Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerYazılımBig Sur, Mac platformu için Apple'ın En İddialı İşletim Sistemi

    Big Sur, Mac platformu için Apple’ın En İddialı İşletim Sistemi

    Neredeyse her sene büyük bir güncelleme ile birlikte isim değişikliğine giden Apple cephesinde özellikle MacBook ailesini yakından ilgilendiren bir işletim sistemi geliyor. Big Sur adı verilen yeni işletim sistemi ilk bakışta makyajlanmış bir işletim sistemi gibi gözükse de Apple bu sefer bir hayli iyileştirme ve yenilik peşinde. Öyle ki genel olarak son yıllarda MacOS 10 altyapısına dayalı olarak gelen güncellemelerin yerine artık Big Sur MacOS 11 olarak kendini gösterecek ve beyaz bir sayfa açacak.

    big sur
    Big Sur tasarımı ile artık iOS’tan ayrı bir kulvarda yer alıyor

    Big Sur, Tasarımı ile Mobil Platformdan Ayrılıyor

    Yeni MacOS Big Sur’un kurulumundan sonra bilgisayarınız versiyon 11 olarak çalışmaya başlayacak. Farklılık elbette çok daha belirgin olarak gözlerinize yansıyacak. Çünkü önceki yıllarda iOS ile benzerlik gösterdiği için eleştirilen MacOS bu sefer mobil platformlardan görsel ve tasarım açısından bir hayli ayrılarak kendi kulvarında daha güçlü bir çizgide duruyor. Önceki yıllarda iOS ile bütünlük ve ekosistem oluşturmaya çalışılsa da artık dizüstü ve masaüstü Apple bilgisayarlarının görsel açıdan çok daha üst seviye bir işletim sistemine ihtiyacı vardı. Bu açıdan değişim oldukça yerinde oldu. İlk bakışta araç çubuğu ve yan çubukta toparlanma dikkatlerden kaçmıyor. Menü ve kontrol çubuğu ise fare hareketine göre iniyor ve şeffaf yapısı ile arka plandaki renkle daha uyumlu bir hal alıyor. Buna ek olarak Apple, kendi kullandığı programların ikonlarını derleyip toplayarak bütün bir görünüme kavuşturmuş.

    Safari Yılı Olabilir

    Big Sur aynı zamanda Apple’ın kendi özel Silicon işlemcilerini kullanacağı ilk özel işletim sistemi olacak. Dolayısı ile Apple büyük bir şov yapmak istiyor. Bu şovun da merkezinde Safari tarayıcısı olacak. Apple’a göre Safari, en hızlı tarayıcılardan biri olarak kabul edilen Google Chrome’dan %50 daha hızlı işlem yapabilecek. Güvenlik açısından adeta yeni baştan yaratılan Safari, özellikle Privacy Report denilen bir raporlama sistemi ile anlık olarak hangi sitenin hangi veri üzerinden sizi kontrol ettiğini gösterip sınırlama getirebilecek. Mahremiyet konusunun her geçen gün daha da tartışma konusu olduğu bir sanal dünyada Privacy Report diğer tarayıcılar için bir rol model olabilir. Benzer bir uygulama App Store yani Apple Mağazası üzerinde yer alan her türlü programda yer alacak. Yazılımcılar ve geliştiriciler bu bölümde konum, kontaklar gibi hangi kişisel verilerin kullanıldığını detaylı olarak belirtecek. Dolayısı ile kullanıcı geliştiriciler arasında şeffaflık sağlanmış olacak.

    Şeffaf tasarım anlayışını menü çubuklarında görüyoruz

    Siri’nin Dili Uzayacak

    Siri ile sohbet etmek ilk günkü etkisini kaybetmiş gibi duruyor, değil mi? Apple, Siri üzerinde de ciddi bir geliştirme yaparak derin öğrenme ve makine öğrenimi gibi özellikleri birleştiriyor. Artık Siri çok daha kapsamlı sorulara çok daha tatmin edici cevaplar verebilecek ve bu öğrenme günden güne gelişecek. Siri ile Big Sur deneyimini daha kişisel hissedeceğiz bekleyip görelim. Evet, ilk bakışta tasarımıyla ardından altyapıdaki geliştirmeleriyle son yılların en büyük güncellemesi olan Big Sur birkaç hafta içinde indirilebilecek. Siz de Apple bilgisayarları seviyor ve Mac platformunda yeni ürünleri takip etmek ve satın almak istiyorsanız bu adresi ziyaret etmeyi unutmayın.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN