Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürGoogle Görseller: Özellikleri ve en iyi nasıl kullanılır?

    Google Görseller: Özellikleri ve en iyi nasıl kullanılır?

    Google Görseller, doğru kullanıldığında interenetteki milyarlarca fotoğraf, çizim ve her türden görselin içerisinde istediğinizi kolayca bulabilmenizi sağlar. Bu yazımızda Google Görseller (Images) özellikleri nelerdir ve kolay kullanım için ipuçları nedir anlatacağım.

    Google Görseller nasıl çalışır?

    Sanılanın aksine, Google Görseller, bir web sayfasındaki bir fotoğrafı veya başka bir resmi gerçekten analiz etme yeteneğine sahip değildir. Ancak bunun yerine görselin arama sonuçlarınızdaki alaka düzeyini belirlemek için görselin bağlamından faydalanır. Yani görselin içeriğini dikkate almaz.

    Google, görselleri şu verilere dayalı olarak sınıflandırır:

    • Görseli çevreleyen web sayfasının metni
    • HTML kodunda belirtilen görselin ALT parametresinin içeriği
    • Görselin adı / başlığı

    Bağlamsal analiz kullanan Google Görseller, bir fotoğrafın ya da çizimin neyi tasvir ettiğini anlama konusunda şaşırtıcı derecede iyi bir iş çıkarıyor. Her ne kadar bu durum genel olarak geçerli olsa da, Google her zaman mükemmel bir iş çıkaramaz ve bağlamsal öğeler mevcut değilse, içeriği belirleyemez ve arama sonuçlarında da çıkarmaz. Yani bir görselin Google’da çıkmamasının sebebi, örneğin bir fotoğrafın herhangi bir metin olmadan bir web sayfasına tek başına yerleştirilirmesinden kaynaklanır.

    Google, görüntünün ne olduğunu analiz ederken görüntünün dosya adını dikkate almaz. Dolayısıyla, bir sayfada kendi başına akillitelefon.jpg adlı bir fotoğrafınız varsa, Google, resmin bir akıllı telefonu içerdiğini anlayamaz.

    Google Görseller açma

    Google Görseller uygulamasını açmak için aşağıdaki adımlardan birini izleyebilirsiniz:

    • Tarayıcınızın adres çubuğuna images.google.com yazın ve git düğmesini tıklayın (veya klavyenizdeki Enter tuşuna basın).
    • Google Araç Çubuğu’nu yüklediyseniz, açılır menüyü açmak için Google düğmesini tıklayın. Menüden Google Bağlantıları -> Google Görseller’i seçin.
    • Google ana sayfasında Görseller bağlantısını tıklayın.
    • Google ana sayfasında Diğer bağlantısını tıklayın; Google Hizmetleri ve Araçları sayfası açıldığında Görseller simgesini veya bağlantısını tıklayın.
    Google Görseller: Özellikleri ve en iyi nasıl kullanılır?
    Google Görseller: Özellikleri ve en iyi nasıl kullanılır?

    Google Görseller’de fotoğraf, resim, çizim ya da herhangi bir görsel arama

    Google Görseller ana sayfasında yer alan arama kutusuna bir şeyler yazıp Arama düğmesine tıklayarak bir görsel arayabilirsiniz.

    Google Görseller, web sayfasında görselin yanında görünen yazılı içeriğin yanı sıra, görselle ilgili bağlamsal bilgileri de arar. Ancak görüntülerin içeriğini aramanın herhangi bir yolu yoktur. Bu nedenle, görsel aramalarınızı istediğiniz resimlere yakın olabilecek kelimeleri düşünerek yapmanız gerekir.

    İnternette ve Google Görseller’de görsel bulmak için ipuçları

    • Kelimelerin birden fazla anlamı olduğunu unutmayın. Bu, tüm Google aramalarında dikkate alınması gereken bir şey olsa da, resimler beklediğinizden çok daha farklı (veya uygunsuz) olabilir.
    • Uygunsuz içeriği filtrelemek istiyorsanız, arama terimlerini seçerken özellikle dikkatli olun. Örneğin, disney bambi terimi için yapılan bir arama, G dereceli sonuçlar verir, ancak tek başına bambi için yapılan bir arama, vermeyebilir.
    • Google Görseller, girdiğiniz metin dizesinin yakınında bulunan resimleri bularak çalıştığı için, arama sonuçları, arama terimlerinde uzaktan olmayan kişileri ve nesneleri döndürebilir.
    • Bir Google Görseller araması yaptığınızda, arama sonuçları sayfası, Google Görseller’in bulduğu görsellerin küçük resimlerini yani önizleme boyutunu karşınıza getirir.
    • Arama sonuçları sayfasındaki her görsele dosya adı (ve dosya formatı), resmi içeren Web sayfasının URL’si, resmin piksel cinsinden boyutu ve resim dosyasının boyutu belirtilir.
    • Bu ana görsel arama sonuçları sayfasından Güvenli Arama ayarlarınızı değiştirebilir ve Gelişmiş Görsel Arama penceresine erişebilirsiniz.
    • Ayrıca arama sonuçları sayfasındaki her bir resme tıklayabilirsiniz. Bir resme tıklamak, resme özel bir sonuç sayfasını açar ve burada bu aramada karşınıza çıkacak diğer sonuçları da görebilirsiniz.

    Google Görsel’den fotoğraf indirme

    Google Görseller’den veya görselleri içeren sayfalardan görsel indirmek son derece kolaydır, ancak bunu yapmadan önce telif hakkıyla korunan materyalleri kullanıp kullanamayacağınızdan emin olmanızda fayda var.

    Bilgisayarınızın işletim sistemine bağlı olarak, görüntüleri bilgisayarınıza sürükleyip bırakabilirsiniz. Örneğin, bilgisayarınızda Windows işletim sistemi kullanıyorsanız, Görüntü Sonuçları sayfasından görüntüleri Windows masaüstünüze veya Windows Gezgini içindeki bir klasöre sürükleyip bırakabilirsiniz.

    Resmi sürükleyip bırakmakta sorun yaşıyorsanız, resme sağ tıklayın ve içerik menüsünden Resmi Farklı Kaydet’i seçin.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN