaşım olur.

     

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN