Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerİnovasyonKüçük Otomobiller Dünya'yı Değiştirecek

    Küçük Otomobiller Dünya’yı Değiştirecek

    Dünyada kırsal kesimler azaldı. Artık ufak beldeler bile şehirleşme emareleri gösteriyor. Buna paralel olarak da nüfus artıyor. Şehir ve nüfus ikilisini birleştirince de akla kalabalık ve kirlilik. Dolayısıyla yaşadığımız zamanda geniş bagajlı, benzini su gibi içen eski tip heybetli aile otomobillerine ya da ciplere her geçen gün daha az ihtiyaç duyuluyor. Onun yerine küçük, akıllı ve çevreci çözümler gerekiyor. Otomobillerdeki bu değişim yeni nesille birlikte çoktan başladı. Yapılan araştırmalara göre 15-25 yaş arası kitle otomobili büyük oranda sadece bir araç olarak görüyor. Önceki nesillerde otomobiller yaşam tarzı ve imaj göstergesi olarak kabul ediliyordu. Dolayısı ile zaman uygun, ihtiyaçları karşılayacak modeller ile görülebilir gelecekte çok farklı otomobillere tanıklık edeceğiz. Birkaç modeli tanıtalım.

    küçük
    Farklı seçenekleri ile i-Road, şehre renk katacak

    Küçük ve Stil Sahibi Toyota i-Road

    Karşınızda yeni bir Apple telefonu yok. Toyota’nın geliştirdiği ve ilk kez 2013 yılında tanıttığı i-Road sadece 300 kilogram ağırlığında ve 90 santim genişliğe sahip. Tasarım olarak motosikletlerin boyu ile rekabet edebilecek bu araç elbette elektrikli olarak üretilmiş. Üç tekerlekli ve iki kişilik bu araç 3 saatte tam dolan aküsü ile 70 km menzil gidebiliyor. Üç tekerlekli olması sizi korkutmasın. Toyota’nın geliştirdiği özel güvenlik önlemleri dışında aracın virajlarda tıpkı bir motor gibi tekerleklerini eğip dengede kalma desteği mevcut. i-Road hakkında daha fazla bilgi için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.

    Apple ve Audi’nin peşinde olduğu C1

    İki Tekerlekli “Dev” Lit Motors C1

    Lit Motors, ABD çıkışlı bir firma. Sundukları vizyoner projeler o kadar ilgi çekici ki Apple ve Audi de Lit Motors ile ortak çalışma yapmak hatta firmayı kendi bünyelerine katmak istemişti. Onların yegane otomobili ise C1. Her ne kadar otomobil olarak tasarlansa da sürüş olarak iki tekerleği olması nedeniyle motosiklete benzeyen C1’de güvenlik ön plana alınmış. Özellikle rota üzerindeki virajları hesaplayıp aracın hızına müdahale eden yapay zeka ilgi görüyor. 6 saniyede 100km hıza varan araç 200 km’nin üzerinde azami hıza sahip. 240 km menzile sahip araç 15 bin dolar civarında satılıyor.

    Yukarıdaki örneklerde olduğu gibi otomobiller yakın gelecekte küçülecek. Elektrikli ve çevreci hale gelip fiyatları ucuzlayacak. Üreticilerin hedefi talebin artmasıyla beraber i-Road ve C1 tarzı otomobilleri yaklaşık 1000 dolara satarak her eve girmek. Bakalım boyutlardaki bu dönüşüm ülkemizde nasıl karşılanacak?

    Geleceğin otomobilleri ilginizi çektiyse bu yazımızı da okumanızı öneriyoruz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN