Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerGüvenlikİnternetten alışverişte dikkat etmeniz gereken güvenlik kuralları

    İnternetten alışverişte dikkat etmeniz gereken güvenlik kuralları

    Bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını alışveriş alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Milyonlarca insan artık market alışverişini bile internet ve mobil uygulamalar üzerinden yapmayı tercih ediyor. Bu durum beraberinde online güvenlik risklerini de doğuruyor. Peki internetten alışveriş yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor?

    COVID-19 alışveriş alışkanlıklarımızı değiştirdi

    Covid-19 pandemisi, daha dijital bir dünyaya geçişi hızlandırdı ve çevrimiçi alışveriş davranışlarında kalıcı etkileri olması muhtemel değişiklikleri tetikledi.
    Gelişmekte olan ve gelişmiş dokuz ekonomide yaklaşık 3.700 tüketicinin katıldığı bir ankete göre, COVID-19 salgını çevrimiçi alışveriş davranışlarını nasıl etkilediğini sizlerle paylaşmak istiyorum.

    COVID-19 ve E-ticaret başlıklı anket, salgının tüketicilerin e-ticaret ve dijital çözümleri kullanma şeklini nasıl değiştirdiğini inceledi. Yapılan anket çalışması Brezilya, Çin, Almanya, İtalya, Kore Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Güney Afrika, İsviçre ve Türkiye’yi kapsıyor. Pandeminin ardından, ankete katılanların yarısından fazlası artık çevrimiçi olarak daha sık alışveriş yapıyor ve haberler, sağlıkla ilgili bilgiler ve dijital eğlence için internet kaynaklarına daha fazla güvendiğini bildiriyor.

    Anket sonuçlarına göre gelişmekte olan ekonomilerdeki tüketicilerin online alışveriş konusunda zirve yaptığını gösteriyor. Bu durum dijital ekonomideki sınırsız fırsatları da bizlerin ayağına sunuyor. İnternetten en çok elektronik eşya, bahçe malzemeleri, kendin yap ürünleri, eczane ürünleri, eğitim ihtiyaçları, ev dekorasyonu için mobilyalar ve kişisel bakım ürünleri satın alıyoruz.

    COVID-19 sırasında online alışverişteki artışlar ülkeler arasında farklılık gösteriyor; en güçlü artış Çin ve Türkiye’de, en zayıf ise daha fazla insanın e-ticaretle uğraştığı İsviçre ve Almanya’da. Anket, yüksek öğrenim görmüş kadınların ve kişilerin çevrimiçi alışverişlerini diğerlerinden daha fazla artırdığını ortaya koydu. 25 ila 44 yaş arasındaki insanlar, gençlere kıyasla daha güçlü bir artış bildirdi. Ayrıca, anket yanıtlarına göre, Çin’deki küçük esnaf ürünlerini e-ticaret ortamında satmak için en donanımlı olanlara sahipken, Güney Afrika’da kiler ise bu yeni dijital döneme hazırlıksız yakalandı.

    Hackerlar koronavirüsten daha tehlikeli

    Pandemi dönemiyle birlikte internet ve sosyal medya kullanımı adeta zirve yaptı diyebiliriz. Zorunlu dijitalleşme süreci ile birlikte pek çok işimizi evden çıkmadan internet üzerinden halletmeye çalışıyoruz. Mutfak alışverişimizi bile artık internetten yapıyoruz. Bu durumu fırsat bilen hackerlar ve dolandırıcılar kimlik ve banka bilgilerimizi çalmak için yeni yöntemler denemeye başladılar. (Alprazolam) Bu süreçte sadece biyolojik bir salgına değil, aynı zamanda siber bir salgına da yakalandık. Peki tüketiciler olarak internetten güvenli alışveriş yapabilmek için dikkat etmemiz gerekenler nelerdir?

    İnternetten alışveriş yaparken dikkat etmeniz gerekenler

    Online alışveriş artık hayatımızın bir parçası oldu. İstediğimiz an binlerce satıcıya anında ulaşma kolaylığı alışveriş alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Ancak online alışveriş beraberinde fırsatlarla birlikte tehditleri de getiriyor.

    Alışveriş için güvenlik düzeyi yüksek internet sitelerini tercih edin
    İnternetten alışveriş yaparken ilk dikkat etmeniz gereken şey güvenilir bir platformdan alışveriş yapıp yapmadığınız! Nitekim alışveriş yaptığınız internet sitesi üst düzey siber güvenlik önlemlerini almak konusunda yetersizse kişisel verileriniz ve banka bilgileriniz de risk altındadır!..

    Güçlü şifreler kullanın

    Tüm çevrimiçi hesaplarınız için ( özellikle de kişisel veriler içerebilen çevrimiçi alışveriş profilleri gibi) güçlü şifreler oluşturun ve aynı şifreyi farklı hesaplarınızda kullanmayın. Şifrelerinizin hepsi aynıysa tüm dijital varlıklarınız risk altında demektir.

    Kredi kartı bilgilerinizi kaydetmeyin

    Alışveriş yaptığınız sitelere kredi kartı bilgilerinizi kaydetmeyin ve internet alışverişlerinizde ön ödemeli sanal kart kullanmayı tercih edin.
    Çok faktörlü kimlik doğrulamayı kullanın
    Internet alışverişlerinizde ve sosyal medya hesaplarınızı kullanırken çok faktörlü kimlik doğrulamaya tercih edin. Bu sayede hackerlar ve dolandırıcıların hesabınıza ulaşması zorlaşacaktır.

    Alışverişlerinizde SSL sertifikalı internet sitelerini tercih edin

    Online alışverişlerinizde SSL sertifikası olan, 3D güvenli ödeme sistemine sahip e-ticaret sitelerini tercih etmeniz verilerinizin güvenliği açısından oldukça önemli. Bir diğer husus da bankadan gönderilen SMS mesajlarını teyit etmeniz. Keza bankadan geliyor gibi görünen mesajlarda da dolandrıcıların sanal kurbanı olabilirsiniz. Bu yüzden bankadan gelen SMS mesajlarını sağlayıcı kodundan teyit edebilirsiniz.

    Halka açık ücretsiz Wi-Fi bağlantılarıyla asla alışveriş yapmayın

    Ücretsiz internet fikri kulağa cazip gelse de halka açık Wi-Fi noktaları veri güvenliğiniz için her zaman bir risk taşır. Dolandırıcılar ayrıca bilgilerinizi çalmak için sahte ağlar da oluşturabilirler. Bu yüzden ücretsiz internet hizmetleri konusunda dikkatli olmanızda fayda var.

    Banka ve kredi kartı ekstrelerinizi düzenli olarak kontrol edin

    Her online alışveriş işleminden sonra, sahte faturalar için banka ve kredi ekstrenizi gözden geçirmelisiniz. Ayrıca haftada bir kontrol etmeli veya hesap uyarıları ayarlamalısınız. Şüpheli işlemlerde de mutlaka bankanızı arayarak, işlemi teyit etmekte fayda var.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN