Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraCanon EF 50 mm f1.8 II objektif incelemesi

    Canon EF 50 mm f1.8 II objektif incelemesi

    canon_50mm01

    Fiyat performans anlamında dünyanın en iyi objektiflerinden biri olan Canon 50 mm, düşük diyafram değeri ve uygun fiyatı ile prime objektif arayanların bir numaralı tercihi oluyor.

    Objektifi değiştirilebilir fotoğraf makinelerinde kullanılan ve prime adı verilen objektiflerin detaylarını geçtiğimiz aylarda yine bu sayfalarda anlatmıştım. Uygun fiyatlı olan bu objektifler özellikle fotoğrafa ciddi anlamda ilgi duyan amatörlerin önemli aksesuarlarından biri olmuştu. Bu objektifler içinde farklı bir yeri olan Canon’un 50 mm modeli fiyat performans anlamında önemli bir model.

    Eski bir objektif

    50 mm filmli fotoğraf makineleri zamanından bu yana prime yani tek odaklı objektifler içinde önemli yeri olan bir türdür. İnsan gözüne yakın bir görüş açısı sunması ile öne çıkan bu objektif türü bir dönem olmazsa olmazlar arasında yer alıyordu. Dijital teknolojilerin yaygınlaşmasıyla beraber ikinci plana düşen ve zoom modellerin yerini aldığı bu objektif türü halen bilenler tarafından popüler bir objektif.

    Canon’un bu serinin 50 mm macerası ise 1987 yılında başladı. İncelediğimiz serinin ilk sürümü (bu model II olarak adlandırılıyor) 1987 yılında üretildi. Yaklaşık 22 yıl sonra ise 50 mm II kodlu yeni model piyasaya sürüldü. Bu yeni modelin II STM, 1.4 ve 1.2 diyaframlı 3 farklı sürümü de bulunuyor. Haliyle bu sürümlerin fiyatları çok daha yüksek.

    f1.8 diyafram

    Canon’un bu objektifi 1.8 diyaframa sahip. İyi bir diyafram açıklığı sunan bu objektif full frame sensöre sahip bir fotoğraf makinesinde 47, APS-C boyutunda sensöre sahip bir fotoğraf makinesinde ise 31 derece görüş açısı sunuyor. Canon EF bayonete sahip olan objektifte 5 gruptan oluşan 6 mercek sistemi kullanılıyor.  130 gram ağırlığındaki objektifte DC micro motor bulunuyor.

    canon_50mm04

    Kullanım özellikleri

    Teknik verilerin ötesinde alan derinliği konusunda birçok imkan sunan Canon 50 mm, f1.8 diyaframın hakkını veren bir model. Özellikle full frame sensörlü fotoğraf makinelerinde daha iyi sonuç veren objektif, APS-C adı verilen boyuttaki sensöre sahip modellerle de uyumlu.

    Hatta APS-C modellerde gelen 1.5 olan fokal çarpanla beraber 75 mm gibi davranan ürün tam bir portre objektifi haline geliyor. Açık diyaframı sayesinde az ışıklı ortamlarda rahat bir çalışma imkanı sunan objektif, aynı zamanda düşük alan derinliği imkanı sunması sayesinde konunun zeminden ayrılması gereken durumlarda çok iyi sonuçlar veriyor.

    Bence objektifin en önemli artılarından biri de hafif olması. Günümüzde fotoğrafçıların en fazla yakındığı konuların başında gelen ağır ekipman sorununa bir nebze olsan çözüm olan bu objektifin hafif olması önemli bir artısı.

    Videoda netlik sesi

    Video çekimlerinde de kullanılabilen bir objektif olan 500 mm, netlik sesinin biraz yüksek olması yüzünden dikkatli olunması gereken bir ürün. Bu sesi almak istemeyenler objektifin STM kodlu daha sessiz motora sahip olan sürümüne yönelebilirler. Ama bu netlik sesini yok etmek için önereceğim en pratik yol manuel moda geçmeniz olur. Manuel netlik modu sayesinde netlik motorunun sesi de ortadan kalkıyor.

    canon50mm02

    Fiyat konusu

    Genelde yazılı incelemelerde fiyattan bahsetmem. Çünkü fiyatların sıklıkla değiştiği bir ülkede yaşıyoruz. Ancak bu model uzun süredir 249 TL civarında bir fiyattan satılıyor. Zoom özelliği bulunan açık diyaframlı objektiflerin fiyatlarının 2000 TL’den başladığı günümüzde f1.8 diyaframlı bir ürünün bu fiyata satılması önemli bir avantaj. Yazıda da bahsettiğim gibi bu objektifin farklı özellikleri bulunan modelleri de var. Onların fiyatları ise daha yüksek. Ama amatör kullanım için bu objektifin sunduğu fiyat çok iyi. Özelliklerine göre çok başarılı bir objektif olduğunu söyleyebilirim.

    Bu arada objektifin Nikon tarafından üretilmiş bir benzerinin de olduğunu söyleyeyim. Yani Nikon marka fotoğraf makineleri için de (bu kadar uygun bir fiyata sahip olmasa da) 50 mm çözümü bulunuyor.

    Sonuç olarak Canon EF 50 mm f1.8 II uygun fiyatı, sunduğu yüksek performansı ile özellikle bilgili, ileri seviye amatörler için çok uygun bir objektif. Bu alanda ciddi olan her fotoğrafçının çantasında bulunması gerekiyor. Benden söylemesi.

    Işığınız bol olsun…         

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN