Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    ManşetBaşlangıçtan profesyonele drone seçimi: Hangi drone sana göre?

    Başlangıçtan profesyonele drone seçimi: Hangi drone sana göre?

    Drone nedir?

    İlk olarak temel sorudan başlayalım. “Drone nedir?” diye bir soru sorulduğunda cevabı basittir. “Temel olarak hobi ve ticari amaçla kullanılan, eğlence, yarış ya da havadan çekim tarzında kullanılabilen insansız hava aracı” şeklinde özetleyebiliriz. İHA dediğimizde aklımıza Pentagon üretimi drone modeli ya da Bayraktar Akıncı gibi yerli İHA’lar gelse de bu araçlar askeri amaçla kullanılan İHA’lar olduğunu belirtmeliyiz. Yani İHA uzaktan kontrol edilebilen ve uçabilen her araca verilen addır. İngilizce olarak İHA’nın karşılığı ise drone olarak adlandırılır ve Türkiye’de de global adıyla drone olarak bilinirler. TDK tarafından drone’un Türkçe karşılığı ise “uçangöz” olarak belirlendi.

    Drone ile neler yapılabilir?

    Bir diğer merak edilen ise drone dediğimiz İHA’lar ile neler yapılabileceği konusu. Bu yazımızda bahsedeceğimiz drone modelleri genellikle iki farklı durumda kullanılır. En genel kullanım alanı eğlence ve hobi amaçlı olan dronelar aynı zamanda kişisel ya da kurumsal olarak profesyonel, ticari amaçlı da kullanılabiliyor. Ülkemizde de yapılmaya başlanan drone yarışları için de kullanılan dronelar mevcuttur ancak olan RC drone olarak da bilinirler.

    Hangi drone kime göre?

    Drone seçiminde piyasada farklı fiyatlarda ve özelliklerde çok fazla drone modeli olması sebebiyle bir kafa karışıklığı olabiliyor. Bu nedenle başlangıç, hobi/eğlence ve profesyonel kullanım olarak üç farklı kategoride bazı modeller üzerinden sizlere örnekler vereceğiz.

    1- Başlangıç seviyesi, çocuklara özel drone modelleri

    Drone denilince ilk akla gelen firma olan DJI modelleri üzerinden vereceğimiz örneklerde DJI tarafından başlangıç seviyesinde olan, drone ehliyeti gerektirmeyen bir drone modeline göz atacağız.

    DJI Tello hem DJI tarafından desteklenen en ucuz drone hem de çocuklara özel ürettiği ilk drone olarak dikkat çekiyor. Ryze Robotics firması tarafından geliştirilen Tello sadece 80 gram ağırlığında. 13 dakika maksimum uçuş süresi ve 100 m uçuş uzaklığı gibi özellikleri bulunan Tello, kamerasından HD video çekim desteği sunuyor. Piyasadaki diğer marka ve uygun fiyatlı dronelara göre çok daha marifetli olan Tello’yu drone meraklısı çocuklar ve ilk defa drone kullanıcılar için ideal konumda.

    2- Hobi/Eğlence ve kişisel kullanıma özel drone modelleri

    Daha kaliteli çekimler, daha başarılı ve daha eğlenceli bir uçuş deneyimi için iki farklı drone tercih edebilirsiniz. Bunlardan biri DJI Mavic Mini ve DJI Mavic Air.

    DJI Mavic Mini üstün özelliklere sahip olan ve en önemlisi rahat taşınabilir yapısıyla dikkat çeken bir model. 249 gram ağırlığı ile yine ehliyet gerektirmeyen Mavic Mini, 30 dk uçuş süresi, 4 km menzil ve sabitleyici destekli 2.7 K çekim yapabilen çok yetenekli bir model.

    DJI Mavic Air modeline gelecek olursak, özellikle hobi yerine profesyonel çekimler yapabileceğiniz, 4K 100 Mbps video çekim desteği sunuyor. 360 derecelik muhteşem panaroma çekimi yapabilen Mavic Air, Aktif takip sistemi ile sizi otomatik olarak takip edebilir, özel modları ile harika çekimler yapabilirsiniz. Hız arıyorsanız ise 68 km hıza kadar çıkabilme yeteneği olduğunu da belirtelim.

    3- Profesyonel çekimler için drone modelleri

    DJI tarafının bireysel ve kurumsal kullanım için en iyi ve en yetenekli modeli olan DJI Mavic 2 Pro, adından da anlaşılabileceği gibi profesyonel kullanım için özel üretildi. Hasselblad üretimi kamera barındıran Mavic 2 Pro, 31 dakika uçuş süresi, 8 km menzil gibi detaylar sunuyor.

    4K’da 10 bit HDR videolar çekebileceğiniz Mavic 2 Pro, 72 km maksimum hıza çıkabilme özelliği ile dikkat çekiyor. Yapay zekası ile aktif takip sisteminde karşısına çıkan engelleri de otomatik olarak aşabiliyor. Bireysel ya da kurumsal çekimlerde, hatta reklam çekimleri gibi çok daha profesyonel işlerde rahatlıkla kullanılabilir.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN