Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürMüşteri olarak online'da kişisel verilerinizi korumanın 6 yolu

    Müşteri olarak online’da kişisel verilerinizi korumanın 6 yolu

    Pandemi ile birlikte milyonlarca insan online alışverişle tanıştı ve evinden dışarı çıkmadan hemen hemen her ürün ve hizmeti internet üzerinden satın alabileceğinin rahatlığını keşfetti. Son günlerde tüm dünyada aşılanmanın hız kazanmasıyla yavaş yavaş eski hayatımıza dönmeye başlasak da e-ticaret ile sonradan tanışanlar için alışveriş süreçlerinin tam manasıyla eskiye dönmeyeceğini söylemek mümkün. Bu sevindirici bir haber.

    Ancak online alışveriş hayatımızı kolaylaştırsa da riskleri de beraberin de taşıyor. Özellikle bu dünyada yeni olanlar için. Her geçen gün dijital servisleri kullanamaya başlayan kişi sayısının artması siber suçluların iştihanı kabartıyor. Özellikle pandemide siber suçların çok fazla artmasının nedenlerinden biri de dijital dünya ile bu dönemde tanışan acemi kullanıcılar oldu. Öte yandan siber saldırılar sadece bu dünyada yeni olanları değil, tüm kullanıcıları hedefliyor. Online güvenlik yöntemleri ile her ne kadar kendimizi korumaya çalışsak da saldırganlar her zaman yeni yöntemler geliştirmek üzere çalışıyorlar. Peki piyasadaki güvenlik çözümlerinden faydalanmak kişisel verilerimizi koruma konusunda yeterli olacak mıdır? Kısmen evet ama online’da alışveriş ya da farklı işlemler yaparken kişisel bilgilerimizi koruma konusunda aşağıdaki temel ip uçlarını bilip uyguladığınız takdirde kendinizi biraz daha güvende hissedebilirsiniz. Bu yazıda müşteri olarak kişisel verilerinizi koruma yollarını bir araya getirdim.

    Şifrelerinizi güçlendirin
    Bilgilerinizi çevrimiçi ortamda güvende tutmanın ilk adımı güçlü parolalara sahip olmaktır. Her hesap için farklı şifreler kullanın. Rastgele oluşturulmuş sağlam seçenekler için bir şifre oluşturucu kullanabilirsiniz. Parola ne kadar uzunsa o kadar iyidir ve çeşitli özel karakterler ve sayılar kullandığınızdan emin olun. Birden çok parolayı takip etmek zor olabilir, bu nedenle her hesabın çevrimdışı kaydını tutun.
    Güvenli alışveriş için markalaşmış platformları tercih edin
    Online’da güvenli bir alışveriş deneyimi için büyük ve saygın mağazalar ile markaları tercih edin. Üçüncü taraf web sitelerinden kaçının ve önceden tanımadığınız markaları satın almadan önce iyi araştırın. İnternet dolandırıcılığı giderek daha karmaşık hale geldi, bu nedenle bilgilerinizin korunduğundan emin olmak için ziyaret ettiğiniz her web sitesinde SSL kilidi gibi güvenlik simgeleri arayın. Bu simgeler olmadan, meşru bir perakendeciyi kimlik avı dolandırıcılığından ayırt etmek imkansız olabilir.
    Asla halka açık Wi-Fi üzerinden alışveriş yapmayın
    Güvenli olmayan, halka açık Wi-Fi ağları, hassas verilerinizi çalmak isteyen siber suçlular için bir altın madenidir. Halka açık ağlara bağlı iken asla hesaplarınıza giriş yapmayın, kart bilgilerinizi girmeyin veya alışveriş yapmayın. Alışveriş ya da bankacılık işlemleri yaparken her zaman güvenli bir ağa bağlandığınızdan emin olun.
    E-posta dolandırıcılıklarına karşı uyanık olun
    İnternet dolandırıcılıklarını tespit etmek giderek daha zor hale geliyor. Bu bağlamda verilerinizi güvende tutmak için sürekli tetikte olmanız gerek. Bazen bu dolandırıcılıklar, hiçbir şekilde anlaşılamayacak kadar gerçekçi kurgulanabiliyor. En sık rastlanan yöntemlerden biri ise e-posta dolandırıcılıkları. “Phishing” ya da e-posta dolandırıcılığı insanların kredi kartı bilgileri, ağ bilgileri veya diğer hassas bilgilerine ulaşmak için yapılan kimlik avı saldırılarıdır. Bu saldırılardan korunmak için şüpheli olduğunu düşündüğünüz hiçbir bağlantıya tıklamayın, ekleri indirmeyin veya tanımadığınız kimselere taraflara e-posta yoluyla bilgilerinizi iletmeyin. Dolandırıcılar, güvenilir şirketlerden geliyormuş gibi görünen e-postalar oluşturma konusunda uzmandır, bu nedenle mesajla etkileşime geçmeden önce hiçbir şeyin şüpheli görünmediğinden emin olun.
    Kredi kartı tercih edin
    Kredi kartları, diğer ödeme yöntemlerinin rekabet edemeyeceği yerleşik koruma sunar. Yeni başlayanlar için, kredi kartı ile yapılan alışverişlerde hiçbir banka bilgisi aktarılmaz. Banka kartları, bakiye ve hesap numaraları gibi hassas bilgileri bilgisayar korsanlarına ifşa ederek banka hesabınızı hırsızlığa karşı savunmasız bırakabilir. Kredi kartları, işlemler sırasında çok az bilgi sağlar ve çoğu şirket, hileli satın alma işlemlerini bütünüyle kapsar.
    Güvenlik çözümleri kullanın
    İnternette güvende olmanıza yardımcı olacak bazı araçlar var. Örneğin VPN’ler veya sanal özel ağlar size mevcut en güvenli internet bağlantısını sağlayacaktır. Bu şifreli seçenekler, IP adresinizi ve konumunuzu koruyarak, alışveriş yaparken sizi neredeyse anonim hale getirir. Bilgilerinizi güvende tutan çeşitli tarayıcı eklentileri de vardır. Bilgisayarınıza ekstra bir güvenlik düzeyi sağlamak için virüsler ve kötü amaçlı yazılımlarla mücadele eden yazılım çözümlerini kullanabilirsiniz. Bu seçeneklerin çoğu artık kimlik avı dolandırıcılığına karşı koruma sağlıyor, bu sayede sahte e-postalara karşı güvenliğinizi sağlamış oluyor.
    Kişisel bilgilerinize yönelik sayısız tehdide rağmen, çevrimiçi alışveriş güvenli ve emniyetli olabilir. Siz öncelikle yapmanız gereken alışverişinizi bilindik web sitelerinden yapmanız ve aşina olmadığınız şirketleri iyice araştırmanız. Ve bilgisayar korsanlarından korunmak için hemen güçlü parolalar ve güvenlik çözümleri ile güvenliğinizi en yüksek seviyede sağlamak.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN