Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürGeçmişte Hayal Olan Günümüz Teknolojileri

    Geçmişte Hayal Olan Günümüz Teknolojileri

          Endüstri 4.0 olarak tanımlanan 4. sanayi devri günümüzde tüm hızı ile devam ediyor. Geleneksel imalat sektörünün tam otomasyon ile birleştiği bu çağda, modern akıllı teknolojiler kullanılarak üretim yapılıyor. Günümüzdeki teknoloji tempoya ayak uyduramayan firmalar silinip giderken, inovasyon geliştiren firmalar satış rekorları kırıyor. Bu haftaki ” Geçmişte Hayal Olan Günümüz Teknolojileri ” başlıklı yazımda, geçmişte başarılı olacağı düşünülmeyen ya da bu kadar önemli olacağı tahmin bile edilemeyen günümüz teknolojilerinden bahsedeceğim.

    Büyük Veri

          Günümüzde neredeyse bütün dijital platformlar bilgi üretiyor. Üretilen bilgilerin anlamlı hale getirilmesi de oldukça önem arz ediyor. Dijital sistemlerin ürettiği büyük veri yığınlarının kısa sürede anlamlı hale getirilmesi kazanç anlamına geldiğinden, bu verinin işlenmesi için firmalar yeni yaklaşımlar geliştiriyor.

          Büyük veri denilen bilgi yığınları ihtiyaca göre değerlendirilerek kazanç elde edilebiliyor. Günümüzde öne çıkan teknoloji firmaları, “günümüz petrolü” olarak adlandırılan bu veri yığınlarını işleyerek, ilgili firmalara veri kaynağı olarak pazarlıyor. İşletmelerin bilgiye dayalı kararlar alırken, başarılı olmak için; büyük veriyi toplama, işleme ve analiz etmeye yönelik yeni sistemleri benimsemesi gerekiyor.

          Başlangıçta değersizmiş gibi buran veri yığınları, kısa sürede işlenip analiz edildiğinde firma için tam anlamı ile itici güç haline geliyor. Büyük veriyi işleme konusunda kazanılan yetenekler, bir şirketin rakipleri ile rekabet etmesi açısından önemli avantajlar sağlıyor.

    Artırılmış Gerçeklik

          Artırılmış gerçeklik, sanal dünya ile gerçek dünyanın bir arada olduğu ortamlar sunuyor. Bu teknoloji eğitimden sağlığa ve daha birçok alanda kullanılıyor.

          Özellikle sağlık alanında; doktorların teşhis koyma, tıp öğrencilerinin eğitimi, sanal sınıflarda gerçekçi ortam olanakları sunuluyor.

          5G internet teknolojisi sayesinde, günümüzde daha akla gelmeyen farklı alanlarda artırılmış gerçeklik teknolojisinin kullanılacağı düşünülüyor.

    Giyilebilir Teknolojiler

          Giyilebilir teknoloji günümüzün en büyük gelişmelerinden birisi olarak hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Örneğin, hipertansiyon veya başka tıbbi rahatsızlıklarda akıllı saatler anlık olarak bilgi verebiliyor.

          Akıllı gözlük ve kontak lensler anlık olarak kan şekerini ölçerek sağlık alanında büyük avantajlar sunuyor. Eğitim teknolojilerinde akıllı teknolojiler kullanılarak daha öğretici eğitim deneyimi sunuluyor.

          Kullanılan giyilebilir cihazlar anlık olarak ortam şartlarına uyum sağlayarak gerektiğinde uyumluluk için kendiliğinden işlem yapıp, günümüzde ve gelecekte daha fazla hayatın içinde yer alacaklarının işaretlerini veriyor.

    Nesnelerin İnterneti

          Nesnelerin interneti, açık ara ile şimdiye kadar teknoloji pazara ulaşmış en fütüristik teknolojik gelişmelerinden biri olarak öne çıkıyor.

          Pek çok insan, yapay zeka destekli cihazlar ve aletler ile eksiksiz bir akıllı ev oluşturmanın imkansız olduğunu düşünüyordu. Günümüzde akıllı ev teknoloji ile bu düşünce neredeyse tamamen değişiyor.  Akıllı buzdolapları, mikrodalga fırınlar, tuvaletler ve ışıklar ile şirketler; yapay zekayı günlük cihazlara entegre etmenin tamamen mümkün olduğunu kanıtlıyorlar.

          Geçmişte sadece bilim kurgu filmlerinde işlenen şeyler günümüzde isteyen herkesin erişimine sunuluyor.

    Otonom Araçlar

          Otonom araçlar günümüze kadar çok ta güvenilen teknolojiler arasında yer almıyordu. Özellikle yapay zeka teknolojisindeki gelişmeler otonom araç teknolojisinin popüler olmasına neden oldu. Özellikle Tesla araçların gerektiğinde sürücünün hayatını kurtaracak şekilde geliştirilmesi, bu sektörün de önünü açmada önemli rol oynadı.

          Uber servisinin tamamen sürücüsüz araçlar üzerinden hizmet vermeyi planlıyor olması, otonom araçlara olan güveni de artırıcı rol oynayacağı düşünülüyor. Kim bilir yakın gelecekte, toplu taşımadan tutun da kişisel araçların büyük bir kısmının otonom olduğu bir ortamda yaşıyor olacağız.

          İlginç teknolojik gelişmeler hakkındaki yazımı bu linkten okuyabilirsiniz.

         Twitter takip için @salihertugrul

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN