Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital Kültürİyi Fotoğraf Çekebilmenin 10 Altın Kuralı

    İyi Fotoğraf Çekebilmenin 10 Altın Kuralı

    İyi fotoğraf çekmek için öncelikle iyi bir fotoğraf makinesi, uygun bir lens ve fazladan zaman harcamak gerekir. Fakat her zaman iyi bir fotoğraf makinenizin olması güzel fotoğraflar çekeceğiniz anlamına gelmez. Başarılı fotoğraflar çekmek için bazı altın kurallara dikkat ederek iyi sonuçlar alırsınız. İster amatör olun ister profesyonel bazı altın kurallara uymazsanız iyi fotoğraflar çekemezsiniz. İşte size iyi fotoğraf çekebilmenin 10 altın kuralı.

    1- İyi Fotoğraf İçin Bir Makine ve Kaliteli Lens 

    Fotoğraf çekerken kullanacağınız makine ve lensinin kalitesi son derece önemlidir. Fakat aklınızdan asla çıkarmamanız gereken “fotoğrafı makine değil, insan çeker.’ gerçeğidir. Ekipman önemli olsa da fotoğraf çekerken yetenek, tecrübe ve profesyonellik yoksa iyi kareler yakalayamazsınız.

    2- Objektifiniz Temiz Olsun

    Fotoğraf üzerinde lekeler oluşsun istemiyorsanız objektifiniz temiz olmalıdır. Parmak izi, toz ve yağ objektif üzerinde en çok rastlanan kirlerdir. Çekim öncesi yapılacak objektif temizliği ile fotoğraflar lekesiz ve daha net çıkarlar. Objektifinizi temizlemek için sadece mercek temizliği için üretilmiş sıvı veya bezleri kullanın. Temizlik için deterjan veya kolonya kesinlikle kullanmayın.

    3- Işık Çok Önemli

    Eğer ışık iyi değilse fotoğraflarınız karanlık çıkacaktır. Çekim yaparken güneş ışığı kullanıyorsanız güneş ışığının objeye arkadan değil önden gelmesine dikkat edin. Taşınabilir ışık kaynağı kullanıyorsanız ışığı çekmek istediğiniz objeye uygun açıyla yerleştirin. Işık kaynağı çok yakınsa aşırı aydınlık, uzakta ise karanlık kareler karşımıza çıkar. Işık arttırılıp pozlama zamanı azaltılırsa, objenin hatları oldukça netleşir.

    4- Çekeceğiniz Pozu Kurgulayın

    Fotoğraf çekiminden önce çekeceğiniz pozu kafanızda kurgulayın. Fotoğraflayacağınız objenin tamamı karenin içinde bulunsun. Objenin hiçbir parçası dışarıda kalmayacak bir şekilde çekim yapılmalıdır. Kurgu fotoğrafın tasarlanması ve çekimlerin yapılacağı koşulların önceden düşünülmesidir.

    5- Gece Çekimi ve Uzun Pozlamalarda Tripod Kullanın

    Özellikle gece çekimi yapılırken uzun pozlama gerektiğinden en ufak sarsıntı görüntüyü bozar. Örneğin, fotoğraf makinenizin net çekebilmesi için makinenizin sabit durması gerekir. Sonuç olarak yanınızda mutlaka bir tripod bulundurmanız faydalı olur.

    6- Farklı Bakış Açılarını Deneyin

    Fotoğraf çekerken farklı bakış açılarından poz yakalamak size deneyim kazandırır. 3 çeşit bakış açısı vardır.

    Normal bakış açısı

    Kamerayı ortalama bir insan boyunda tutarak çekim yapılmasıdır. Bu seviyeden çekişmiş fotoğraflar yaşadığınız dünyaya bakış açısıdır.

    Aşağıdan Çekim

    Fotoğraflarda ihtişamlı kareler yakalamak istediğinizde kamerayı ortalama insan boyundan çok daha aşağıda bir yerde konumlandırarak yapılan çekimlerdir.

    Yukarıdan Çekim

    Yapacağınız fotoğraf çekimi için makineyi insan boyundan daha yukarda tutarak fotoğraf çekin. Yukarıdan yapılan çekimlerde nesneler olduğundan çok daha küçüktür.

    7- Bol Bol Fotoğraf Çekerek Pratik Yapın

    Ancak sürekli fotoğraf çekerek deneyim sahibi olursunuz. Benzer şekilde deneyim kazandıkça da fotoğraflar çok daha iyi olur. Her boş zamanınızda fotoğraf makinenizi yanınıza alarak fotoğraf çekmeye dışarı çıkın. Sonuç olarak bu şekilde iyi fotoğraf konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz.

    8- Fotoğraf Düzenleme Programı Kullanın

    Çektiğiniz fotoğrafların renkleriyle oynamayı ve düzenlemeler yapmayı sağlayan Photoshop, PaintShopPro, Paint.Net ve benzeri programları kullanın. Böylece göze daha hoş gelen fotoğrafları elde edersiniz. Ek olarak fotoğrafınızı düzelterek eklediğiniz her sıcak renk ve tonlamalar fotoğrafınızın albenisini artar.

    9- Doğal Pozlar Yakalamaya Çalışın

    Birisinin size verdiği poz yerine kişilerin haberi olmadan çekilen doğal pozlar her zaman en çok prim yapan karelerdir. Arka arkaya sürekli çekim yaparsanız en iyi kareyi seçme şansınız olur.

    10- Objeye Yakın Olmaya Çalışın

    Objeye yeterince yakın olursanız net çekimler yaparsınız. Bu nedenle uzaklaştıkça netlik ve ışık problemi oluşur.

    Aradığınız her türlü fotoğraf makinesi ve ekipmanını MediaMarkt mağazalarından veya www.mediamarkt.com.tr‘den uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN