Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerOyunGrand Theft Auto V İnceleme

    Grand Theft Auto V İnceleme

    Grand Theft Auto… Ya da kısaca GTA. Bu ikisinden birini duyup da heyecanlanmayan oyuncu sayısı azdır büyük ihtimalle. Yıllardır Rockstar stüdyolarının elinden çıkıp bizleri saatlerce, günlerce, haftalarca, aylarca ekran başına kilitleyen bir seridir Grand Theft Auto.

    Bunun birden fazla sebebi var. İlk aklımıza gelen ve bunda oldukça haklı olduğumuz “özgürlük”. Biz oyunculara rahatlığı tam manası ile ilk tattıran oyun şüphesiz GTA’dır. Bir oyunda ilk defa canımızız istediği yere gidip, istediğimiz aracı kullanıp, kimi öldürmek istiyorsak onu öldürebildiğimiz bir yapım bu. Bizlere koskoca bir şehrin anahtarını veriyor.

    2013092014014235969

    Özgürlüğün zirvesini Grand Theft Auto V ile yaşamaya başladık. Serinin en büyük ve en detaylı haritası, dinamik hava koşulları, içerisinde hayvanlar bulunan bir doğa, masmavi bir okyanus, ıssız bucaksız bir çöl, güneşin batışını izleyebileceğiniz bir dağ, kargaşanın hakim olduğu bir şehir, ormanlar, sahiller, plajlar, parklar ve daha onlarcası, bu devasa oyunun içerisinde bizleri bekliyor.

    Çok net bir şekilde belli ki Rockstar, Grand Theft Auto V’in yapımında her türlü detaya dikkat etmiş. Bunu bütün süreç boyunca görebiliyoruz. Sokaktaki insanların kendi aralarında konuşmaları bile, bir hikayeyi içerisinde bulunduruyor. Radyo’da geçen tüm haberler, talk show’lar Amerikan kapitalizmine birer eleştiri barındırıyor.

    gta-5-icin-21-adet-yeni-ekran-goruntusu_64002

    Bunlar sadece detaylar ile sınırlı değil, oyunun genel hatlarına baktığınızda aynı özeni çok net bir şekilde görebiliyoruz. Özellikle Rockstar’ın GTA serisinde bir ilk olarak birden fazla ana karakteri yönetmemize izin vermesi, ve her karakteri tüm kişilikleri ile başarılı bir şekilde yansıtması bu özenin en büyük kanıtı.

    Konu karakterlerden açılmışken kendilerini biraz tanıtmak istiyorum;

    İlk karakterimiz, iki yaramaz çocuğu ve bir yaramaz eşi olan Micheal. 40 yaşın biraz üzerinde emekli bir banka soyguncusu. Emekliliğinin tadını genellikle havuz başında viskisini yudumlarken çıkaran Micheal, biraz sinirli, bazen kontrol edilmesi güç, silahlar konusunda uzman, liderlik vasıfları olan bir karakter. Ayrıca kendisi tam bir klasik film hayranı. Hatta kendi filmini çekmek gibi bir hayali dahi var.

    2013070917452799172

    İkinci karakterimiz olan Franklin, Los Santos’un kenar mahallelerinde büyüyen ve Lamar adında pek zeki olmayan bir arkadaşa sahip olan biri. Franklin’in mesleği, bir oto satıcısının kirli işlerini yapmak olarak karşımıza çıkıyor. Genelde saf bir karakter gibi gözüken Franklin, mesleğinin bir sonucu olarak araçlar konusunda oldukça uzman.

    Üçüncü karaktere gelecek olursak… Kendisi ciddi anlamda bir psikopat olan Trevor. Psikopat deyip de abarttığımı zannetmeyin. Emekli askeri pilot olan Trevor, artık görev esnasında mı, ya da çocukluğunda mı yaşadığını bilmediğimiz bir travma sonucu tam bir manyağa dönüşmüş durumda. Azıcık bile sinirlense ortalığı kan gölüne çevirme potansiyeli olan Trevor’ın hava taşıtları ile arası oldukça iyi.

    Bahsettiğimiz bu üç karakterden ikisi olan Trevor ve Micheal geçmişten arkadaşlar, beraber birçok iş yapmış bu arkadaşların yolu bir noktada ayrılmış, ve ayrı yönlere doğru gitmişler. Franklin ise ikisine de tamamen yabancı. Bir noktaya kadar…

    0916-GTA-5

    Rockstar’ın bu üç karaktere de tamamen aynı özeni gösterdiğini söylemek kesinlikle yanlış olmaz. İlginç bir şekilde, oynarken kendinize bir karakter seçip onunla devam etmek istemiyor, üçüne de eşit mesafede kalabiliyorsunuz. Rockstar’ın bunu nasıl başardığını anlamak gerçekten mümkün değil. Bu konuda büyük bir takdiri hakediyorlar.

    Hikaye konusunda da aynı şeyleri söylemek mümkün, tüm oyun boyunca sizi kendinde tutmayı başarıyor ve ne olursa olsun hikayeden koparmıyor. Ama aynı şeyi ne yazık ki oyun süresi konusunda söyleyemeyeceğim. Bunun sebebi oyunun kısa olması değil, yeterince uzun. Ama oyun bittikten sonra, yapabileceğiniz pek fazla şey yok. GTA San Andreas bu konuda hala lider.

    Yeni oyun, GTA IV’de gördüğümüz RAGE motorunun geliştirilmiş bir sürümünü kullanıyor. GTA IV ile kıyaslarsak renkler, ışıklandırmalar, kaplamalar vb. konularda ciddi bir iyileştirme söz konusu, ama aynı şeyi fizikler için söyleyemeyeceğim. Bu bir zevk meselesi olsa da, bence GTA IV özellikle araç fizikleri konusunda çok daha başarılı ve gerçekçiydi.

    Uzun lafı kısası GTA V son yıllarda çıkan en başarılı yapımlardan biri, hikayesi, karakterleri, gizemleri, çevirimiçi bölümü vb. özellikleri yine bizleri uzun süre ekran başına kilitlemeyi başaracaktır. Türe aşina olun veya olmayın, GTA V’e kesinlikle bir şans vermenizi tavsiye ediyorum.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN