Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Ürün İncelemeHTC Vive Cosmos Sanal Gerçeklikte Yeni Mihenk Taşı mı?

    HTC Vive Cosmos Sanal Gerçeklikte Yeni Mihenk Taşı mı?

    Sanal Gerçeklik dünyasının en prestijli markalarından HTC, yeni modeli Cosmos’u meraklılarına sundu. Üç yıldır piyasada olan Vive modelinin yerini alması beklenen Cosmos, 699 dolar satış etiketine sahip. Söylentilerin aksine en azından şu an için telefon ile çalışmayan Cosmos, güçlü bir bilgisayar istiyor. Cosmos’un en iddialı olduğu konu ise HTC ile özdeşleşen hareket kabiliyeti. HTC Vive’ın yaygınlaşmasının önüne geçtiğini düşündüğüm konu zahmetli kurulum aşamasıydı. En can sıkıcı konu, bulunduğunuz mekana kamera ekleme mecburiyetiydi ki bu durum Cosmos ile tarih oluyor. Uzun lafın kısası Cosmos, üzerinde bulunan kameralar ile yer ve derinlik tespitini kendi yapabiliyor. Bu da daha dar alanlarda daha kolay kurulum demek.

    Cosmos
    HTC Vive Cosmos yenilenen kolları, değiştirilebilir ön paneli ve yüksek çözünürlüklü ekranıyla oldukça iddialı

    HTC Vive Cosmos En Gelişmiş Sanal Gerçeklik Deneyimi

    Gözlüklerin teknik özellikleri ne kadar gelişmişse sanal gerçeklik illüzyonuna kendinizi o kadar çok kaptırıyorsunuz. Cosmos da kağıt üzerinde oldukça iddialı. Önceki modele kıyasla %90’a yakın bir gelişme sağlayarak 2,880 x 1,700 piksek ve 90Hz tazeleme hızı ile gelen RGB LCD paneller 110 derece görüş açısına sahip. Bu değerler, deneyiminize de olumlu anlamda katkı sağlıyor. Tüm bu özellikleriyle Cosmos’u piyasadaki en iyi görüntü kalitesi sunan ürünlerin başına yerleştirebiliriz.

    Sanaldan Gerçeğe Hızlı Geçiş

    Farkında olmadan bir engele yaklaşmış ya da başka bir acil durumla karşılaşmış olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda gerçek dünyaya dönmek için iki seçenek sunulmuş. Hızlı şekilde gözlüğü kaldırmanız ya da kumandanın Vive tuşuna iki kere basmanız ve bulanık da olsa dış görüntüye geçebiliyorsunuz. Bu arada daha özgür olmak isteyenler 300 dolarlık bir adaptör ile Cosmos’u bilgisayara kablosuz olarak bağlayabilir.

    Bir diğer değişim de gözlüğün ön kısmında yaşanıyor. Mevcut gözlük 310 derece algılıyorken önümüzdeki yıl çıkacak yeni bir panel ile 360 derece takip sistemi kullanılabilecek. Kullanıcıların ön tarafı değiştirmesi ise son derece kolay şekilde tasarlanmış. Kısa süre içinde birkaç farklı işleve sahip paneller duyurulacak ancak bunların fiyatı henüz belli değil.

    Yenilenen Kumanda Sistemi

    Cosmos modeli yeni kumandalarına çok güveniyor. Çok daha ince bilek hareketlerini kavrayan kumandaların ergonomisi de geliştirilmiş. Artık hareket çubukları elinizin içinde kalacak şekilde konumlanmış. Bu gelişmelere rağmen yine de bana göre beklenen sıçramayı göremiyoruz. Eldiven benzeri çok daha doğal bir sistemin yakın gelecekte bu tarz kumandaların yerini alacağını düşünüyorum.

    Kökten bir Değişim mi?

    HTC Vive Cosmos her alanda özellik bakımından ileriye taşınmış bir model. Ancak bu gelişmeler mevcut Vive kullanıcıları ya da yeni kullanıcıları ikna edici derecede mi? Bunun da cevabını büyük ölçüde fiyat belirliyor. Özellikle kablosuz kullanıldığında fiyatının 1000 dolara çıkması, güçlü bir oyun bilgisayarı istemesi ve VR oyunlarının beklenen düzeyde çoğalıp gelişmemesi ibreyi olumsuz tarafa kaydırıyor. Cosmos, sanal gerçeklikte teknoloji olarak çıtayı yükseltiyor ancak marjinal görünen bu alanı geniş kitlelere yaymak için henüz erken bir adım.

    Sanal gerçeklik üzerine daha fazla içeriğe bu adresten ulaşabilirsiniz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN