Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürPlak, Kaset ve CD gibi Fiziksel Medyanın Dijitale Karşı Direnişi

    Plak, Kaset ve CD gibi Fiziksel Medyanın Dijitale Karşı Direnişi

    Dijital medyanın hızlı ve kolay erişimi her ne kadar cazibe unsuru olsa da plak, kaset gibi fiziksel medya biriktiren “eski kafalılar” alışkanlıklarından vazgeçmiyor.

    Fiziksel Medya ile Daha Fazla Bilgi

    Fiziksel medyaya sahip olmanın birçok avantajı var. Bunlardan en önemlilerinden biri satın alınan eser ya da ürünün kapak tasarımı ve içindeki kitapçık tarzı bilgi barındıran ek materyalleri. Eğer dikkatli ve meraklı bir tüketiciyseniz bu tarz detayları es geçmek istemezsiniz. Örneğin bir Beatles albümünde üyeler kimlere teşekkür etmiş bakıp yeni bir isim keşfetmeniz mümkün.

    fiziksel medya
    Tozlu arşivlerde yer alan bilgiler fiziksel medya meraklılarını cezbediyor

    Dijital Olan Kalıcı mı Değil mi?

    Dijital içeriklere sınırsız erişimimiz olduğu için kendimizi mutlu ve huzurlu hissediyoruz. Ancak şöyle bir fark var. Bizler o içeriğin sahibi değil, uzun vadeli kiracısıyız. Beğendiğimiz bir dizi veya film Netflix tarafından kaldırılabilir ve buna itiraz hakkımız olamaz. Nitekim geçtiğimiz sene lisansı dolan Friends dizisi için gelen baskılar sonucu Netflix, 100 milyon avro ödeyerek anlaşmayı yenilemişti. Bu jestin sizin beğendiğiniz bir yapım için tekrarlanacağının garantisi yok. Aynı risk Spotify için de geçerli. Beğendiğiniz bir müzik sunuculardan kaldırılabilir. Nintendo firması da Wii konsolu için geçtiğimiz aylarda internet erişimini kapattı. Konsola sahip iseniz satın aldığınız dijital içerikleri bir daha indirmeniz söz konusu değil. Yani konsolunuz bozulursa bu içeriklere veda ediyorsunuz. Tabii ki bu konular popüler içerik ve donanımları şu an için tehdit etmiyor olabilir ama farklı bir açıdan bakıldığında yakın gelecekte dijital içeriklerin kalıcılık sorunu yaşayacağını düşünüyorum.

    blu-ray
    Fiziksel arşiviniz zamana direnebilecek mi?

    Tabii saydığımız avantajların yanında fiziksel medya edinmenin eksi yönleri de var. Örneğin geçtiğimiz günlerde Samsung, Amerika pazarı için Blu-Ray oynatıcı üretmeyeceğini açıkladı. Henüz çok yeni bir medya olmasına rağmen Blu-Ray şimdiden terk edilmeye başlandı. Siz fiziksel olarak filmlere sahip olsanız da ileride onları oynatacak alet bulmakta zorlanabilirsiniz. Aynı şekilde fiziksel medya yıpranmaya müsait. Zamanla hava değişimi, nem, toz gibi unsurlar fiziksel medyayı işlemez hale getirebiliyor. Çizik CD’ler, bandı kopmuş kasetler, kırık plaklar sadece birkaç örnek… Siz kullanıcı olarak zamanın yıpratma riskini göze alıp kendi medyanızı kendiniz mi koruyacaksınız yoksa uzun vadeli dijital kiralamaya mı güveneceksiniz?

    Eğer tercihiniz DVD, CD ve Blu-Ray’e yatırım yapmaktan yanaysa sizi farklı oynatıcı seçeneklerinin bulunduğu bu adrese davet ediyoruz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN