Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Genele-Devlet kapısı

    e-Devlet kapısı

    turkiye.gov.tr

    Türkiye’nin e-devlet kapısı, www.türkiye.gov.tr adresi üzerinden kamu kurumlarının sunduğu hizmetlere tek noktadan hızlı ve güvenli hizmet veriyor. Bu sitedeki hizmetlerden yararlanmak için ise öncelikle PTT şubelerinden şifre alınması gerekiyor. Yurt dışında yaşayanlar ise şifrelerini elçilik ve Konsolosluklardan temin edilebiliyorlar. Şifre sahibi olabilmek için 15 yaşını doldurmuş olmak yeterli. Yapılan başvurular şahsen ya da vekaleti olan kişi aracılığıyla yapılabiliyor.

    Şifre alma ücreti ne kadar?

    En yakın PTT şubesine şifre için ilk başvurunuzu yaptığınızda 2 TL işlem masrafı ödemek zorundasınız. İlk şifreyi aldıktan sonra şifrenizi kaybederseniz de alınacak diğer her bir şifre için ayrıca 4 TL ücret ödemeniz gerekiyor. e-Devler şifreniz için bir yıllık bir ücret söz konusu değil. Yani ödediğiniz ücret bir defaya mahsus alınıyor.  Görevli size şifre vermeden önce kimliğinizin bir fotokopisini alıyor ve bir taahhütname imzalattırıyor. Daha sonra e-Devlet şifrenizi zarf içinde alıyorsunuz.

    Şifrenizi aldıktan sonra artık size devlet kapısında sıra beklemek derdi yok. Ama en önemlisi adam kayırma ve torpil yok. Yıllarca kamu dairelerinde aşina olduğumuz “bugün git yarın gel” cümlesini artık hiç duymuyorsunuz.

    e-Devlet kapısına giriş yöntemleri

    e-Devlet kapısından yararlanabilmeniz için sisteme şifre, e-imza veya mobil imza gibi kimlik doğrulama araçlarından biri ile giriş yapmanız gerekiyor. Burada vatandaşlara verilen hizmetlerin genel olarak bilgilendirme hizmetleri, entegre elektronik hizmetler, ödeme işlemleri, kurum ve kuruluşlara kısa yollar olarak 4 başlıkta toplamması mümkün.

    Ayrıca elektronik hizmetler için kamu kurumları tarafından özel olarak istenen bir vergi veya harç yoksa alacağınız hizmetlere ekstra bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Eğer şifrenizi kaybeder, unutur veya çaldırırsanız yeni bir şifre edinmek için şifre sıfırlama hizmetinden faydalanabilirsiniz.  Bu hizmetten yararlanabilmek için cep telefonu numaranızı ya da hem cep telefonu numaranızı hem de e-postanızı site içinde doğrulamış olmanız önemli.  Aksi bir durumda yapmanız gereken en yakın PTT şubesine şahsen başvurarak yeni bir şifre almanız olacak.

    Turkiye.gov.tr’de vatandaş olarak en çok kullanılan hizmetleri aşağıda sıraladım. Diğer tüm siteden alabileceğiniz hizmetlere de zaten Turkiye.gov.tr adresinden ulaşabilisiniz.

    Adalet Bakanlığı – Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama : Hakkınızda açılmış dava olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Hakkınızda açılan dava varsa da kimin dava açtığını görebilir ve davanın durumunu izleyebilirsiniz. Her ay düzenli olarak kontrol etmenizi öneririm.

    Sosyal Güvenlik Kurumu – 4A Hizmet Dökümü : SGK’da yıl yıl çalışma günlerinizin dökümanını ayrıntılarıyla görebilirsiniz.

    Gelir İdaresi Başkanlığı – Vergi Borcu Sorgulama : Vergi borcunuz varsa öğrenebilir ve ayrıntıları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. .

    Emniyet Genel Müdürlüğü – Araç Sorgulama : Bir araca ait plaka numarasını girerek, araç hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü sistemlerinde kayıtlı olan genel bilgilere ulaşabilirsiniz

    Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü – Tapu Bilgileri Sorgulama : Adınıza bir tapu kaydı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü – 3 Günlük Hava Tahmini : Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan şehir şehir üç günlük hava tahmini bilgilerini görüntüleyebilirsiniz.

    T.C. Merkez Bankası – Günlük Döviz Kurları : Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yayınlanan günlük döviz kurlarını görüntüleyebilirsiniz

    Sosyal Güvenlik Kurumu – 4B Borç Durumu : SGK’da 4B statüsündeki vatandaşların borç durumunu listeler.

    Sosyal Güvenlik Kurumu – 4A Emekli Aylık Bilgisi : Varsa emekli aylığınız hakkında bilgi verir.

    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Mobil Hat Sorgulama : Bu hizmetten yararlanarak adınıza açılmış GSM hatlarını ve hattınızın hangi operatörden hizmet aldığını öğrenebilirsiniz.

    Eğer hala bir e-Devlet şifreniz yoksa bütün bu hizmetlerden kolayca yararlanmak için hemen en yakın PTT şubesine başvurun !

    Kaynak: Turkiye.gov.tr

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN