Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürKablolu ve kablosuz mouse farkı: Hangisi size daha uygun?

    Kablolu ve kablosuz mouse farkı: Hangisi size daha uygun?

    Kablolu kablosuz mouse arasındaki farkı anlatmadan önce, bu işin bir kişisel tercih meselesi olduğunun altını çizmek gerekiyor. İkisinin de sıkı savunucuları olduğu gibi, kullanımının avantajlı olduğu durumlar mevcut. Kablolu – kablosuz mouse karşılaştırma yazımızda gelin bu iki cephenin argümanlarını farenin kullanımı açısından ele alalım.

    Hız

    Kablosuz cihazlar genellikle kablolu cihazlardan daha yavaşlar, çünkü bu cihazlar bilgiyi kablosuz olarak iletir ve bu da bir gecikme süresi ortaya çıkartır. Bu gecikme süresi özellikle oyuncular için önem taşır.

    Bir oyuncu, kablosuz bir mouse yerine kabloluyu tercih edebilir, çünkü gecikme süresi neredeyse sıfıra yakındır. Ayrıca, kablosuz cihazlar çevredeki frekansların oluşturduğu parazitlerden etkilenerek, fare hareketlerini kesintiye uğratabilir veya bu sorun giderilene kadar fareyi devre dışı bırakabilir. Ancak bu çok nadir bir durumdur, muhtemelen fare ile alıcısı arasında herhangi bir engel olmadığı sürece, kablosuz mouse kullanırken bu sorunla ömrünüz boyu karşılaşmayabilirsiniz.

    Kablolu ve kablosuz mouse farkı Hangisi size daha uygun?
    Kablolu ve kablosuz mouse farkı Hangisi size daha uygun?

    Konfor

    Kablosuz fareler, kolayca taşınma imkanı verir. Hem çantada hem de masanın üzerinde daha az yer kaplarlar ve kabloları olmadığından, ortalığın karışmasına sebep olmazlar. Kablosuz cihazlar belirli bir mesafede çalışır, ancak bu herhangi bir mouse kablosunun birkaç katından fazladır, dolayısıyla bilgisayara yakın olmanız gerekmez. Bu anlamda kullanabileceğiniz cihazların sayısı da artar. Örneğin TV, tablet, hatta telefon ile bile kablosuz bir moude kullanabilirsiniz.

    Ayrıca yeni nesil kablosuz mouse’lardaki çoklu cihaz desteği sayesinde, alıcı takmadan birden fazla cihaza bağlanarak bir tuşa dokunup cihazlar arası geçiş yapabilirsiniz. Bu durum masaüstü ve dizüstü bilgisayar, tablet, TV gibi cihazları aynı anda kullananlara büyük bir konfor sağlar.

    Kablolu fareler enerjiyi bilgisayardan aldığından herhangi bir pil bitme derdi yaşamazlar. Kablosuz fareler ise kabloyla ya da kendi şarj istasyonlarıyla şarj edilerek kullanılabilirler. Bazı modeller artık tek şarjla aylarca kullanılabilse bile, belli aralıklarla şarj etmiyorsanız, kısa bir süre de olsa mouse’suz kalma ihtimaliniz mevcut. Ayrıca eğer bir şarj istasyonu ya da beşiği varsa, bu da masanızda yer kaplayacaktır. Diğer yandan, bazı kablosuz fare modellerinin alıcısını koyacak bir yuvası olmadığından, alıcıyı kaybetme ihtimali de can sıkıcı olabilir.

    Kablolu ve kablosuz mouse farkı Hangisi size daha uygun?

    Kablosuz farelerin bir avantajı da çok yönlü olmalarıdır. Tek bir alıcıyla çalışan aynı marka cihazlar, bu anlamda önemli bir avantaj sağlar. Klavye, fare, kulaklık gibi tek üreticinin cihazları için tek alıcı kullanmak yuva tasarrufu da sağlar.

    Sonuç

    Oyunlar için kablolu fareler tercih edilmeye devam etse de, anlık aksiyonların önemli olmadığı oyunlar oynuyorsanız kablosuz bir cihaz tercih edebilirsiniz. Kablosuz bir fare alacaksanız kaç cihazı desteklediğini, alıcı gerektirip gerektirmediğini, tuş sayısını ve yazılımının desteklediği ek özellikleri, çözünürlüğünü kontrol etmenizi tavsiye ederim.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN