Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraCep telefonu ile daha iyi fotoğraf çekmek için 10 ipucu

    Cep telefonu ile daha iyi fotoğraf çekmek için 10 ipucu

    Cep telefonunuzda daha iyi fotoğraf çekmek için bu 10 ipucu sizi daha iyi bir fotoğrafçı yapacak.

    Gelişen teknoloji cep telefonlarını birer fotoğraf makinesine dönüştürdü. Günümüzde giriş seviyesi bir telefon bile gayet güzel fotoğraf çekebiliyor. Her ne kadar yapay zeka, akıllı teknolojiler ve makine öğrenimi gibi teknolojiler fotoğrafların daha iyi çekilmesine yardım etse de kullanıcı olarak halen bizim yapabileceğimiz bazı küçük dokunuşlarla alınan sonuçların daha iyi olması sağlanabiliyor.

    Cep telefonu ile daha iyi fotoğraf çekmek için 10 ipucu

    İşte uzun yıllardır hem fotoğraf makinesi hem cep telefonu ile fotoğraf çeken biri olarak tecrübelerime dayanarak hazırladığım 10 ipucu. Bunlara dikkat ederseniz daha güzel fotoğraflar çekmeniz işten bile değil.

    1 – Kamerayı temizleyin

    Çok basit bir tavsiye gibi gelecek ama daha iyi fotoğraf çekmek için size gerekli 10 ipucu arasında ilki kamerayı temizlemek. Malum telefonları gün içinde süraekli elimizde kullandığımız için gerek elimiz,. gerek parmaklarımız gerekse telefonu koyduğumuz masa ya da diğer zeminlerden gelen yağ, toz ve kirler kameranın objektifinin olduğu bölgeyi kapatabiliyor. Bu çok büyük bir sorun gibi görünmüyor olsa da temiz bir objektif olmadan net ve güzel fotoğraflar çekmeniz mümkün değil. Belki her gün değil ama belli periyodlarla bu objektifi temizlemeyi unutmayın.

    daha iyi fotoğraf

    2 – Işığın önemli olduğunu unutmayın

    Fotoğraf eşittir ışık. Eğer ışımk olmazsa, yanlış olursa, az olursa ya da fazla olursa çekeceğiniz fotoğraflar da kötü olur. Bu yüzden ışığı takip etmeyi, gözlemlemeyi, hangi durumda nasıl sonuç verdiğini (uzmanlık seviyesinde olmasa da) bilmeniz size fayda sağlayacaktır. Örneğin güneşin fotoğrafı çeken kişinin arkasında olması kuralı her zaman işinize yarayacak basit ve pratik bir yöntemdir.

    3- Dijital zoom kullanmayın!

    Her ne kadar günümüzde amiral gemisi birçok model en az 2X optik zoom sunsa da hala birçok cep telefonunda dijital zoom özelliği bulunuyor. Ne yazık ki dijital zoom birçok durumda kötü sonuç verir. Bu bakımdan mecbur kalmadıkça dijital zoom kullanmayın. Son dönemde bazı cep telefonlarında optik ve hibrit zoom özellikleri de bulunuyor. Bu konudaki detayları daha önce yine bu sayfalarda sizlerle paylaştığım ‘cepte zoom kabiliyeti artıyor‘ yazımda görebilirsiniz.

    daha iyi fotoğraf

    4 – Bol bol fotoğraf çekin

    Fotoğraf makinesi test ettiğim zamanlarda bazı okuyucularım ‘bizde de bu fotoğraf makinesi var ama böyle fotoğraf çekemiyor’ yorumunu yapıyordu. Bunun en önemli sebebi (fotoğraf konusunda bilgili olmamı bir kenara koyacak olursak) çok fazla fotoğraf çekmem. Zira test ettiğim bir cihazla en az 1000 kare fotoğraf çekiyorum. Elbette içlerinden en güzellerini kullanıyorum. Size de bunu tavsiye ederim. Çok fotoğraf çekmek biraz da üzerine düşerseniz size daha iyi fotoğraf çeken biri haline getirmeye yardımcı olur. Elbette tek başına yeterli değildir ama faydası olacağı konusunda garanti verebilirim. Bol bol fotoğraf çekin, kötü ya da saçma fotoğraflar çekmekten korkmayın. Unutmayın günümüz telefonlarının çoğunda bellek sorunu bulunmuyor. Beğenmediklerinizi silersiniz.

    5 – İyi kameralı bir cep telefonunuz olsun

    Her zaman söylenen klasik bir cümle vardır: İyi fotoğraf makinesi iyi fotoğraf çekmenin ana şartı değildir. Evet buna tamamen katılıyorum. Ama iyi bir kamera (sunduğu imkanları kullanabilirseniz) sizin iyi fotoğraf çekmenize yardımcı olabilir. Zira günümüz iyi kameralı cep telefonlarında 5X’e kadar optik, 10X’e kadar hibrit zoom seçenekleri bulunuyor. Ayrıca birçok ayar, çekim modu, yapay zeka ve makine öğrenimi desteği de daha iyi fotoğraflar çekmenize yardımcı oluyor. Bu da eğer iyi kullanabilirseniz size fayda olarak geri dönecektir.

    daha iyi fotoğraf

    6- Hazır olun

    Fotoğraf çekmek bir refleks işidir. Bu refleksiniz ne kadar iyi olursa çektiğiniz fotoğraflar da o kadar güzel olacaktır. Etrafı gözlemlemek, çevrenizde olup bitenleri görmek, anlık gelişen olaylarda fotoğrafa hazır olmak güzel kareler yakalamanızı sağlar.

    7- Telefonunuzun sınırlarını iyi bilin

    Kullandığınız telefonun kamerasının sınırlarını iyi bilirseniz ona göre hareket etmeniz kolaylaşacaktır. Örneğin kamerasında Pro modu olmayan bir cep telefonunda diyafram ya da enstantaneyi değiştirmeyi aramayın. Ya da gece modu bulunmayan bir telefonla gece fotoğraf çekmeye kalktığınızda sonuçların kötü olacağını bilmeniz hayatınızı kolaylaştıracaktır.

    8 – Düzenleme uygulamaları kullanın

    Cep telefonu ile çektiğiniz fotoğrafların düzenleme yapılarak daha güzel hale getirilebileceğini unutmayın. Telefonunuza yükleyeceğiniz (örneğin Snapseed gibi) uygulamalar size bu konuda birçok seçenek sunuyor. Ama şunu da unutmayın: Düzenleme yapmak bazı küçük kusurları örtmek ya da fotoğrafı biraz daha güzelleştirmek için kullanılır. Bu tip uygulamalardan mucize beklemeyin ve kötü çekilmiş bir fotoğrafı muhteşem bir hale getireceğini düşünmeyin.

    daha iyi fotoğraf

    9 – Çekim modlarını kullanın

    Muhtemelen telefonunuzda en az 5-6 tane hazır çekim modu vardır. Bunları yerine ve duruma göre kullanarak daha iyi fotoğraflar çekebilirsiniz. Doğru çekim modu daha iyi sonuçlar almanızı sağladığı gibi normalde çekemeyeceğiniz (mesela Panorama) fotoğraflar çekebilmenizi sağlaması açısından önemlidir. Bu hazır çekim modlarına girin, kullanın, deneyin ve sonuçlarını değerlendirin.

    10 – Netlik sizin kontrolünüzde

    Biraz komik bir tavsiye olacak ama çok gelişen teknolojilere rağmen bazen fotoğrafların flu yani netsiz çekildiği de oluyor. Bunun önüne geçmek için kamera uygulaması üzerinde net olmasını istediğiniz nesnenin üzerine tıklamanız netlik için yeterli olacaktır. İstediğiniz konu net olduğunda fotoğrafı çekebilirsiniz. Ayrıca bazen kamera sizin istediğinize değil de farklı bir konuya netlik yapabilir. Bunu değiştirmenin yolu da dokunarak netlik yapmaktan geçiyor. Bu sayede öne çıkarmak istediğiniz konunun net ya da flu olmasını sağlayabilirsiniz.

    Benim size vereceğim ve daha iyi fotoğraf çekmenizi sağlayacak 10 ipucu bu kadar. Elbette farklı ipucu ve tavsiyeler ile bu sayıyı artırmak mümkün. Ben burada önemli gördüğüm 10 tanesini sıraladım. Anlatması benden uygulaması sizden.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN