Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürBilgisayarınızın IP'sini Nasıl Öğrenirsiniz?

    Bilgisayarınızın IP’sini Nasıl Öğrenirsiniz?

          Günümüzde neredeyse bütün akıllı cihazların internet ya da yerel ağda birbirleri ile iletişime geçebilmesi için standart konuşma dili ile haberleşiyor olması gerekiyor. Akıllı cihazların birbirleri ve internet üzerinde haberleşebilmesi için kullandıkları standart dil TCP/IP protokolü olarak ifade ediliyor.  IP’yi her cihaza özel parmak izi olarak da tarif edebiliyoruz.  Evimizde kullandığımız bilgisayar, cep telefonu veya internete bağlanabilen herhangi bir akıllı cihazın bir IP( Internet Protokol) adresine sahip olması gerekiyor. Cihazlar bu IP adresi üzerinden birbirleri ile iletişime geçiyorlar. Bu haftaki ” Bilgisayarınızın IP’sini Nasıl Öğrenirsiniz? ” başlıklı yazımda, Windows, Mac veya Linux işletim sistemi kullanan bilgisayarlarda IP adresinin nasıl öğrenileceği, dahili ve harici IP adreslerinin ne olduğu konusunu inceleyeceğim.

    IP adresi nedir?

          IP adresi bilgisayar ya da akıllı cihazın çevrimiçi konumu olarak da ifade edilebilir. İnternete bağlanırken sahip olmanız gereken ve internettekilerin de sizi bulabilmesi için kullanabileceği IP adresi, noktalarla ayrılan 4 adet 8 bitlik sayıdan ibarettir. Oktet (sekizli) adı verilen bu 4 adet sayının her biri 3 rakamlı ve 255’ten büyük değildir.

    Harici ve dahili IP adresleri

          Harici veya genel IP adresi, internette gezinirken kullanılan IP adresi olarak ifade edilebilir. Evinizde kullandığınız kablosuz modemin internet servis sağlayıcısından aldığı (ISS) IP olarak da tanımlanabilir.  Ev ortamında internete bağlanan bütün cihazların internet çıkış IP’si aynı ve bu harici IP dir. Evdeki modemin sahip olduğu IP statik bir IP olması ile birlikte eğer sabit IP hizmeti alınmıyorsa değişmeden kullanılabilir.

          Dahili veya özel ya da yerel olarak ifade edilen IP’ler de internette kullanılmayan, bilgisayar veya cep telefonunun evdeki kablosuz modem ile bağlantı yapmak için kullandığı IP olarak tarif edilebilir. Özel bir ağa bağlı bir grup çevrimdışı bilgisayar, birbirleriyle konuşmak için dahili IP adreslerini kullanırlar. Bu IP’ler direk internete çıkmasa da yerelde internet trafiğini taşırlar. Aynı şekilde Wi-Fi yönlendiricisi de ona bağlanan cihazlarla konuşmak için dahili IP adreslerini kullanır. Bu IP’ler her zaman IPv4 biçimindedir. 192.168.x.x , 172.x.x.x şeklinde yerel ağdaki cihazlarda kullanılırlar.

    Harici IP adresi nasıl bulunur?

          Evde kullanılan bilgisayar, tablet, cep telefonu ve diğer internet bağlantısı olan cihazların kablosuz modemden aldıkları özel ya da yerel ip adresleri cihazların kendi ara yüzlerinden öğrenilebilir. Bunun yanında evdeki bütün cihazlar modem üzerinden internet çıkışı yaptığından, modem üzerinde ise harici IP adresi bulunabilir. Harici yani statik ya da public IP adresini internete bağlı olan bilgisayar ya da cep telefonundan öğrenebilmek için whatismyip.com web adresi kullanılabilir. Bu sayfanın verdiği IP adresi evde bulunan bütün cihazların o an için internete çıkış yaptığı adrestir.

    Windows İşletim Sisteminde IP adresi Bulma

          Windows 7, 8, 10 işletim sisteminde yerel yani modemin bilgisayara verdiği IP adresini öğrenebilmek için

    • Windows  + R tuşuna aynı anda basılır
    • Gelen çalıştır penceresine  CMD yazıp Enter’e basılır
    • Gelen CMD ekranına ipconfig yazılıp Enter basılır
    • Gelen sonuçta IPv4 Address kısmındaki bilgi bilgisayarın IP adresidir

    Macbook’larda IP adresi bulma

    1. Macbook’da bir terninal ekranı açılır
    2. Gelen ekranda/sbin/ifconfig komutu çalıştırılır.
    3.  Ekran çıktısında en0 bölümünde inet ile başlayan satırda cihazın sahip olduğu yerel IP adresi bulunur.

    Linux işletim sisteminde IP adresi bulma

          Linux işletim sisteminde IP adresi bulma kullanılan linux dağıtımına göre farklılıklar gösterebilir. Çoğu linux dağıtımında ( Fedora, CenOS vs. )  IP adresi bulabilmek için terminal ekranında ifconfig komutu çalıştırmak yeterlidir. Bazen ip address show ya da ip add  komutları da cihazın sahip olduğu yerel adresini verecektir.

          Evdeki bütün akıllı cihazların yerel IP’leri birbirinden farklıdır ve internete çıkarken bu ip yerine kablosuz modemin sahip olduğu harici yani statik ip kullanılır. İnternette bir işlem yapılırken; örneğin, cep telefonu ile bir siteye bağlantı gerçekleştirildiğinde önce cep telefonu kendi yerel IP’si ile modeme bağlanır, modem de kendi statik IP’si ile internete bağlanarak gidilecek web sayfasını cep telefonuna iletir. Bilgisayarınızın IP’sini Nasıl Öğrenirsiniz?

          Twitter takip için @salihertugrul  YouTube kanalım

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN