Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerGüvenlikE-Postada güvenli alternatif: ProtonMail

    E-Postada güvenli alternatif: ProtonMail

    Teknoloji şirketlerinin kullanıcı verilerini pazarlaması ve gizlilik ihlâline varan istismarların yaşanması, güvenli iletişim alternatiflerine yönelişi hızlandırdı. Bu noktadan hareketle, uçtan uca şifreleme teknolojisiyle güvenli iletişim sağlayan ProtonMail’e gelin yakından bakalım.

    İletişimde güvenlik hepimiz için en önemli konuların başında geliyor. Ücretsiz olarak bize sunulan birçok e-posta ve sosyal medya servisinin kişisel bilgilerimizi işlediğini, reklâmcılarla hatta seçim kampanyası yöneten, bireylerin algısını değiştirmek için hizmet veren şaibeli şirketlerle paylaştığını biliyoruz.

    Sadece gönderici ve alıcı arasında

    İşte bu noktada güvenli iletişim alternatifleri ön plana çıkıyor. Bu yazıda size bahsedeceğim ProtonMail, güvenli elektronik posta servisi sunma amacıyla kurulmuş bir girişim. E-Posta mesajları ve kişisel bilgilerin uçtan uca şifreleme teknolojisiyle gönderici ve alıcı arasında yol aldığı ProtonMail, 2013’te Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi tesislerinde Jason Stockman, Andy Yen ve Wei Sun tarafından kuruldu.

    ProtonMail

    Ücretsiz ve şifrelenmiş e-posta servisi

    İlk kez 16 Mayıs 2014 tarihinde hizmete sunulan ProtonMail, ücretsiz ve şifrelenmiş e-posta servisi olarak tanımlanabilir. Sıfır bilgi ispatı (Zero-Knowledge proof) sistemi ile tasarlanan bu servis, Gmail ve Outlook web posta gibi klasik sistemlerden farklılaşıyor. ProtonMail ile haberleşme sağlandığında, alıcı ile gönderici arasındaki yazışmalar kriptolu olarak gönderiliyor. Bu sayede yazışmalar sadece gönderici ve alıcı tarafından okunabiliyor.

    Yüksek düzeyde şifreleme teknolojisi

    ProtonMail, açık kaynaklı OpenPGP şifreleme protokolü ile birlikte AES ve RSA uygulamalarını kullanarak kullanıcı gizliliğini sağlıyor. Kullandıkları tüm şifreleme kütüphanelerinin açık kaynaklı olduğunu belirten servis, buna dayanarak bu şifreleme algoritmalarının arka kapıları bulunmadığını garanti ediyor.

    ProtonMail

    Kullanıcı bilgileri ve IP’si kaydedilmiyor

    Klasik e-posta servislerinden farklı olarak izleme bilgilerini kaydetmediğini ve varsayılan olarak hesaplarda oturum açmak için kullanılan IP adresleri gibi meta verileri saklamadığını belirten ProtonMail yöneticileri, şifrelenmiş e-postaları okumalarının mümkün olmadığını belirtiyor. ProtonMail, kullanıcı verilerine ulaşmadığı için hedeflenmiş reklâmlar da sunmuyor.

    ‘Kendi kendini ihma eden e-posta’

    Kullanıcılar ProtonMail’de isterse geçici e-postalar da gönderebiliyor. ‘Kendi kendini imha eden e-posta’ olarak tanımlayabileceğimiz geçici e-posta iletileri, belirlenen süre geçtikten sonra kendiliğinden imha edilebiliyor. Bu özellik hem güvenlik hem de e-posta kotanızın dolmasını önlemek için kullanılabilir. Zira ProtonMail, ücretsiz versiyonda 500 MB gibi kısıtlı bir depolama alanı sunuyor.

    ProtonMail

    ABD ve AB’nin yargı yetkisinin dışında

    İsviçre Federal Veri Koruma Yasası (DPA) ve İsviçre Federal Veri Koruma Yönetmeliği (DPO) kapsamında faaliyet gösteren ProtonMail, bu açından ABD ve AB’nin yargı yetkisinin dışında kalıyor. Şirket, Cenevre Kanton Mahkemesi veya İsviçre Federal Yüksek Mahkemesi’nden gelecek kararlara ise uymak zorunda. İsviçre merkezli QuoVadis Trustlink Schweiz AG şirketinin SSL altyapısını kullanan ProtonMail, bu açıdan da ABD ve AB’nin devlet kurumlarının kontrolünde olmadığını garanti ediyor.

    1000 metre derinlikte veri merkezi

    ProtonMail’in veri merkezi, nükleer saldırılara bile dayanıklı olarak tasarlanan 1000 metrelik granit kayaların altında konumlanmış durumda. 20 milyondan fazla kullanıcısı bulunan ProtonMail, kullanıcılara ait mesajların kriptolu olduğu için kendileri tarafından bile görülemediğini belirtiyor. ProtonMail’de başlangıç seviyesindeki temel hesap ücretsiz. Ancak daha gelişmiş özellikler için ücretli paketlere geçmek gerekiyor.

    ProtonMail

    Daha fazla gizlilik için ProtonVPN

    Hesap açmak için klasik e-posta servisleri gibi kişiler bilgiler talep etmeyen ProtonMail, kullanıcılara internet bağlantılarını şifrelemek için de ProtonVPN adlı bir hizmet sunuyor. ProtonVPN ile kullanıcılar iletişim sırasında ve web gezintilerinde daha fazla gizliliğe sahip oluyor. ProtonVPN servisi, e-posta servisinde olduğu gibi başlangıç düzeyinde ücretsiz. Ancak daha fazla özellik içeren ücretli versiyonu da bulunuyor.

    Sorularınız olursa yorumlara yazabilirsiniz

    Bu yazıda güvenli elektronik posta servisi sunan ProtonMail’i inceledik. Uçtan uca şifrelemeli haberleşme için ideal bir çözüm sunan ProtonMail’i alternatif haberleşme kanalı olarak değerlendirebilirsiniz. Konuyla ilgili sorularınız olursa, aşağıdan yorum bırakarak bana ulaştırabilirsiniz. Şimdilik hoşça kalın.

    Twitter’da beni takip edin: https://twitter.com/melihbayramdede

    YouTube kanalıma abone olun: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede


    MediaTrend’de yayınlanan diğer yazılarıma göz atmak ister misiniz?

    Sinema keyfinizi katlayacak ‘soundbar’ önerileri

    Sinema keyfinizi katlayacak ‘soundbar’ önerileri

    Sinema keyfinizi katlayacak ‘soundbar’ önerileri

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN