Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerDonanımHızlı şarj nedir, nasıl çalışır?

    Hızlı şarj nedir, nasıl çalışır?

    Son dönemde akıllı telefonların batarya kapasitesi artarken, şarj süresi de hızlı şarj özelliği sayesinde büyük ölçüde düştü, peki hızlı şarj nedir, nasıl çalışır, bu yazıda teknoloji hakkında detaylı bilgi vereceğim.

    Bugün neredeyse tüm telefonların hızlı şarj özelliği var. Hızlı şarj, 5V ve 2 Amperin üzerindeki (veya 10 W’ın üzerindeki) herhangi bir şarj olarak kabul ediliyor. Artık uygun fiyatlı 15 W veya 18 W hızlı şarj cihazları piyasada yaygın, üstelik ihtiyaç duyanlar için daha üst modeller bile mevcut.

    Hızlı şarj nedir?

    Geleneksel şarj cihazları ve akıllı telefonlar, pilleri şarj etmek için 5V ve 1 ila 2 Amper arasında bir akım kullanır. Hızlı şarj sistemlerinde ise voltaj çok daha yüksektir, 5, 7, 9 ile 12V ve 2 ile 4 Amper arasında değişir.

    Hızlı şarj nasıl çalışır?

    Pil şarjı doğrusal biçimde gerçekleşmez, ancak pil çok düşük seviyelerde olduğunda maksimum gücünü mümkün olan en kısa sürede toparlamak için kullanır ve ardından tam şarja yaklaştıkça bu şarj gücünü aşamalı olarak azaltır.

    Hızlı şarj teknolojisine sahip bir akıllı telefon, şarj kapasitesinin yaklaşık% 60’ını ilk 30 dakikada geri kazanabilirken, kalan şarj için toplam süre bir saate kadar uzayabilir.

    Hızlı şarj, akıllı telefonumun pil ömrünü kısaltır mı?

    Hayır veya en azından bu bozulma, hızlı şarjı olmayan başka herhangi bir cihazın pilinin yaşayacağı durumdan farklı değildir. Hızlı şarj sırasında pili korumanın sırrı, pil şarjının doğrusal olmamasıdır.

    Şu anki en yüksek hızlı şarj kapasitesi nedir?

    4000 mAh bataryayı %100’e 29 dakikada ulaştıran 65 W hızlı şarj sistemi, bugün elimizdeki en hızlısı. Bununla birlikte, rekor yakında 80 W hızlı şarj olacak. Bu cihazların da 8,4 Volt ve 9,6 Amper kullanması bekleniyor.

    Ultra hızlı şarj nedir?

    Son olarak, ultra hızlı şarjlar karşımıza çıkmaya başlıyor. Geçen yıl Xiaomi‘nin 17 dakikada bir akıllı telefonu %100 şarj edebilen 100 W ultra hızlı şarj cihazını göstermesi, bu alandaki enteresan bir gelişme oldu. Ancak diğer yandan ön araştırmalara göre 100 W şarj ile uyumlu bir pilin kapasitesi geleneksel bir pilden yaklaşık %20 daha az olabilir.

    Bir diğer gelişme ise Vivo’dan geldi. Vivo, 120 W’a ulaşan ve 4.000 mAh’lik bir pili 5 dakikada %0’dan %50 kapasiteye şarj ederek 13 dakikada %100’e ulaşabilen hızlı şarj sisteminin önizlemesini gösterdi.

    Bu gelişmeler ışığında yakında hızlı şarj yerine ultra hızlı şarj döneminin başlayacağını söyleyebiliriz. Dolayısıyla pil teknolojisi hızlı gelişmese de, en azından telefon şarjı bizim için bir problem olmaktan çıkabilir.

    Hızlı şarj standartları

    USB Power Delivery

    USB Power Delivery (USB-PD), USB-IF tarafından 2012’de yayınlanan resmi hızlı şarj özelliğidir. Standart, üreticisinin gerekli devre sistemini ve yazılımı içermesi koşuluyla, USB bağlantı noktasına sahip herhangi bir cihaz tarafından kullanılabilir. Tüm hızlı şarj standartları gibi, USB-PD de şarj cihazı ile telefon arasında iletişim kurmak için bir veri protokolü uygular. Bu, hem şarj cihazı hem de ahize için maksimum tolere edilebilir güç dağıtımını belirler.

    USB-PD, 100 W çıkış gücüne kadar temel USB şarj hızlarını artırır. Mevcut güç miktarı, farklı voltajlarda çalışan farklı güç oranlarına bölünmüştür. 7.5W + ve 15W + modları telefonlar için en iyisidir, 27W ve üstü ise dizüstü bilgisayarlar ve diğer yüksek güçlü cihazlar içindir. Standart ayrıca iki yönlü gücü destekleyerek telefonunuzun diğer çevre birimlerini şarj etmesini sağlar.

    Qualcomm Quick Charge

    Qualcomm’un Quick Charge teknolojisi, USB-PD’den önce hızlı şarjı popüler hale getirdiği için akıllı telefon endüstrisinde bir zamanlar varsayılan standarttı. Quick Charge’ın en son 4.0+ sürümü, USB-PD ile uyumludur ve daha hızlı şarj hızlarını ve daha geniş bir destek yelpazesini sunar.0

    Quick Charge, Qualcomm’un Snapdragon işlemcilerinde bulunan isteğe bağlı bir özelliktir. Dolayısıyla bir telefonun Qualcomm çipi olması onun Quick Charge uyumlu olduğu anlamına gelmez. Ayrıca, standardın popülerliği nedeniyle, eski şarj cihazları ve üçüncü taraf aksesuarlardan oluşan geniş bir ekosistem bulunmaktadır.

    Diğer hızlı şarj standartları

    Akıllı telefon ekosisteminde, birçok model yukarıda her yerde bulunan standartlardan ziyade üretici şirketin teknolojileri kullanır. Ancak, bu standartlardan yalnızca birkaçı gerçekten tescillidir. Birçoğu, farklı bir marka adı altında yeniden paketlenmiş veya teknolojide bazı özel değişiklikler içeren Power Delivery (USB-PD) veya Quick Charge’dır.

    Oppo’nun VOOC, Huawei’nin ise SuperCharge adlı hızlı şarj standartları, benzerlerinden farklı çalışmalarıyla bu listede yerini alabilir. Bunlar, voltajı artırmak yerine yüksek güç şarjı için akım miktarını büyük ölçüde artırıyorlar. Bu tescilli teknolojilerin şarj hızları yıllar içinde büyük ölçüde artmıştır; SuperCharge, Super VOCC ve OnePlus WarpCharge 30, piyasadaki en hızlılardan bazılarıdır.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN