Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraFotoğrafa konum bilgisi ekleme

    Fotoğrafa konum bilgisi ekleme

    gps01

    Fotoğraflara çekilen yerle ilgili koordinat bilgisi ekleyerek tam olarak nerede çekim yaptığınızı kayıt altına alabilirsiniz.

    Yurtdışında bir tatile gittiniz ve birçok fotoğraf çektiniz ya da Toros dağlarında nadir bulunan bir çiçeği yerinde fotoğrafladınız. Peki bu fotoğrafların tam olarak nerede çekildiğini biliyor musunuz? Ya da aynı yere tekrar gitseniz bulabilir misiniz? İşte tam da bu durumda fotoğrafa konum bilgisi ekleme özelliği imdadınıza yetişiyor.

    Bir fotoğrafla ilgili birçok bilgi biz farkında olmasak da fotoğrafın üzerine kayıt edilir. Aslında her fotoğraf üzerinde birçok bilgiyi barındırır. EXIF adı verilen bu bilgi dağarcığı içinde fotoğraf makinesinin markası, modeli, diyafram, enstantane, kullanılan objektifin odak uzaklığı, flaşın kullanılıp kullanılmadığı, çözünürlük ve daha birçok bilgi yer alır.

    Eğer fotoğraf makinenizde böyle bir özellik varsa çekimin yapıldığı yerin koordinatları da bu bilgiler içine yazılır. EXIF bilgilerini uygun bir fotoğraf düzenleme yazılımı (mesela Photoshop) ya da işletim sistemlerinde fotoğraf hakkında bilgi al komutu ile görebiliriz.

    Standart bir özellik oldu

    Günümüzde az sayıda fotoğraf makinesinde GPS yani küresel konum belirleme teknolojisi standart olarak yer alıyor. Bu sayede isterseniz çekilen fotoğraflara konum bilgisi (enlem ve boylam) otomatik olarak ekleniyor. Birçok akıllı cep telefonunda da yer alan bu özellik ayarlar bölümünden aktif hale getirilebiliyor.

    Nasıl kullanılıyor?

    Eğer bu özelliği standart olarak sunan bir fotoğraf makineniz ya da cep telefonunuz varsa ayarlardan aktif hale getirmeniz yeterli. Fotoğraf makinesi çekilen her fotoğrafa otomatik olarak konum bilgisini ekleyecektir.

    Bazı dijital SLR modellerde sonradan takılan ek aksesuarlar ile bu özellik kazandırılabiliyor. Genelde orta/üst seviye modellerde bulunan GPS özelliğini kullanabilmek için makine üreticisinin böyle bir destek sunması gerekiyor. Eğer kullandığınız marka ve modelin böyle bir özelliği yoksa GPS hayaliniz suya düşebilir.

    Sistem nasıl çalışıyor?

    Aynen navigasyon sistemleri ve cep telefonlarında olduğu gibi fotoğraf makinelerindeki GPS sistemi de dünya etrafında dönen uydularla bağlantı kuruyor. En az 3 uyduya bağlanan sistem yaklaşık 100-150 metre hassasiyet ile dünya üzerindeki konumunuzu belirliyor. Elde edilen enlem ve boylam bilgisi fotoğrafın üzerine EXIF verisi içine yazılıyor.

    Nasıl görüntüleniyor?

    Enlem ve boylam bilgisi bulunan bir fotoğrafın harita üzerinde nerede çekildiği Google Earth ya da benzeri bir yazılım yardımı ile görüntülenebiliyor. Bu sayede özellikle arazide yapılan çekimlerde tam nokta bulunabiliyor. GPS özelliği ağırlıklı olarak bilimsel çalışmalarda kullanılan bir teknoloji. Zira bu tip çalışmalarda fotoğrafın nerede çekildiği bilgisi ayrı bir önem taşıyor.

    Ayrıca EXIF bilgilerine bakarak da enlem boylam verileri görüntülenebiliyor. Ancak bu verileri harita üzerinde görmek için enlem ve boylam girilebilme özelliği olan bir yazılımdan faydalanmak gerekiyor.

    gps02

    Sonradan kazandırılabilir mi?

    Evet GPS özelliği olmayan bir fotoğraf makinesine bu özellik (dolaylı yoldan da olsa) kazandırılabiliyor. Bunun için akıllı bir cep telefonu ve uyumlu bir uygulama gerekiyor. Koordinatları kayıt eden bir uygulama fotoğraf çekimi sırasında telefondan açılıyor. Bu uygulama dolaştığınız bütün yerlerdeki koordinatları kayıt ediyor.

    İkinci adımda fotoğraf makinesindeki fotoğraflarla bilgisayar üzerinde eşleştirilen uygulama kendi üzerindeki bilgileri fotoğraflara aktarabiliyor. Bu yöntem biraz zor ve uğraştırıcı olsa da eldeki imkanlarla yapılabilecek en mantıklı çözümlerden biri.

    Ayrıca yukarıda anlattığım gibi bazı dijital SLR modellerine sonradan takılan aksesuarlarla ile bu özellik kazandırılabiliyor. Ama bu da sınırlı sayıda marka ve modelin sunduğu bir özellik. Her marka da olmadığı gibi, olanlarsa sadece belli modellerle çalışabiliyor.

    Pil canavarı

    Sürekli uydularla bağlantıda olmak fotoğraf makinesi için pili tüketen önemli etkenlerden biri. Bu bakımdan GPS özelliğini idareli ve gerektiği zamanlarda kullanmanızı öneririm. Adeta bir pil canavarı olan GPS, arazide elinizde pili bitmiş bir fotoğraf makinesiyle kalmanıza sebep olabilir. Dikkatli kullanmakta fayda var.

    Günlük hayatta çok önemli değilmiş gibi görünse de fotoğrafa konum bilgisi eklemek, bilim ya da iş dünyasında ve spesifik projelerde hayati önem taşıyor. Bu bakımdan böyle bir özelliği gerektiğinde kullanmak size önemli fayda sağlayacaktır.

    Işığınız bol olsun

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN