Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraIşıkla boyama tekniği ile eğlenceli fotoğraflar

    Işıkla boyama tekniği ile eğlenceli fotoğraflar

    isik_boyama-01

    Konu fotoğraf olunca eğlenceyi de unutmamak gerekiyor. Eskiden zor bir teknik olan ışıkla boyama gelişen teknoloji sayesinde herkesin kolaylıkla uygulayabileceği bir yöntem haline geldi.

    Işıkla boyama temelde fotoğraf makinesinde uzun pozlama yaparak ışığın izini sensöre düşürme ve bu sayede fotoğraf üretme olarak tanımlanabilecek bir tekniktir.

    Uzun yıllar önce filmi fotoğraf makineleri zamanından bu yana kullanılan bu teknikle eğlenceli fotoğraflar, ışıkla oluşturulan yazı, şekil ya da harfler, ışıkla renklenen bina ya da cisimler elde edilebilir. Halen benzer amaçlarla kullanılan bu teknik teknolojinin de yardımı ile herkes tarafından uygulanabilir hale geldi.

    Günümüzde bazı fotoğraf makinesi ya da cep telefonu kameralarında ışıkla boyama ya da benzer isimle özel modlar bulunmaktadır. Bu modlar yardımı ile isteyen herkes kolay bir şekilde bu tekniği uygulayabilir. Bu tekniğin uygulamasını anlatmaya geçmeden önce dikkat edilmesi gereken bazı noktaları hatırlatmak isterim:

    Çekimleri gece yapın

    Her ne kadar bu teknik gün ışığında da kısmen uygulanabilir olsa da asıl etkisini gece çekimlerinde gösterecektir. Özellikle ışıkla yazı yazmak istiyorsanız mutlaka gece ya da en azından karanlık bir ortamda çekim yapmanız gerekiyor. Aksi takdirde ışık izlerini fotoğrafta göremezsiniz.

    isik_boyama_03

    Makineyi sabitleyin

    Bir diğer önemli nokta ise makineyi sabit tutmaktır. Bu tekniği ister manuel isterseniz hazır modlarda kullanın uzun süreli pozlama (en az 1-2 saniye) yapılacağı için fotoğrafı çeken kamera ya da cep telefonunu sabit tutmak gerekir. Bu sayede ışığın boyandığı kısımlar dışındaki alanlar net çıkar. Makineyi hareket ettirmek fotoğrafa ayrı bir hava katsa da özellikle istendiği durumlar dışında tercih edilen bir durum değildir.

    Işık kaynağı kullanın

    Işıkla boyama tekniği için (adından da anlaşıldığı üzere) bir ışık kaynağına ihtiyacınız var. Bu yerine göre küçük bir mum olabileceği gibi yerine göre 3500 lümen gücünde bir el feneri de olabilir. Yapacağınız çekime göre mutlaka bir ışık kaynağı kullanmanız gerekiyor. Bunu unutmayın.

    Sonuçları kontrol edin

    Dijital fotoğraf makinesi ya da cep telefonu ile çekilen fotoğraflar anında görüntülendiği için elde ettiğiniz sonuçları hemen kontrol edip hata ve benzeri durumlarda gerekli müdahaleyi anında yapın. Bütün çekimleri yaptıktan sonra kontrol etmek yerine her bir çekimden sonra elde ettiğiniz kareyi değerlendirin.

    Kurgu yapın

    Işıkla boyamanın birçok çeşidi olduğunu unutmayın. Yazı yazmak, şekil çizmek, bir nesneyi (büyük ya da küçük) ışıkla boyayarak aydınlatmak gibi işlemler için önceden kurgu yapmanız gerektiğini unutmayın. Yapacağınız çekim öncesinde kısa da olsa bir plan yapın ve bu palana göre hareket etmeye çalışın. Önceden hazırlanmak işleri kolaylaştıracaktır.

    Yukarıdaki önerileri okudunuz ve uygulama aşamasına geçmek istiyorsunuz. Elinizdeki fotoğraf makinesi ya da cep telefonunun böyle bir modu olduğunu varsayarsak önce bu modu aktif hale getirmeniz gerekiyor. Mümkün mertebe makineyi sabit tutarak bir ışık kaynağı önünde önceden planlanan kurguyu uygulayarak istediğiniz sonucu alabilirsiniz.

    Eğer bu özelliği olan bir fotoğraf makineniz yoksa endişe etmeyin. Manuel (M) çekim modu ya da Enstantane öncelikli (S) modu olan bir fotoğraf makinesi de işinizi görecektir. Bu makinede 3-5 saniye gibi bir pozlama süresi seçerek ışıkla boyama yöntemini kullanabilirsiniz. Elbette ikinci yöntem biraz daha zordur ve daha fazla deneme yanılma gerektirir. Ama biraz uğraşarak istenen sonuçlara ulaşabilirsiniz.

    isik_boyama_02

    Bazı fotoğraf makinelerinde bulunan bir özellik

    Işıkla boyama modu standart olarak bazı fotoğraf makinelerinde çekim modu olarak yer alıyor. Son yıllarda akıllı cep telefonlarının bazılarında da standart mod olarak kullanılmaya başlandı. Bu telefonlardan biri de Huawei’nin P8 modeli. Bu telefonda standart olarak bu özellik yer alıyor. Fotoğraf makinesi ya da cep telefonu satın alırken bu özelliğinin olup olmadığına dikkat edebilirsiniz.

    Uygulamalar da var

    Hem iOS hem de Android işletim sistemi için uygulama mağazalarında Light Painting yazarak yapacağınız küçük bir arama size ücretli/ücretsiz birçok uygulama bulma imkanı sağlayacaktır. Bu uygulamaların büyük bir çoğunluğu ışıkla boyama yaparken telefon ekranını kullanabilme imkanı sağlıyor. Hatta bazı uygulamalar yazı yazma seçeneği de sunuyor ki bu teknikle beraber kullanıldığında çok güzel sonuçlar alabiliyorsunuz.

    Nasıl uygulanır

    En basit ışıkla boyama yöntemi yazı yazmak ya da şekil çizmektir. tır. Uzun süreli pozlama modu açık olan bir fotoğraf makinesi önünde bir el feneri ile istediğiniz harf ya da kelimeyi yazarak eğlenceli sonuçlar elde edebilirsiniz. Ayrıca yine uzun pozlama ile gece bir nesneyi aydınlatmak da ışıkla boyama tekniğinin önemli kullanım alanlarından biridir. Genel olarak kolay bir yöntem olan ışıkla boyama için biraz emek ve biraz da zaman harcayarak çok güzel sonuçlar alabilirsiniz. Anlatması benden uygulaması sizden.

    Işığınız bol olsun…

     

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN