Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürBeyaz eşya ve ankastre seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

    Beyaz eşya ve ankastre seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

    Beyaz eşyalar bir ev kurulurken satın alınan ilk eşyalardır. Beyaz eşyasız bir ev düşünülemez. Ev yaşamı için bu kadar önemli olan beyaz eşyalarımızı satın alırken dikkat etmemiz gereken bazı püf noktalar vardır. Bu yazıda beyaz eşya ve ankastre seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri yazdım.

    Beyaz eşya alışverişi denilince ilk akla gelenler buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırındır. Bunlar evimizin olmazsa olmaz ihtiyaçlarındandır. Beyaz eşya seçimlerinde günümüz ekonomik şartlarında fiyat en önemli seçim kriteri haline gelmiş durumda. Dolayısıyla öncelikle alışveriş bütçemizi belirleyip, sonrasında bu aralıkta yer alan cihazlar arasında kendi kriterlerimize göre seçim yapmak durumundayız.

    Beyaz eşya seçiminde kriterler kişiden kişiye değişse de bazıları hepimiz için olmazsa olmazdır. Seçeceğimiz beyaz eşyanın ebatı yani kapladığı yer bunlar arasındadır. Örneğin buzdolabı ve çamaşır makinesi seçerken beğendiğimiz modelin evin içinde belirlediğimiz yere sığıp sığmayacağından emin olmamız gerekir. Örneğin buzdolabınızı yerleştirmeyi planladığınız bölmenin arkasında hava sirkülasyonu için 10 cm’lik bir boşluk bırakmalısınız.Son teknolojik cihazların bazılarında buna gerek yoktur.

    Ankastre ürün alırken bunlara dikkat
    Bulaşık makinesi, fırın ve ocak gibi eşyaların seçiminde de evimizdeki eşya yerleşim planlamamıza göre hareket etmemiz gerekir. Diğer yandan modern mutfakların vazgeçilmezi ankastre ürün seçimi ayrı detayları barındıran bir konudur. Ankastre bir bulaşık makinesi alacaksanız makinenin yerleşeceği yerin ölçülerini net bir şekilde bilmemiz gerekir. Ayrıca ankastre bulaşık makinelerinin metalik yapıda olduğunu, bu ürünü aldıktan sonra cihaz için mutfağınıza uygun bir mobilya kapıya ihtiyacınızın olacağını belirtelim. Ankastre ocak, fırın ve davlumbaz seçimi yaparken de bazı önemli noktalar vardır. Örneğin ocak seçiminde gözlerin birbirine çok yakın olmamasına ve dış yüzeyinin yağ tutmayacak özelliklere sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Ankastre fırında dikkat edilmesi gereken özellikler ise iç aydınlatma sisteminin yeterliliği, hızlı ısınıp hızlı soğuması ve ısının eşit bir şekilde fırına yayılması. Davlumbaz seçiminde dış yüzeyin buhar ve yağ tutmaması, ısınma sonucu eli yakacak derecede ısınmaması, emiş gücü, kolay temizlemesi ve otomatik kapanma özelliği önemli seçim kriterleridir.

    İhtiyaçlarınızı doğru belirleyin
    Beyaz eşya seçiminde kişiden kişiye değişen kriterlerin başında cihazların fonksiyonları ve kullanım kolaylığı geliyor. Çok programlı mı, başlangıç seviyesi mi yoksa son teknolojik bir cihaz mı arıyoruz? Bu bizim yaşam tarzımızla doğrudan ilgilidir. Bununla birlikte bazı özelliklerin artık standartlaştığını da söylemek gerek. Örneğin çamaşır makinesi seçiminde alacağınız makinenin hızlı yıkama ve ön yıkama programlarının olmasına dikkat etmeniz gerekir. Ailenizin genişliğine göre yıkama kapasitesi de bir diğer önemli seçim kriteridir. 7 kg bir yıkama kapasitesi 4 kişilik bir aile için idealdir. Çamaşırlarınızı kurutmak için balkon ya da uygun bir alanınız yoksa kurutma özellikli bir çamaşır makinesi seçebilirsiniz. Buzdolabı seçiminde en önemli kriterler gıdalarınızı uzun süre ve rahat bir şekilde muhafaza edebilmeniz için saklama süresi ve iç bölmelerinin kullanışlılığıdır. Gelişen teknoloji ile beyaz eşya üreticileri müşterilerine bu noktada pek çok yenilikçi ürün sunuyor. Bulaşık makinesi seçiminde de çamaşır makinesine benzer şekilde cihazın çok teknolojik ya da çok programlı olmasından ziyade ihtiyacınızı görecek program sayısına sahip olması önemli. Yine tabak ve tencerelerinizi rahat bir şekilde yerleştirip boşaltabileceğiniz bir iç tasarım dikkat etmeniz gereken diğer önemli nokta. Hem buzdolabı hem bulaşık makinesi seçiminde alacağınız cihazların iç yüzeylerinin paslanmaz çelik olması da önemlidir. Fırın seçiminde ise aynı şekilde ihtiyacınıza uygun pişirme fonksiyonlarına sahip olup olmaması, kolay temizlenebilmesi ve ısı yalıtımı özellikler önemlidir.

    Enerji sınıfına dikkat
    Bununla birlikte tüm beyaz eşya seçimlerinizde ortak olabilecek kriter cihazın enerji tüketimidir. Enerji tüketimi konusundaki hassasiyetimiz sadece yüksek faturalarla ilgili de değil. Küresel ısınma, enerji kaynaklarının yavaş yavaş tükenmeye başlaması ve kirlenen çevre gibi pek çok olumsuz faktör, enerji tasarrufuna olan ihtiyacımızı her geçen gün artırıyor. Enerji tüketimini azaltmanın yollarından biri beyaz eşya alırken A, A+, A++ ve A+++ gibi enerji sınıflandırmalarına sahip daha az enerji tüketen cihazları seçmek. Bu konu tüm dünyanın gündeminde. Örneğin son olarak 1 Mart itibarıyla Avrupa Birliği (AB) elektrikli ürünlerin enerji sınıfını yeniden belirledi ve A’dan G’ye yeni bir sisteme geçti. Enerji sınıflandırması AB’de 1995’ten beri olsa da uygulama konusunda tüketicinin kafası karışıktı. Örneğin, tüketiciler A+ sınıfı bir elektrikli eşya alırken, bunun çok enerji tasarruflu olduğu algısına kapılıyordu. Halbuki A+ gerçekte enerji sınıflandırmasına göre üçüncü sırada geliyor. A’dan G’ye şeklinde tasarlanan yeni bir sistemle tüketicinin kafa karışıklığı da giderilmiş oldu. Bu yönetmelik, 2 Mart 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan 3584 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile ülkemize de adapte edilerek yürürlüğe girdi. Dolayısıyla siz de beyaz eşya seçiminde bütçenize göre daha az enerji tüketen cihazlar seçerseniz hem çevre için hem de yüksek gelen faturalarınızı azaltmak için iyi bir adım atmış olursunuz.

    Akıllı beyaz eşyalar giderek yaygınlaşıyor
    Gelelim beyaz eşya sektöründe son yıllarda en önemli başlık olan akıllı cihazlar konusunda. Birkaç yıldır çok fazla konuşulan bu trend henüz istenilen seviyede yaygınlaşmasa da yavaş yavaş hayatımızdaki yerini aldığı da bir gerçek. Nesnelerin interneti teknolojisi sayesinde WiFi’ya bağlı birbiriyle iletişim kurabilen ve uzaktan kontrol edilebilen beyaz eşyalar yakın gelecekte çok daha fazla evde olacak. Şu an için nispeten üst segment cihazlarda sunulan bu özellikler gündelik hayatta bazı problemlerimize çözüm oluyor. Örneğin fırının yemeğin piştiğini anlayıp kendi kendine kapanması, klimayı eve gelmeden uzaktan Wi-Fi ile bağlanıp açabilmemiz, çamaşır makinesinin koyduğumuz çamaşıra göre en uygun programı seçip, doğru miktarda deterjanı seçmesi ve hatta buzdolabının o anki malzemelere göre sizin pişireceğiniz yemeğin tarifini sesli asistanlı fırına iletmesi. Yaşam kalitemizi yükselten bu akıllı cihazlarla 10 sene içerisinde evlerin çoğu akıllı hale gelecek. Beyaz eşya seçiminde hayatınıza konfor ve kalite katan bu teknolojik kriterleri de aklınızın bir köşesinde tutmanız da fayda var.

    Pandemi ile birlikte hijyen de önemli bir kriter oldu
    Pandemi ile birlikte hijyen hayatımızdaki bir numaralı öncelik oldu. Örneğin birçoğumuz marketlerden satın aldığımız ambalajlı gıdaları dezenfekte etmeden buzdolabına koymuyoruz. Tabi kısa sürede alışkanlığa dönüşen bu durumu beyaz eşya üreticileri bir fırsat olarak gördü ve bu hijyen segmentinde ürünleri piyasaya sundular. Beyaz eşya sektöründeki bu yeni kategori kapsamında UV bölmeli buzdolaplarından, ultra hijyen fonksiyonlu bulaşık makinelerine, dezenfeksiyon programlı buharlı fırınlardan, oksi hijyen programlı çamaşır makinelerine kadar birçok ürün var. Ve bu ürünler hijyen konusunda daha hassas ve beyaz eşya seçiminde bütçesi daha geniş olan müşterileri bekliyor.

    Son olarak satın alacağınız cihaz ne olursa olsun seçeceğiniz markanın verdiği garanti süresi ve servis ağının kalitesine dikkat etmeniz gerekir. Dolayısıyla bilinen ve hizmet ağı geniş markaları tercih etmek bu noktada önemlidir. Cihazları satın almakla iş bitmiyor. Kullandıkça illa bir arıza ya da sorun yaşıyorsunuz. Satış sonrası süreçlerde de güçlü bir markayı tercih ederseniz yaşadığınız arızalarda başınız çok ağrımayacaktır.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN