Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürDünya Emoji Günü Kutlu Olsun

    Dünya Emoji Günü Kutlu Olsun

    2014’ten bu yana her yıl 17 Temmuz’a denk gelen “Dünya Emoji Günü kutlu olsun”.

    Bu yazımda dijital iletişimimizin merkezinde yer alan emojiler hakkındaki son dönem gelişmeleri, yeni çıkacak emojiler ile birlikte Türkiye’de en çok kullandığımız emojileri ele aldım.

     

    Emoji kullanımı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı

    Dünya genelinde kullanıcıların  %55’i duygularını emoji aracılığıyla telefon konuşmalarından daha rahat ifade ettiğini, %89’u ise emojilerin dil engellerini aşarak iletişim kurmalarını kolaylaştırdığını düşünüyor. 

     

    Emojilerin dijital iletişimde önemli bir rolü var

    Farklı anlamları bulunan emojiler, başkalarına karşı daha fazla empati hissetmeyi kolaylaştırıyor. Emojiler ses tonunu, jestleri ve duygusal tepkileri yalnızca sözcüklerden ziyade görüntülerle daha iyi tahmin etmeye yardımcı da oluyor. 

     

    Emojilerin çoğu olumlu duygulara odaklanıyor 

    Emojiler, konu ağır bir hal alsa bile empati uyandırabiliyor. Bu yüzden onları konuşmalarımıza eklemek ve havayı hafifletmek için de kullanıyoruz. Emoji bize, nasıl hissettiğimizi iletmek için uygun bir sembol seçme ve sohbetteki diğer kişilerle ilişki kurma şansı da veriyor.

    Emojileri sekiz farklı kategoriye ayırıyoruz 

    • İnsanlara dair emojiler
    • Doğa ve hayvan emojileri
    • Yiyecek – İçecek belirten emojiler
    • Kutlama anlamı içeren emojiler
    • Aktiviteleri belirten emojiler
    • Seyahat ve gezi anlamına gelen emojiler
    • Objeleri anlatan emojiler
    • Son olarak bayraklar.

    Bu kategoriler altında kendinizi ifade etmekte kullanabileceğiniz onlarca emoji seçeneği bulunuyor.

     

    Yeni Emojiler

    Her yıl emojipedia üzerinden taslak olan yayınlanan emoji adaylarına bu yıl 217 adet eklendiğini görüyoruz. 2021 yılı boyunca gelen güncellemelerle cihazlarımızda kullanmaya başlayacağımız bu yeni emojiler, Emoji 13.1 olarak ifade ediliyor. 

    Yıl içerisinde kullanmaya başlayacağımız bazı emojilere gelince;

    Smiley – Yüz ifade emojileri; 

    Bu yıl üç yeni yüz ifadesinin kullanıma sunulması bekleniyor.

    Bunlar; 

    • Soluğunu bırakmak – nefesini üflemek anlamına gelen “Face Exhaling”
    • Görüşü engelleyen (önünü görememek anlamına gelen) bulutlar içerisinde bir yüz ile ifade edilen “Face in clouds”
    • Hipnotize olmayı ifade eden “Face with spiral eyes”

    Kalp emojileri 

    Kalp emojileri tüm dünyada yaygın kullanılan emojiler arasında her zaman üst sıralarda yer alıyor. Bu yıl iki duygusal kalp emojisinin kullanıma sunulması bekleniyor.

    Bunlar;

    • Yaralı – kırık bir kaba ifade eden sargılar içerisindeki kırmızı kalp “Mending heart”
    • Aşktan alev alev yanmayı ve şehveti  ifade eden alevler içerisindeki kırmızı kalp “Heart on fire”

    İnsan ve ilişkilere dair yeni emojiler

    Bu yıl en fazla yeni emojiyi çok çeşitli ilişkiler ve cilt tonlarına dair göreceğiz. Tüm dünya için belirlenen beş farklı cilt tonu için 25 yeni dizinin kullanıma sunulması bekleniyor. Bu yeni sete ilişki çeşitliliği de eklenince sadece bu grupta 100 yeni emojinin yıl sonuna kadar güncellemelere dahil edilmesi bekleniyor. Bu kategoride beklenen bir diğer yenilik ise sakallı erkekleri sevindirecek emojilerden (bearded person) oluşuyor.  

     

    Apple ve Microsoft henüz Emoji 13.0’i desteklemiyor. Bu sebeple Emoji 13.1’in yıl bitimine kadar devreye alınması diğer beklenenler arasında.

     

     

     

     

    Türkiye’nin favori emojileri 

    Facebook Türkiye’deki kullanıcılar tarafından en çok kullanılan emojileri paylaşmıştı. Platform üzerinden alınan verilere göre Facebook’ta geçtiğimiz 3 ay içerisinde 15 milyondan fazla nazar boncuğu emojili gönderi paylaşıldı; favori emojiler ise cinsiyet ve jenerasyon bazında değişiklik gösterdi. Facebook verileri üzerinden elde edilen sonuçların hızlı bir özetini hatırlatmak gerekirse;

    • Z jenerasyonunun emoji klavyesinde en çok rağbet gören emoji mutluluk gözyaşları döken emoji olurken, bunu kırmızı kalp ve kahkahaya boğulan emoji takip ediyor.
    • Y jenerasyonunun en çok kullandığı emoji ise mutluluk gözyaşları, ukala kendini beğenmiş emoji ve aynı Z jenerasyonunda  olduğu gibi kahkahaya boğulan emoji olarak öne çıkıyor. 
    • X jenerasyonunda katlanmış eller emojisi öne çıkarken, bunu öpücük atan yüz ve gül emojileri takip ediyor. 
    • Türkiye genelinde en çok kullanılan emojiler mutluluk gözyaşı, kırmızı kalp, katlanmış eller ve ukala kendini beğenmiş emoji olarak listede üst sıralarda yer buluyor. 
    • Kadınların ilk 5’inde öpücük gönderen yüz, kırmızı kalp, mutluluk gözyaşları, kollarını kavuşturan insan ve kalpli gülen yüz yer alıyor. 
    • Erkeklerin ilk 5’inde ise mutluluk gözyaşları, ukala kendini beğenmiş gülen yüz, kahkahaya boğulan  emoji, kırmızı kalp ve gözlerle gülen emoji yılı zirvede tamamlıyor. 
    • Türkiye’de en çok kullanılan emojiler arasında doğum günü pastası, şeker, çikolata, cep telefonu ve fincan göze çarpıyor. 

     

    Dünya Emoji Günü Kutlu Olsun

    Duygularımızı sembolleştirmenin yol haritası niteliğindeki emojiler, cümlelerimize kattığı anlam ve duygu açısından da çok önemli. Dünya emoji gününüzü kutluyor, sosyal medya paylaşımlarınızda (paylaşımınızın anlamına uygun) emoji kullanmanızı öneriyorum. Bu özel günle ilgili önemli başlıkları aşağıdaki yazımda bulabilirsiniz.

    Dünya Emoji Günü Yaklaşıyor

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN