Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerİnovasyonFacebook Metaverse ile ne yapmaya çalışıyor?

    Facebook Metaverse ile ne yapmaya çalışıyor?

    Facebook geçtiğimiz günlerde duyurduğu Metaverse kavramı ile yeni bir dünyanın kapılarını aralıyor. Peki marka bu yeni kavramla neler yapacak?

    Son günlerin çok konuşulan bir konusu olan Metaverse iyice gündem olmaya başladı. Bu kavramın temelinde ise sanal dünya ile fiziksel dünyanın birleşmesi yatıyor. Tek bir ya da mutlak bir kavram olmasa da özünde sanal dünya ile fiziksel dünyanın bir şekilde bir araya geldiği bir ortam olarak tanımlayabiliriz bu kavramı.

    Aslında yeni bir kavram olmayan Metaverse özellikle oyunlarla uzun yıllardır hayatımızda yer alıyor: Second Life, Sim City gibi oyunların ana konusu sanal bir dünya oluşturmaktı. Bu sanal dünyanın gerçek kahramanı ise bizdik. Matrix gibi filmlerde işlenen kavram da biraz Metaverse idi. Örneğin Matrix’te insanlar fiziksel bağlantılarla sanal dünyaya bağlanıyorlardı.

    Metaverse

    Facebook’un kuracağı Metaverse de bu şekilde fiziksel bağlantılarla bağlanılan bir yer olacak. Şirket sahibi olduğu Oculus gözlükleriyle içine girilebilecek sanal bir dünya kurmaya başladığını da açıkladı. Hatta bu sanal dünyanın bazı bölümleri özel bir gözlüğe gereksinim duymadan da kullanılabilecek. Şimdilik geliştirme aşamasında olan bu sanal dünyaların farklı sürümlerinin önümüzdeki yıllarda farklı şirketler tarafından da geliştirilmesini bekliyorum.

    Bu konuda Microsoft ve Amazon gibi dev teknoloji şirketlerinin de çalışmalarının olduğu biliniyor.

    Facebook Metaverse ile ne yapmaya çalışıyor?

    Facebook özelinde konuşacak olursak şirket kurdukları bu sanal dünyada alışverişten konsere, bilimden sanata kadar birçok etkinliğin ve deneyimin bulunacağını açıkladı. halen geliştirme aşamasında olan bu deneyimlerin önümüzdeki birkaç yıl içinde karşımıza gelmesi bekleniyor. Anladığınız üzere işin ticari boyutu da olacak ve bu Metaverse dünyasında ticaret de yapılacak. Şimdilik detaylar belli olmasa da kripto paraların bu amaçla kullanılabileceği konuşuluyor.

    Özellikle önümüzdeki 10 yılda Metaverse kavramını daha fazla şirketten duyabileceğimizi söyleyebilirim. Sanal dünyanın gerçek dünya ile kesiştiği bu ortamların sayısı artacak ve insanların hayatlarının bir kısmını bu sanal dünyalarda geçirmeye başlayacaklar. Hali hazırda oyunlarda bu tarz bir durum olsa da gelecekteki deneyim çok daha farklı olacak. Örneğin bir marketten sanal bir gözlük takarak oturduğumuz yerden alışveriş yapabileceğiz. Ya da çok ünlü bir sanatçının sergisini adeta orada imiş gibi gezebileceğimiz.

    Ne dersiniz? Kulağa hoş geliyor değil mi?

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN