Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerGüvenlikDijital dünyada kişisel verilerinizi nasıl koruyabilirsiniz?

    Dijital dünyada kişisel verilerinizi nasıl koruyabilirsiniz?

    Hayatımız dijitalleştikçe veri güvenliğinin önemi daha fazla anlaşılıyor. Her gün kişisel bilgilerimizi internet siteleri veya sosyal medya siteleri ile paylaşıyor, hakkımızda pek çok bilgiyi tanımadığımız insanlara adeta altın tepside servis ediyoruz. Özellikle sosyal medya aracılığı ile paylaştığımız kişisel verilerimiz art niyetli kişiler ve kurumların iştahını kabartıyor ve sizi siber suçluların hedefi haline getiriyor. Peki paylaştığımız bu özel bilgilerin başkalarının eline geçmemesi için ne gibi önlemler alabilir, dijital dünyada kişisel verilerimizi nasıl koruyabiliriz?

    Dolandırıcıların gözü kişisel verilerinizde

    Danışmanlık şirketi Experian ve Forrester Consulting’in “2019 EMEA Bölgesi Dolandırıcılık Raporu’na göre Türkiye’de dolandırıcılık türleri arasında en çok veri hırsızlığı, kimlik hırsızlığı/sosyal mühendislik, hesap ele geçirme ve dijital kanallarda sahte başvuru yer alıyor. Türk özel sektörü yüzde 73 ile Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri içinde “dolandırıcılık yönetimi teknolojilerine” en fazla yatırım yapmak isteyen sektör olarak öne çıkıyor.
    Türkiye “Dolandırıcılık yönetimi danışmanları ve üçüncü taraf hizmetlerine en çok yatırım yapmak isteyen ülkeler arasında yüzde 55’le ikinci sırada. Rapor, fintech, e-ticaret, konaklama, bankacılık, perakende ve telekom sektörlerini kapsayarak hazırlandı.

    Rapordan da anlaşılacağı üzere ülkemizde en çok veri hırsızlığı görülüyor ve bu durumun mağdurları haklarını aramak için dijital delillerin peşine düşüyor.

    Siber suçlar kişisel verileriniz de neler yapabilir?

    Kişisel veriler deyince ilk aklımıza gelen veriler mail şifrelerimiz, kimlik numaraları, kredi kartı numaraları gibi kişiye özel bilgiler. Kimlik hırsızları bu verileri hileli bir şekilde ele geçirerek, illegal işlerde kullanırlar. Sizin adınıza kredi çekebilir, sosyal medya hesaplarınızı ve özel fotoğraflarınızı ele geçirebilir, internetten üzerinden alışveriş yapabilir, mağdur kişinin tüm sağlık verilerine ulaşarak yasadışı işlerde kişisel bilgilerinizi kullanabilirler.

    Kimliğinizin çalınma riskini azaltmak için ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

    Kimlik hırsızlığı yani online dolandırıcılık mağduru olmamak için dikkat etmeniz gereken temel kuralları özetle şu şekilde sıralayabiliriz:

    Ücretsiz Wi-Fi kullanırken dikkat: Ücretsiz internet hizmeti kulağa son derece faydalı gelse de birçok tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Siber suçlular bu ağlara bağlandığınızda pek çok hassas verinize kolaylıkla ulaşabiliyor. Özellikle banka hesaplarınızı kullanırken ücretsiz Wİ-Fi kullanmaktan kaçınmanız gerekiyor. Kişisel bilgilerinizi ve bankacılık bilgilerinizi kullanacaksanız telefonunuzdan, evinizden veya herkese açık olmayan güvenilir bir bağlantı noktasından internete bağlanabilirsiniz. Tercihen VPN üzerinden bağlantı kurmanın daha güvenilir olduğunu söyleyebiliriz.

    Hediye vaatlerine kanmayın: E-postalarınıza gelen birbirinden cazip hediye ve kampanya taleplerine karşı temkinli olun. Özellikle spam klasörüne düşen miras, hediye telefon, bedava bilet, ücretsiz market çekleri veya banka aidatı iadeleri vaatlerine kanmayın.

    Güçlü şifreler oluşturun: Tahmin edilmesi zor, harfler ve rakamlardan oluşan, birbirini takip eden rakam ve harflerin olmadığı şifreleri tercih edin. Ayrıca aynı şifreyi her yerde kullanmayın. Ayrıca hesaplarınızda iki faktörlü kimlik doğrulamasını aktif etmeyi ihmal etmeyin.

    İnternet alışverişlerinizde sanal kart kullanın: İnternet alışverişlerinizde ekstra güvenlik için sanal kart kullanabilirsiniz. Limitini harcamalarınıza göre belirleyebileceğiniz sanal kartlar, düşük limitli olduğu için haliyle mağduriyet oranınız da düşüyor. Kartınız kopyalansa dahi kolayca kartınızı kapatıp, yeni bir kart oluşturabiliyorsunuz. Ben de alışverişlerimde kredi kartı yerine sanal kart kullanmayı tercih ediyorum.

    Kişisel bilgilerinizi sosyal medyada paylaşmayın: Sosyal medyada paylaşım yaparken özellikle profil bilgilerini doldururken aile üyeleri ve evinizin adresi gibi hassas bilgileri paylaşmayın. Ayrıca çocuğunuzun karnesi, kimlik ve pasaportunuz da paylaşılmaması gereken en önemli evraklar.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN