Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    SağlıkMavi Işık Filtresi Nedir, Göz Sağlığı Açısından Ne İşe Yarar?

    Mavi Işık Filtresi Nedir, Göz Sağlığı Açısından Ne İşe Yarar?

    Akıllı telefonlar, bilgisayar ekranları ve televizyon derken gözümüzü saatlerce dijital kaynaklardan alamıyoruz. Bu kadar yoğun kullanıldığı için dolayısıyla göz rahatsızlıkları ya da hastalıklarının meydana gelmesi kaçınılmaz oluyor. İşte bu sorunları azaltmak adına bazı markalar bazı ürünlerinde mavi ışık ismi verilen bir filtre kullanıyor. Gelin bu filtre nedir, ne işe yarar beraber bakalım.

    mavi ışık
    Mavi ışık direkt olarak retinaya ulaşarak göz hastalıklarına neden olabiliyor

    Mavi Işık Her Yerde

    Öncelikle genel kanının aksine mavi ışığın sadece ekranlarda değil güneş dahil olmak üzere birçok ışık kaynağında bulunduğunu belirtelim. Hatta insan üretimi LED ve floresan lambalar da yüksek miktarda mavi ışık barındırıyor. Işık dalga boyutu ne kadar geniş ya da yüksek olursa enerjisi de o kadar düşük oluyor. Mavi ışık ise kısa dalga boyutunda olduğu için yüksek enerjiye sahip ve bu nedenle göz için zararlı olabilecek potansiyele sahip. Mavi ışık dışında kırmızı veya ultraviyole gibi ışın çeşitleri de var. Ancak gözümüz kornea ve lens şekli nedeniyle bu ışınlara karşı daha yüksek koruma sağlarken mavi ışığa karşı daha savunmasız bir yapıya sahip. Hatta mavi ışınların tamamının direkt olarak korneadan geçip retinaya ulaştığı yapılan araştırmalarda ortaya çıkıyor. Bu da uzun dönem maruz kalındığında göz yapısında bozulmalara neden olabiliyor.

    Filtre ile Gözü Dinlendirin

    Gelelim ekranlardaki mavi filtre özelliğine. RGB (Red, Green, Blue) yani kırmızı yeşil ve mavi renklerin üretiminden oluşan ekranlarda eğer filtre varsa mavi filtreleniyor. Böylece sadece kırmızı ve yeşil renkleri görüyorsunuz. Video izlerken ya da profesyonel bir renk ayarı ile uğraşırken (baskı ya da fotoğraf gibi) bu özellik size dert olacaktır. Ancak özellikle karanlıkta sörf yapıyor, mesaj yazıyor ya da tweet okuyorsanız mavi ışık filtresini devreye sokun. Mavi ışın aynı zamanda uyku hormonlarını baskıladığı için özellikle yatmadan önce kullandığınız ekranlarda filtreyi aktif hale getirmeyi unutmayın.

    asus
    Asus, Eye Care özellikli ürünleri ile göz konusunda hassas markalardan biri

    Göz Sağlığına Uygun Ekran

    iPhone ve iPad üzerinde mavi filtre seçeneği yerine renkleri sıcak hale getirip maviyi kısan gece modu benzer işleve sahip. Samsung’un S20, A20 gibi yeni serilerinin tamamında mavi filtre özelliği bulunurken Asus bu konuya daha bir yatırım yaparak göz sağlığının ön planda olduğu titreşimsiz arka aydınlatma destekli Eye Care ismi verilen bir teknoloji geliştirdi. 27 inç olup 1599 liraya satılan monitörü yakından incelemek için bu adresi ziyaret edebilirsiniz. Aynı şekilde OLED ekranlar da yarı yarıya daha az mavi ışın yaydıkları için göz sağlığı açısından tavsiye ediliyorlar. Farklı markaların OLED modellerini incelemek için bu adresi ziyaret edebilirsiniz. Eğer bir göz operasyonu geçirdiyseniz bu tarz bir ekranla çalışmanızın gerekli olup olmadığını doktorunuza başvurunuz. Gözlerinize iyi bakın, sağlıcakla kalın.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN