Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerİnovasyonHer eve robot bir hizmetçi mi geliyor?

    Her eve robot bir hizmetçi mi geliyor?

    electronic woman or female cyborg isolated on binary background
    Robot teknolojileri neredeyse ışık hızıyla hayatımızı kuşatmaya başladı. İnsanlara hayatın her alanında yardımcı olması için tasarlanan ‘hizmet robotları’ yakın gelecekte pek çok iş kolunda çalışabilecek. Hastanede hemşire robotları, afet ve acil durumlarda hizmetli robotları her yerde görebiliriz. Ve bu, buzdağının sadece görünen kısmı desek yanlış olmaz; çok yakında robotlar yüzünden işsiz kalırsanız şaşırmayın!

    Kitchen help, a robot makes the food in the near future

    Robot hizmetçiler ‘5 yıl içinde’ evlere girebilir

    Servis robotları artık evlerimiz arasında dolaşıyor. Önce işe yerleri vakumlamakla ve kendi kendilerine temizlik yapmakla başladılar. Yakında yaşlı bakımı ve hemşirelik hizmetleriyle daha fazla hayatımızın içinde olacaklar. Yaşlı annenizin evde ayağa kalkmak isterken sandalyesinden düştüğünü düşünün. Yardıma koşan hasta bakıcı değil, bir robot. Peki nasıl yardım edecek hayal edelim: Robot sahneyi değerlendirir, daha sonra annenizi hafifçe yukarı kaldırıp sandalyesine oturtmaya yaklaşır. Daha sonra yüz tanıma yazılımı kullanarak yüzünü tarar ve biraz üzgün olduğunu ve sarsıldığını fark eder, bu nedenle ekranda rahatlamaya çalışmak için gülen bir yüz görüntüler. Aksi takdirde yaralanmadığını görünce, çamaşır yıkamak ve temizlemek gibi diğer görevleri yapmak için annenizin yanından  ayrılır. Her ne kadar bu durum şu anda size çok uzak gelse de, robot bakıcılar yolda. Robotik teknolojisindeki ilerlemeler ve teknoloji şirketleri insana hizmet edecek ve günlük hayatın ağır yüklerini üzerimizden alacak teknolojileri geliştirmek için çalışıyor.

    Çok yakında belki en yakın arkadaşımız bir robot bile olabilir! Çünkü duygu durumunuza göre yüz ifadesi geliştiren ve  sizi mutlu etmek için sevdiğiniz müzikleri çalan robotlar halihazırda mevcut.  Robotlar dijital görevlilerden daha fazlasına dönüşüyor. Onlar bizim arkadaşımız oluyorlar. Yalnız ve asosyal kişilerle sohbet eden, oyun oynayan ve sosyal bir hayat için hatırlatmalarda bulunan  Elli.Q ve benzeri robotlar yalnızlığa da çare olacak gibi.

    Evimizdeki eşyalar da akıllı robotlara dönüşüyor

    Yapay zeka, veri analizi ve nesnelerin interneti sayesinde evimizdeki akıllı cihazlar da adeta bir robota dönüşüyor ve ihtiyaçlarımıza yardımcı olmaya çalışıyorlar. Bu cihazlarla evimizin her alanını kontrol edebiliyor, evde olmadığımız zamanlarda evimize erişebiliyoruz. Evimizdeki cihazlar tükettiğimiz gıdaları, müzik zevklerimizi, uyku saatlerimizi ve çok daha fazlasını biliyorlar. Tercihlerimize ve davranışlarımıza uygun olarak hareket ederek, bir anlamda bizi tanıyan bir robota dönüşüyorlar. Bu robotlar, 24 saat boyunca haftanın 7 günü, bizimle birlikte, belirtilen arzularımıza cevap verebiliyor ve bazı durumlarda onları tahmin edebiliyorlar.

    Robots dressed in a business suit

    İnsana benziyorlar, çok yakında işsiz kalabilirsiniz

    Robotlarla ilgili araştırmalar gösteriyor ki 2030 yılına kadar robotlar İngiltere’de 250. 000 kamu çalışanının işini elinden alacak. Bu yüzden fütüristler işsizlik oranlarında da önemli bir artış yaşanacağını düşünüyorlar. Her ne kadar bu öngörüler kulağınıza bir Hollywood bilim kurgu filmi gibi gelse de, gelişen robot teknolojilerini incelediğimizde hiç de imkansız gibi görünmüyor. Hatta insanımsı yani humanoid robotlarla yakın gelecekte daha fazla karşılaşabiliriz. Robotların bu kadar gelişmesi ve hayatımızın her alanında olması dünyada benzeri görülmemiş iş kayıplarıyla sonuçlanacak gibi gözüküyor.Yapay zeka teknolojileri tarafından desteklenen endüstriyel devrim, çalışanların çoğunu işsiz bırakacak dersek sanırım yalan olmaz. Öğretmenler, sosyal hizmet uzmanları ve hatta polis memurları da dahil olmak üzere milyonlarca kamu çalışanı gelişen robot teknolojileri nedeni ile meslek değiştirmek zorunda kalabilir.

    Robot teknolojileri konusunda lider Japonya

    Zaman ilerliyor ve geleceğe hazırlanmanız gerekiyor. Gelecekteki teknolojiler göz ardı edildiğinde olabilecekler hakkında tarih bir çok örnekle dolu. Örneğin matbaa teknolojileri konusunda geç kalmamızın sonuçları gibi… Japon hükümetinin geçtiğimiz yıl sadece robot projeleri için 804.5 milyon £ finansman sözü verdiğini hatırlatmakta fayda var. Hatta ülkede “Robot Haftası” adı altında organizasyonlar da düzenleniyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN