Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraFotoğraf makinelerinde pil ömrünü artırma yolları

    Fotoğraf makinelerinde pil ömrünü artırma yolları

    kamera_pil

    Alacağınız bazı basit önlemlerle fotoğraf makinenizin pil ömrünü artırabilirsiniz. Özellikle elektrikten uzak ortamlarda yapacağınız çekimlerde vereceğimiz ipuçları işinize yarayacak.

    Fotoğrafın dijitalleşmesiyle beraber birçok elektronik cihazda olduğu gibi fotoğraf makinelerinin pil ömrü de önemli bir konu olmaya başladı. Günümüzde birçok özelliği bulunan fotoğraf makinelerinde bu özellikleri kullanmak ek pil tüketimi anlamına geliyor. Bu özellikleri idareli kullanarak ya da bazı özellikleri kapatarak pil ömrünüzü ciddi anlamda artırabilirsiniz. İlerleyen satırlarda vereceğimiz ipuçlarını her zaman kullanmak zorunda değilsiniz. Bunları bilmek gerektiği zaman ciddi anlamda fayda sağlayabilir.

    Fotoğraf makineleri artık sadece fotoğraf çekmek değil, video kayıt etmek, kablosuz ağlara bağlanmak, fotoğraf düzenlemek ve benzeri işler için de kullanıldığı için bu özellikleri yerinde ve makul kullanmak pil tasarrufu sağlama adına önemli bir etki sağlayacaktır. İşte yerine göre kullanıldığında fotoğraf makinenizin pil ömrünüzü artıracak ipuçları:

    Ekranı idareli kullanmak

    Modern fotoğraf makinelerinde pili tüketen en önemli parça ekrandır. Günümüzde son kullanıcıya satılan fotoğraf makinelerinin neredeyse tamamında bu ekranlardan bulunur. Ortalama 2.5-3 inç büyüklüğündeki ekranlar tam bir pil canavarıdır. Bu bakımdan çektiğiniz fotoğraf ve kayıt ettiğiniz videolara sürekli bakmak (bu ekran vasıtasıyla olacağı için) pil ömrünü ciddi anlamda azaltır. Bazı fotoğraf makinelerinde çekilen fotoğrafın ekranda kaç saniye gösterileceğini belirleyen bir ayar vardır ve isterseniz bu gösterimi kapatabilirsiniz. Bu da seri olarak çekim yapıyorsanız pil ömrünüzü artırır. Ayrıca varsa optik vizörü kullanmak ve LiveView özelliğini tercih etmemek de pil ömrünü artırır. Yani uzun lafın kısası; ekranı ne kadar çok kullanırsanız pil ömrünüz de o kadar azalır.

    Wi-Fi ve GPS’i gerektiğinde kullanmak

    Artık birçok fotoğraf makinesinde bulunan Wi-Fi özelliği ve bazılarında bulunan GPS (konum belirleyip bu bilgileri fotoğraflara ekleme) fonksiyonunu idareli kullanmak da pil ömrünü artıran bir faktördür. Çekilen fotoğraf ve videoları aktaracaksanız hepsini bir anda Wi-Fi özelliğini açarak yaparsanız idareli davranmış olursunuz. GPS özelliğini de gerektiği zaman aktif halde tutmanız pil ömrünü artıracaktır. Hem Wi-Fi hem de GPS pili çok hızlı tüketen teknolojilerdir. Bu bakımdan idareli kullanmanızı öneririm.

    Flaş kullanmayın

    Uzun yıllardır fotoğraf makinelerinde yer alan bütünleşik flaş da tam bir pil düşmanıdır. Gerektiğinde çok işe yarayan bu özellik, hoyratça kullanıldığında tam bir pil düşmanıdır. Bu bakımdan gerekmedikçe flaş kullanmaktan kaçının. Kullandığınızda da pil ömrünü azaltacağını unutmayın.

    Makinenizi tanıyın

    Her fotoğraf makinesinin CIPA adı verilen organizasyon tarafından belirlenmiş standart bir pil ömrü vardır. Fotoğraf makinenizin CIPA standartlarındaki pil ömrünü internette ya da markasının web sitesinde bulabilirsiniz. Bu değer ortalama bir kompakt fotoğraf makinesinde 250-350 kare arasında değişir. Giriş seviyesi dijital SLR modellerde ise bu rakam 400-500 kare, aynasız modellerde ise 300-350 kare arasındadır. Elbette bu rakam birçok etkene bağlı olduğu için ortalamadır. Ama yine de bir fikir verir. Çekim yaparken bu rakamı aklınızda tutup çektiğiniz kareleri kabaca saymanız işinize yarayabilir. Ayrıca bu rakama video kayıt dahil değildir. Video çok hızlı pil tükettiği için (cihaza göre değişmekle beraber) 30-40 dakikada piliniz bitebilir.

    Videoya dikkat

    Bir önceki paragrafta belirttiğim gibi video kayıt etmek pili sömüren bir işlemdir. Günümüzde bütün fotoğraf makinelerinin video kayıt ettiği düşünüldüğünde bu özelliği kullanırken idareli olmanın önemi daha da ortaya çıkıyor. Elbette video kayıt edin. Ama bu özelliğin pil ömrünü çok hızlı tükettiğini de unutmayın. Yukarıdaki ipuçlarını tek tek ya da toplu olarak kullanarak pil ömrünüzü ciddi oranda artırabilirsiniz.

    Bonus: Pil çözümleri

    Eğer elektrikten uzak ortamlarda uzun süre kalacaksanız (tatil, doğa yürüyüşü ya da benzeri sebeplerden) yukarıdaki önlemlere ek olarak bazı aksesuarlar da size yardımcı olacaktır. Örneğin DSLR cihazlar için Battery Grip adı verilen harici pil çözümleri kullanılabilir. Marka ve modele göre tasarlanan bu harici pil çözümleri cihazın alt kısmına takılır. Fotoğraf makinesinin boyutunu büyüten ve ağırlaştıran bu çözümler pil ömrünü en az 2 katına çıkarır. Ayrıca günümüzde bazı fotoğraf makineleri microUSB üzerinden şarj olduğu için (cep telefonları için kullanılan) harici piller üzerinden de şarj edilebilirler. Eğer microUSB üzerinden şarj olan bir fotoğraf makineniz varsa satın alacağınız harici bir pil ile şarj işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik aynı cihazla cep telefonunuzu da şarj edebileceğinizi unutmayın.

    Fotoğraf makinenizi iyi tanıyıp, gerekli önemleri aldığınızda aynı pil ile daha fazla kare çekebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey dikkatli olmak ve yukarıda anlattığımız ipuçlarını kullanmak.

    Işığınız bol olsun…

    En yeni dijital fotoğraf makinelerini satın almak istiyorsanız buraya tıklayın.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN