Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelBilgisayar kullanırken dikkat etmeniz gereken ergonomi kuralları

    Bilgisayar kullanırken dikkat etmeniz gereken ergonomi kuralları

    Bir yılı aşkın süredir birçoğumuz evden çalışıyoruz. Hareketlerimizin kısıtlandığı bu süreçte bel, boyun ağrıları gibi şikayetler de artmaya başladı. Peki evden çalışırken dikkat etmemiz gereken ergonomi kuralları nelerdir?

    Bel ağrısı kaderiniz olmasın 

    Evden çalışmak birçok insan için artık yeni normal. Stanford Üniversitesi’nden bir ekonomist tarafından ülke çapında yapılan bir ankete göre; ABD işgücünün yüzde 42’si artık tam zamanlı olarak evden çalışıyor. Pandemi azaldığında veya sona erdiğinde evden çalışanların çoğu evden tam veya yarı zamanlı çalışmaya devam edecek.

    Evden çalışmak ilk etapta rahat ve konforlu gibi görünse de, uzun süre evde hareketsiz kalmak sağlığımızı bozuyor. Örneğin masanızda oturarak geçirdiğiniz uzun bir günden sonra hiç bel ağrınız oluyor mu? Araştırmalar, 1992 ile 2006 arasında kronik bel ağrısı oranının iki kattan fazla arttığı görüldü. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tahminlerine göre sanayileşmiş ülkelerdeki insanların yüzde 60 ila 70’i yaşamları boyunca bel ağrısı problemine maruz kalacak.  

    Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü (NIOSH), çalışan 4 yetişkinden 1’inden fazlasının bel ağrısı yaşadığını tespit etti. NIOSH ergonomiyi “çalışma yeri koşullarını ve iş taleplerini çalışan nüfusun yeteneklerine uydurma bilimi” olarak tanımlar. Kuruluşun en kapsamlı önerilerinden biri ergonomi bilimini uygulamaktır. 

    Daha basit bir ifadeyle, ergonomi, kas-iskelet rahatsızlıklarını önlemek ve kronik ağrıyı azaltmak veya önlemek amacıyla her türlü çalışma koşulunu ayarlamak ve özelleştirmek için vücut bilgimizi kullanır.

    Kötü oturma pozisyonu bel ağrısına neden oluyor 

    Araştırmalar oturmanın, özellikle de kötü oturma pozisyonunun, ister arabada, masa başında veya yatakta oturuyor olun, bel ağrısına büyük katkıda bulunduğunu kanıtladı. Ama oturmak zorunda olduğumuz için özellikle belimizi desteklemek için yapılmış yastıklar kullanarak en azından daha rahat hale getirebiliriz. Ergonomik çalışma koltukları da daha konforlu bir çalışma ortamı için oldukça önemli. 

    Bel bölgesi, omurganızın alt kısmıdır ve aynı zamanda bel veya bel olarak da adlandırılır. Uzun süreli oturma genellikle lomber omurganın doğal eğriliğiyle savaşan kamburluğa neden olur. Bu ağrıya ve gerginliğe neden olabilir. Sırtınızın arkasına, dizlerinizin altına veya her iki bölgeye yastık koymak bel desteği sağlayabilir. Omurganızın doğal eğrisini korumasına ve belinizdeki baskıyı azaltmasına yardımcı olur.

    Her 20 dakikada bir ayağa kalkın

    Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Kıymet İkbal Karadavut, pandemi günlerinde sağlıklı kalmak için 20 dakikada bir ayağa kalkıp hareket etmeyi öneriyor. Prof. Dr. Karadavut, home ofis çalışanlar ve bilgisayar başında uzun süre vakit geçirenlere  “Ayağa kalkın, etrafta biraz dolaşın, pencereyi açarak gün ışığından yararlanın ve gün içerisinde kısa yürüyüşler yaparak hareket etmeye çalışın!” şeklinde tavsiye veriyor.

    Ekran süresini azaltın 

    Evde kaldığımız ve home ofis çalıştığımız süre içerisinde ekran maruziyetimiz de arttı. Neredeyse günümüzün tamamı bilgisayar, telefon, televizyon ve dijital oyunlarla geçiyor. Bir süreden sonra kendinizi hasta ve yorgun hissetmeye başlıyorsunuz.  Yorgunluk hissine bel, boyun ağrıları da eşlik ediyorsa bu durumu dikkate alın ve ekran süresini azaltarak, hareket etmeye çalışın. 

     

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN