Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürNFC ve Bluetooth Teknolojileri Nedir ve Aralarında Ne Fark Vardır?

    NFC ve Bluetooth Teknolojileri Nedir ve Aralarında Ne Fark Vardır?

    NFC ve Bluetooth

    NFC ve Bluetooth teknolojileri kablosuz, iki terminal arasında veri taşıyan ve birbirine çok benzeyen teknolojilerdir. Benzer teknoloji olmalarına rağmen kullanılabilmeleri için farklı donanım gerekir. NFC teknolojisi, Bluetooth ile kıyaslandığında hızı biraz daha düşüktür. Fakat eşleştirme yapılması gerekmediği gibi daha az güç harcar. Genel bir tanımlamayla NFC, bu teknolojiyi kullanabilen bir telefonu bir okuyucu terminale yaklaştırarak temassız bir şekilde ödeme almasını sağlar. Bluetooth teknolojisi ile mobil ödeme yapamazsınız.

    NFC ve Bluetooth Kullanımı

    NFC akıllı telefonlarda genellikle 3 ayrı konuda kullanılır. Güvenli ödeme yapma, posterlere yerleştirilen RFID çiplerini okuma ve sanal kartvizit alış-verişi. Bluetooth ise; cep telefonlarıyla kablosuz mobil cihazlar arasında iletişim kurabilen kablosuz bir teknolojidir. İki cihazın eşleşmesi gerekir ve bu sayede hızlı bir veri akışı gerçekleşir.

    Ne Kadar Mesafeden Etkilidir?

    NFC teknolojisi en fazla 20 cm gibi küçük bir mesafede kullanılırken Bluetooth için bu mesafe 5-10 metre arasındadır. Veri aktarımı konusunda Bluetooth oldukça cömert davranırken NFC ile aktarılan veri miktarı sınırlıdır.

    Özellikleri Nedir?

    ​Bluetooth Yaygın Kullanılan Bir Teknolojidir

    Bluetooth teknolojisini kullanan cihazlar kablosuz ve yaygın olarak kablosuz olarak hoparlör, fare, klavye ve kulaklık benzeri aksesuarlarla bağlantı kurar. NFC ise diğeri kadar yaygın değildir. Çok daha yeni aynı zamanda orta ve üst seviye telefonlarda kullanılan bir teknolojidir.

    Kullanım Mesafeleri Farklıdır

    Aslında, bluetooth teknolojisinin çekim alanı ortalama olarak 10 ile 100 metre arasında değişmesine rağmen Bluetooth 5.0’da mesafe 250 mt civarına gelmiştir. NFC ise cılız bir radyo sinyali olduğundan çok yakın mesafede çalışır. Bu mesafeyi de en fazla 20 cm gibi düşünmek gerekir. Bluetooth 5’de 2 Mbps hıza ulaşabilirken NFC’de veri aktarımı sadece birkaç KB/s ile yapılır.

    NFC İçin Eşleştirme Yapmak Gerekmez

    Bluetooth kullanırken 2 cihazın birbiri ile eşleşmesi gerekir. Halbuki NFC kullanan cihazların şifreyle eşleşmesine gerek olmaz. Veri göndermek için sadece yaklaştırmak yeterlidir.

    NFC Kullanıcı Verisi Toplamaz

    NFC kullanıldığında bağlantı aşamasında kullanıcı verilerini almaya gerek duymaz. Oysa Bluetooth karşı cihaz ile eşlenme gerektirdiğinden bağlı bulunulan en son aygıtların listesini tutar.

    Bluetooth Güç İster, NFC Güce Gerek Duymaz

    Bluetooth teknolojisini hangi cihazda kullanıyorsanız kullanın mutlak doğrudan ya da bir bataryadan güce ihtiyaç duyar. NFC’nin ise çalışmak için güce ihtiyacı yoktur. NFC sisteminde manyetik alan indüksiyonu kullanır.

    Yukarıda bahsi geçen tüm teknolojileri kullanan tüm cihazları ​MediaMarkt mağazalarından ve www.mediamarkt.com.tr adresinden satın alabilirsiniz.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN