Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraCep telefonlarında gizlenebilir ön kamera trendi başladı

    Cep telefonlarında gizlenebilir ön kamera trendi başladı

    Cep telefonlarında en yeni trend gizlenebilir ön kamera teknolojisi. İşte bu teknoloji ve getirdiği yenilikleri bu yazımızda anlatıyoruz.

    Telefon üreticileri ekran gövde oranını artırmak için her geçen gün yeni teknolojileri devreye sokuyor. Bu teknolojilerden biri de ekranı daha ince çerçeveli yapmak için ön kameraları gizlemek olarak karşımıza çıkıyor. Ön kamerayı gizlemek ise genelde üst yan yüze entegrasyon ile sağlanıyor. Bunun için ağırlıklı olarak kullanılan teknoloji ise pop up adı verilen özel bir motorlu mekanizma ile gizlenebilen ön kameralar.

    Cep telefonlarında gizlenebilir ön kamera trendi başladı

    Cep telefonlarında gizlenebilir ön kamera trendi başladı

    Bu kameralar genelde motorlu bir mekanizmaya sahip ve elinize aldığınızda ön kamerayı görmeniz mümkün değil. Birçok üretici bu kameraları pop up adı verilen bir mekanizma ile üst yan yüze entegre ediyor. Bu kamera sistemini kullanan cep telefonlarında hareket algılama sistemi var ve bu ön kamera açıkken telefonda bir hareket olursa (düşürme ya da ani bir kıpırdanma gibi) otomatik olarak kamera kapanıyor. Bu da kameranın kırılma ya da zarar görme riskini ortadan kaldırıyor.

    Cep telefonlarında gizlenebilir ön kamera trendi başladı

    Bu tarz kameralı telefonların en önemli özelliği ise ön yüzlerinde kamera bulunmadığı için ekran gövde oranlarının yüksek olması. Bu sayede ince çerçeveli bir ekran üretilebiliyor ve bu da daha küçük bir gövdeye daha büyük bir ekran koyabilmeyi sağlıyor. Gerçekten de bu tarz telefonlara baktığımızda 2-3 sene öncesinin 5.5 inç büyüklüğündeki bir gövdeye neredeyse 6.5 inç ekran sığdırabildiğini görüyoruz.

    Bu tarz gizlenebilir ön kameraların görüntü kalitesi ekranda bulunan standart kameralardan farklı değil. Aynı özellikleri aynı şekilde sunabiliyorlar. Üreticilerin bu tarz gizlenebilir kameraları farklı mekanizmalarla sunduğunu görüyoruz. Bazıları sürgülü bir sistem tercih ederken (Xiaomi Mi Mix 3), bazıları ise pop up şeklinde açılıp kapanabiliyor (Xiaomi Mi 9T, Vivo V15 Pro). Bazı üreticiler ise çeyrek daire şeklinde açılıp kapanabilen bir mekanizma tercih ediyor (OPPO Reno).

    Cep telefonlarında gizlenebilir ön kamera trendi başladı

    Döndürülebilir kamera çözümü

    Üreticilerin ön kamerayı gizlemek için kullandığı bir diğer yöntem ise döndürülebilir kameralar oldu. Sayıları fazla olmasa da bu teknolojiyi kullanan cep telefonlarında tek bir kamera bulunuyor ve özel bir mekanizma ile bu kamera döndürülerek hem ön hem arka kamera olarak kullanılabiliyor. Bu sayede ön ve arka için iki farklı kamera kullanmaya da gerek kalmıyor. Bu tarz telefonların en yeni örneği Samsung Galaxy A80 oldu. Bu telefonda üçlü bir ana kamera bulunuyor ve özel bir mekanizma ile kendi ekseninde dönebilen bu kamera ön kamera görevini de görüyor.

    Cep telefonlarında gizlenebilir ön kamera trendi başladı

    Ekran altı kameralar da geliyor

    Henüz bu tarz bir ürün olmasa da OPPO tarafından geliştirilen bir ön kamera teknolojisi ekranın altından bile görevini yerine getirebiliyor. Bu yeni kamera teknoloji henüz bir telefonda kullanılmasa da önümüzdeki dönemde bu tarz ön kameraları da göreceğimiz sinyallerini veriyor.

    Bu kamera teknolojilerinin tamamı ekran gövde oranı daha büyük telefonların geliştirmek için kullanılıyor. Ön kameranın ekrandan kalkmasıyla beraber daha küçük gövdelerde daha büyük telefonlar üretmek mümkün hale geliyor. Bu da kullanıcının ergonomisini bozmadan daha büyük ekranların üretilmesini sağlıyor.

    Görüyorum ki özellikle ön kamera konusundaki fikirlerin sonu gelmiyor. Benim uzun vadedeki öngörüm ekran altı kameraların standart haline gelmesi. Bu teknoloji sayesinde yan yüzde özel bir mekanizmaya ihtiyaç kalmadığı gibi telefonun estetiği de bozulmamış oluyor. Zira bu tarz üst yan yüzde kameraya sahip olan telefonlar rakiplerine göre biraz daha kalın alıyor. Çünkü bu yan yüze bu tarz bir mekanizma koymanın da bir bedeli var.

    Işığınız bol olsun…

     

    Bu yazı da ilginizi çekebilir:

    Cepte zoom kabiliyeti artıyor

     

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN