Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürBlockchain siber güvenliğin geleceğini nasıl etkileyecek?

    Blockchain siber güvenliğin geleceğini nasıl etkileyecek?

    Bugünlerde bitcoin, ethereum gibi kripto paralar son derece popüler. Hatta bu yazıyı kaleme aldığım şu dakikalarda bitcoin tarihinde ilk kez 5 bin doları geçti. Nasıl popüler olmasın? Dünyanın en gözde kripto parası sadece 1 ay önce 3200 dolar seviyesine gerilemişti. Bu dönemlerde ilk kez bitcoin alan birine coin başına bugün itibariyle 2 bin dolara yakın para kazandırmış oldu. Bu popülarite ve müşterisine kazandırma kısmı çok güzel tamam ama şu gerçeği görmek gerek. Bitcoin bugün var yarın belki onun yerine başka bir coin popüler olacak. Burada asıl olan bitcoin’inin de üstünde çalıştığı blockchain yani blok zinciri teknolojisi. Bireyler ya da işletmeler arasındaki işlemlerin, transferlerin ücretsiz, gerçek zamanlı ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan bu teknoloji son zamanlarda ülkemizde de nihayetinde finans dışındaki sektörlerce de yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Blockchain, farklı temalardaki konferanslarda konuşulup tartışılmaya başlandığı gibi, bu temadaki etkinliklerin sayısı da giderek artmaya başladı. Hatta geçtiğimiz günlerde Türkiye’den çıkan bir girişim olan Copyrobo, Techcrunch tarafından gelecek vadeden blockchain projelerinden biri olarak gösterildi. Bunlar bizim açımızdan güzel gelişmeler. Ancak uygulama çıkarmak, etkinlik yapmak işlerine girmeden önce bu teknolojiyi ve geleceğimiz açısından önemini anlamak çok daha kritik bir mesele.

    Blockchain teknolojisi sadece finansal odaklı işler için değil, tarımdan enerji sektörüne sigortacılıktan gayrimenkule farklı alanlarda iş yapış biçimlerini tümüyle değiştirecek. Farklı sektörlerdeki iş süreçlerinde aracıları ortadan kaldırarak maliyetleri düşürecek bu teknoloji başlangıçta sadece bitcoin alt yapısında kullanılırken bugün fikri mülkiyet, kimlik doğrulama ve hatta seçimlerde dahi kullanılabiliyor.

    Bu sistemde sahte işlemlere yer yok

    Bir merkeze veya aracıya ihtiyaç duymayan düşük maliyetli, kesintisiz ve hızlı işlemler yapılabildiğiniz bu sistem son derece şeffaf. Blockchain ile verinin nereden gelip, nereye gittiği, kimlerin işlem yaptığını takip edilebiliyorsunuz. Bu sistemde sahte işlemlere yer yok. Sistem üzerindeki hareketlerin birden çok noktada teyit edilmesi, sistemde oluşabilecek tehdit ve sahtekarlıkları yok ediyor. Bu özelliklerinden dolayı da blockchain için aslında siber güvenliğin geleceğini de sonsuza kadar değiştirecek diyebiliriz. Peki bu teknik olarak nasıl oluyor? Blockchain teknolojisi bilgiyi değişmesi imkansız şekilde kaydediyor. Yani veriyi bir kez zincire kodlandıktan sonra hiç bir değişiklik yapılamıyor. Bu bağlamda siber güvenlik uygulamalarında kullanımı oldukça güvenli. Bu teknolojinin çalıştığı bir sistemde işlemlerin yer aldığı yeni bir blok yaratıldığında veri madencileri tarafından girilen verilerin hash adı verilen bir özeti çıkarılıyor ve bu özet zincirin sonuna ekleniyor. Bu şekilde bilgi kaybı olmadan veriler güvenli bir şekilde zincire eklenmiş oluyor.

    Örneğin finans alanındaki uygulamaları düşünelim. Bu uygulamalarda işlemler değişmeyecek şekilde işlenir ve kaydedilir. Kredi kartı işlemleri bir kez kaydedildi mi bir daha değiştirilemez. Finansal transferler dijital olarak imzalanır, işlenir ve saniyeler içinde doğrulanır. Bitcoin, debit kart ve cüzdan uygulamaları şimdiden bu sistemin avantajlarını kullanır durumda. Peki blockchain başka hangi açılardan siber güvenliğin geleceği açısından önemli olabilir?

    Doğrulma
    Blockchain teknolojisi doğrulama mekanizmasında da kullanılabilir. Geleneksel doğrulama mekanizmalarında bildiğiniz gibi şifre sistemi kullanılıyor. Şifre sistemindeki sıkıntı şu: şifreler insanlara bağlıdır. Bu nedenle unutulabilir ya da bir şekilde başkalarının eline geçebilir. Bir şifre çalındığında ise tüm sistemin güvenliği tehlikeye düşmüş demektir. Blockchain’de ise sistem şifreyi ortadan kaldırarak sorunu çözüyor. Kullanıcıya tek bir şifre vermektense herhangi bir kullanıcı için blok hash’i şifre olarak tanımlanabilir. Bu hash şifresi kullanıcının giriş sertifikasını yaratır. Giriş sağlandıktan sonra geçerliliği sona erer ve bir sonraki girişte sistem tarafından yeni bir sertifika yaratılır.

    Mesajlaşma
    Blockchain’in veri dağıtımındaki gücü, mesaj sistemleri içinde kullanılabilir. Sistem yapısı gereği şifrelenmiş mesaj yalnızca uygun imzaya sahip kişi tarafından açılabilir ve okunabilir. Sistem fotoğraf, doküman gibi her türlü verinin dağıtımına izin verir. Ayrıca sistem üzerinden bir şekilde para transferi de yapılabilir. Blockchain dünyayı değiştirecek teknolojilerin başında geliyor. Ancak henüz kendini ispatlama ve gelişme aşamasında. Çok yakın zamanda farklı sektörler üzerine etkilerini görmeye başladıkça gelecek açısından ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayabileceğimizi söyleyebilirim.

    Görsel kaynak: iamwire.com

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN