Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraGoPro Hero 7 mi yoksa DJI Osmo Pocket mı?

    GoPro Hero 7 mi yoksa DJI Osmo Pocket mı?

    Biri aksiyon kamerası diğeri ise gimbal özellikli bir video kamera olan GoPro Hero 7 ve DJI Osmo Pocket’ı karşılaştırıyorum.

    Daha önce yine bu sayfalarda özelliklerini anlattığım iki ürün olan DJI Osmo Pocket ve GoPro Hero 7 karşılaştırması hazırladım. Sıklıkla birbiri ile karşılaştırılan bu iki cihazın benzer yönleri olduğu gibi farklı yönleri de var.

    Konu videolu içerik üretmek olunca birçok seçeneğimizin olduğu ve gelişen teknoloji ile bu seçeneklerin gayet başarılı işler çıkardığını söyleyebilirim. Ancak video konusu biraz karmaşık ve kompleks olduğundan tek bir cihazla ilerlemek her zaman makul olmayabiliyor. İşe, duruma, ihtiyaca ve beklentiye göre donanım kullanımı video için en makul yöntemlerden biri.

    GoPro Hero 7 mi yoksa DJI Osmo Pocket mı?

    GoPro Hero 7 mi yoksa DJI Osmo Pocket mı?

    İkisi de son dönemde üretilen ve büyük ilgi gören cihazlar olan GoPro Hero 7 (Black) ve DJI Osmo Pocket kendi alanlarında bilinen ve tanınan video üretebilen cihazlar. Özellikel GoPro Hero serisi yılların tecrübesi ile damıtılan bir aksiyon kamerası olduğundan gayet güzel videolar üretmenizde bizlere yardımcı oluyor. Öte yandan birkaç ay önce duyurulan ve kendi alanında bir ilk olan bütünleşik 3 eksenli gimbal desteği bulunan DJI Osmo Pocket Mobile da geçen sürede kendini ispatlamış (ancak yine de bazı geliştirilmesi gereken yönleri olan) bir ürün.

    Diğer birçok video üretebilen üründe olduğu gibi her iki ürünün de kendine göre artısı ve eksisi bulunuyor. Ayrıca kullanılabilecekleri yerler ve durumlar da her zaman aynı olmayabiliyor.

    GoPro Hero 7 mi yoksa DJI Osmo Pocket mı?

    GoPro Hero 7 ve DJI Osmo Pocket ortak noktaları

    Öncelikle her iki kameranın da 1/2.3 inç büyüklüğünde bir sensöre sahip olduğunu belirteyim. Video çözünürlükleri ise 4K 60 fps’ye kadar çıkabiliyor. Her iki cihazda da (aynı teknoloji kullanılmasa da) gelişmiş titreşim engelleme sistemleri bulunuyor.

    Her iki cihazın da bütünleşik mikrofonu bulunsa da harici mikrofon bağlantısı için özel aksesuarlara ihtiyaç olduğunu da belirteyim. Her iki cihazın da ekranının olduğunu belirtelim. Fakat DJI Osmo Pocket’in ekranı Hero 7’ye göre oldukça küçük.

    GoPro Hero 7 mi yoksa DJI Osmo Pocket mı?

    GoPro Hero 7 ve DJI Osmo Pocket farklı noktaları

    GoPro Hero 7’de titreşim engelleme sistemi gövdeye entegre iken, DJI Osmo Pocket ise kameranın bütünleşik olarak bulunduğu bir gimbal sistemi sayesinde titreşim engelleme özelliği sunuyor.

    Ayrıca Hero 7 Black modelinde diyafram açıklığı f/2.2 iken, Osmo Pocket’ta bu değer f/2.0. Yani Osmo Pocket daha geniş bir açıklık sunuyor. Bunlara ek olarak boyut olarak da Osmo pocket ince uzun bir yapıda iken (epey küçük) Hero 7 standart bir aksiyon kamerası görünümüne sahip.

    İki cihazın arasındaki belki en önemli fark ise görüş açıları: Hero 7 geniş açılı çekim imkanı sunarken (bu görüş açısını ayarlamanız da mümkün) Osmo Pocket ise sabit ve standart bir görüş açısı sunuyor.

    Hangi tercih edilmeli?

    Temelde bu sorunun yanıtı biraz kullanım alanına, duruma, kişinin tercihine ve beklentisine bağlı. GoPro Hero 2018 ve DJI Osmo Pocket sahibi biri olarak her iki cihazı da farklı yer ve zamanlarda kullandığımı belirtmeliyim. Özellikle yürürken bir video kayıt yapacaksam Osmo Pocket tercih ederken, sabit bir alanda (mesela bir otomobil videosu çekerken) kayıt yaparken GoPro kullanmayı tercih ettiğimi belirteyim.

    Özellikle hareketli çekimlerde bütünleşik gimbala sahip olan Osmo Pocket’ın titreşim engelleme performansı Hero 7’den biraz daha iyi. Ama bu Hero 7’nin kötü olduğu anlamına gelmiyor.

    Bunlara ek olarak Hero 7’nin geniş açılı çekim imkanı da sunması özellikle kapalı mekanlarda bu cihazı daha avantajlı konuma getiriyor. Elbette bu geniş açının beraberinde ciddi bir distorsiyon (görüntünün kenarlarında bozulma ve dairesel hale gelmesi) sorununu da getirdiğini belirteyim. Bazı konularda taviz vermek gerekiyor.

    Videolu içerik üretirken mükemmel bir cihaz olmadığını ve her işi tek bir ürünle göremeyeceğinizi belirteyim. DJI Osmo Pocket ve GoPro Hero 7 Black için de bu durum geçerli. Çok zorlarsanız tek bir cihazla her şeyi yapabilirsiniz belki. Ama biraz daha kaliteli işler için bu tarz cihazları bazen tek, bazen de beraber kullanarak en iyi sonuçları alabileceğinizi söylemek isterim. Bu fikrimi pratik çalışmalarla da tecrübe ettiğimi belirteyim.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN