Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    ManşetEv kullanıcıları için açık kaynak yazılımları

    Ev kullanıcıları için açık kaynak yazılımları

    Ailelerinin kullanımı için bilgisayar satın alanların karşısında yazılım lisans maliyetleri bir sorun olarak çıkabilir. Özellikle ekonomik durumu iyi olmayanlar için, örneğin bir ofis yazılımına yüksek bedeller ödemek can sıkıcı olabilir. Neyse ki, özgür yazılım, bir başka deyişle açık kaynak dünyasının size maliyet çıkarmayacak alternatif yazılımları var. Bu yazıda size ev kullanıcılarını düşünerek masraf çıkarmayan açık kaynak yazılımları öneriyorum.

    Bilgisayar satın alma kararıyla başlıyor

    Lisanslı yazılımlara bütçe ayırmamak yani tasarruf yapmak için öncelikle işletim sisteminden başlamalısınız. Daha bilgisayarınızı satın alma aşamasında içinde işletim sistemi, dolayısıyla işletim sistemi bedeli bulunan bir ürün tercih etmek yerine, açık kaynak kodlu işletim sistemi bulunan seçeneklere bakabilirsiniz.

    FreeDOS

    FreeDOS ya da Ubuntu yüklü olanı tercih edin

    Satın almak için bilgisayar ararken teknik özellikler arasında işletim sistemi seçeneğine geldiğinizde, FreeDOS’lu olanları tercih edebilirsiniz. Bu bilgisayarlar üzerinde FreeDOS adlı temel bir işletim sistemi yüklüdür ve satın alma sonrası kullanmak istediğiniz işletim sistemi konusunda karar size bırakılmıştır. Bazı bilgisayarlar Ubuntu işletim sistemi yüklü olarak da satışa sunulmaktadır.

    Ubuntu

    Pardus veya Ubuntu arasında tercih sizin

    FreeDOS işletim sistemi ev kullanıcıları için pek kullanışlı olmayacaktır. Bu nedenle Linux işletim sistemi dağıtımlarından birini tercih edebilirsiniz. Pardus ve Ubuntu başta olmak üzere pek çok açık kaynak kodlu işletim sistemi vardır ve bu işletim sistemleri size lisanslı işletim sistemlerini aratmayacak düzeyde gelişmiş yazılımlardır.

    libreoffice

    Sıra temel yazılımlara geliyor

    Yazılım konusunda temel sayılan işletim sistemi konusunda adım attıktan sonra, sıra kullanabileceğiniz yazılımlara gelecektir. Bu yazılımlar arasında en başta gelenler, ofis, web tarayıcı, medya çalar, fotoğraf düzenleyici, e-posta istemcisi, mesajlaşma yazılımı, antivirüs gibi temel yazılımlardır.

    pardus mağaza

    Yazılım deposunda çok sayıda seçenek hazır

    Linux tabanlı bir işletim sistemi tercih ettiyseniz bu temel yazılımların hepsi yazılım deposunda dahili olarak gelecektir. Her kategoride çok sayıda farklı alternatifin sizi beklediğini göreceksiniz. Örneğin web tarayıcısı gerektiğinde farklı web tarayıcıları, fotoğraf düzenleyici gerektiğinde farklı fotoğraf düzenleyicilerinin depoda hazır olduğunu fark edeceksiniz.

    distrowatch

    Daha fazla seçenek isterseniz: distrowatch.com

    Bu nedenle, hem özgür yazılım dünyasına adım atmak hem de lisans bedellerine aile bütçenizden masraf yapmamak için Linux dağıtımı olarak ifade edilen açık kaynaklı işletim sistemlerini tercih etmelisiniz. distrowatch.com adresine girdiğinizde çok farklı Linux işletim sistemi ve açık kaynak kodlu yazılım seçeneğinin sizi beklediğini göreceksiniz.

    pardus

    Pardus ya da Ubuntu yükleterek ilk adımı atın

    distrowatch.com size karışık geldiyse Pardus ya da Ubuntu gibi popüler Linux dağıtımlarından birini bilgisayarınıza yükletmeniz ilk adım için size yeterli olacaktır. Linux dünyasına adım attıktan sonra gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.

    Son olarak, hangi amaçla hangi yazılımı kullanabileceğiniz hakkında aşağıdaki liste sizin için yararlı olacaktır:

    İşletim sistemi: Pardus, Ubuntu
    Ofis yazılımı: LibreOffice, OpenOffice
    Web tarayıcısı: Firefox
    E-Posta istemcisi: Thunderbird
    Mesajlaşma yazılımı: Pidgin
    Media çalar: VLC
    Fotoğraf düzenleyici: GIMP
    Antivirus: ClamAV
    Parola saklayıcı: KeePass

    Twitter’da beni takip edin: https://twitter.com/melihbayramdede

    YouTube kanalıma abone olun: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede


    MediaTrend’de yayınlanan diğer yazılarıma göz atmak ister misiniz?

    Sinema keyfinizi katlayacak ‘soundbar’ önerileri

    Sinema keyfinizi katlayacak ‘soundbar’ önerileri

    Sinema keyfinizi katlayacak ‘soundbar’ önerileri

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN