Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerOyunDays Gone PC İnceleme

    Days Gone PC İnceleme

    PlayStation ekosisteminin önemli yapımlarından Days Gone PC sürümü ile oldukça güzel yeniliklerle oyuncuları bekliyor.

    Konuya biraz konsol özelindeki oyunların PC platformuna gelmesinden ve oyunculuğun geleceği açısından neler katabileceğinden bahsederek başlayalım. Tek bir platform için heyecan verici yapımların gelmesi hepimiz için oldukça önemli ve oyun keyfi açısından da pozitif bir etken diyebiliriz. Fakat herkesin konsola sahip olmadığını ve bazı oyunlar için konsol almayı da tercih etmeyeceklerini düşündüğümüzde, uzun vadede faydalı bir yatırım aracına dönüşmüyor konsollar.

    Çoğu oyunsever bu sebeple PC’den vazgeçmiyor ve konsol tarafına adım atmıyor. Kimisi alışkanlık kimisi ise tamamen üşengeçlikten yeni bir cephede savaşmayı tercih etmiyor. Konsolu sadece belli Exclusive yapımlar için kullanmak, oyun türü açısından yeni deneyimlere açık olmayan oyuncular için kısıtlayıcı bir durum elbette.

    Bu sebeple benim gibi PC ağırlıklı oyun oynayan çoğu oyuncu konsol tarafında çıkan özel yapımlara uzaktan baktı uzunca süreler. Bir yerden sonra insanın canına tak edip elbette konsola terfi edildi. İşte bu uzunca mücadele aşamasında geçmişte önce konsola çıkan oyunlar daha sonra PC tarafına portlandı. Kimileri de aynı süreçte başladı yapılmaya. Konsol için sorunsuz yapımlar PC tarafında sorun yaşadılar.

    Bu ve benzeri tüm olaylardan sonra Sony aldığı bir karar ile bazı yapımlarını PC tarafına da getireceğini duyurdu. Konuğumuz Days Gone da o yapımlardan bir tanesi. İlk çıkış yaptığında oyunun kontrollerini sevmemiş olmamdan ve framerate sorunlarından ötürü çok şans vermemiştim. Motosiklet üzerinde zombi salgınında muazzam derecede keyif alabileceğim bir açık dünya yapımı olmasına sağmen PC tarafında klavye-mouse ikilisinin rahatlığını konsol tarafında bulamamış olmamdan mütevellit (gamepad ile nişan almayı hiç sevmiyorum) bir kenarda bekledi oyun benim açımdan. Bu açıklamadan sonra Days Gone benim açımdan daha da bir değerli yapım haline geldi.

    Kendi kendine yetebilmenin sınırlarını çizebildiğiniz, geliştirmeler ve senaryo açısından özgün bir akıl içinde hikayeyi yönetebildiğiniz, istediğiniz an istediğiniz şekilde motorla hareket ederken bir gözünüzün benzinde ötekisinin motorun sağlığında olduğu etraftan topladıklarınız ile güçlendiğiniz ve hayatta kaldığınız tek tabanca sistematiğini gün sayarak beklemeye başladım PC tarafında oynayabilmek için.

    Aklımda dolanan en önemli soru işareti ise optimizasyon kısmının nasıl olacağı idi. Oyunun çıktığı gün NVIDIA’nın sürücü desteği vermesi bu kısımda içimize su serpen bir durumdu. Aynı şekilde DLSS desteğinin de gelmiş olması, oyundan alınabilecek performansı katlıyordu. Konsol tarafından gelecek bir oyunun, PC tarafında alışık olduğum 144 Hz ve üzeri tazeleme hızıyla nasıl entegre olacağı, görsel anlamda nasıl bir bütünleşmenin sağlanacağı, grafik sorunların olup olmayacağı soruları da böylelikle çözüm buluyordu.

    Oyunun yeni bir yapım olmaması, bu gibi iyileştirmelerden ve yeni teknolojilerden nasıl faydalandığı konusunda bize daha iyi ve net bilgiler veriyor aslında. Days Gone çıktığı süreçten bugüne kendi içinde bir iyileştirme dönemini yaşadı. Fakat PC tarafına geliyor olması, akabinde NVIDIA’nın yeteneklerini bünyesine eklemesi oyuncular için kayda değer güzel adımlar. Çoğu pozitif etki yaratan büyük teknolojiyi oyunculara NVIDIA’nın kazandırdığını düşündüğümüzde, yolun başından bu adımın atılmış olması yapımın ölü doğmasını engellemiş diyebiliriz.

    Ses ve atmosfer olarak yapım özellikle Days Gone PC tarafında yüksek kalitede grafikler, DLSS performansı, 144 Hz ve üzerine akıcılık ile birleştiğinde şiir gibi bir hale bürünüyor. Oyunun hikayesel akıcılığı, sizi zaten doğrudan olayın içine çekip bırakıyor. Daha önce Days Gone ile hiç yolu kesişmemiş oyuncular için şöyle bir özetleyecek olursak, açık dünya temelleri üzerine kurulmuş, zombi istilası içinde kendi rolünü ve yönünü bulmaya çalışan, yaşadığı hikayenin çevresinde kurduğu alanda seçimler yaparak günün sonunda ne olacağını sizin belirlediğiniz bir yapım. Etrafı araştırmak, silahları iyileştirmek ve sürekli gözünüzün etrafta olması gereken şekilde hafif gerilim, bolca araştırma ve gezmenizi sağlayan, motorunuza gözünüz gibi bakmanız gereken bir yapım.

    Görev yapısı bir noktadan sonra sıkmaya müsait lakin türü seviyorsanız ve sonuna kadar inat ederek bitirebileceğiniz kadar aksiyonlu opsiyonlar da size sunuyor. Uzun saatler boyunca hikayenin peşinden koşmak, silah ve diğer teçhizatları toparlayıp yeni şeyler yapmak ve bir yerden sürekli başka yere giderek aksiyonlu yol maceraları istiyorsanız, PC tarafında çıkışını yapan Days Gone PC tam size göre bir yapım.

    Daha önce hazırladığımız konsol sürümü için olan inceleme yazısına ile buradan ulaşabilirsiniz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN