Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürAndroid 12 özellikleri ve çıkış tarihi

    Android 12 özellikleri ve çıkış tarihi

    Android 12, tasarım, gizlilik ve güvenlikle ilgili önemli gelişmelerle gelecek, en üstün özellikleri ve çıkış tarihi hakkında bilinenleri yazdım.

    Android 12, Google’ın mobil işletim sistemindeki en büyük görsel güncellemelerden biri olarak öngörülüyor. İlk Geliştirici Önizlemesinin lansmanına sadece iki ay uzak olmamıza rağmen, geliştiricilerle ilk temas, sızıntılar ve söylentiler bize son sürümde neler görebileceğimiz hakkında bir fikir veriyor.

    Android 12 ne zaman çıkacak?

    Android 12’nin 2021 yılının sonlarında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Bundan önce, yeni özelliklerini daha da derinlemesine incelememize yardımcı olacak herkese açık beta sürümünü göreceğiz. Ancak Android 11 tabanlı bir işletim olduğu unutulmamalı.

    Kullanıcı arayüzü ve ekran ile ilgili haberlere baktığımızda, Android 12, ana ekrandaki simgeleri azaltma ve gerekirse daha fazla erişim ekleyebilme işlevi sunacak. Önizleme sürümleri, yeniden tasarlanmış menüleri ve daha yumuşak geçişleri gösteriyor.

    Android 12 özellikleri ve çıkış tarihi
    Android 12 özellikleri ve çıkış tarihi

    Beklenen Android 12 özellikleri

    Yeni bir renk şeması

    Söylentiler, Android 12’nin yeni bir renk düzenine sahip olabileceğini gösteriyor. Bu, yalnızca yerel uygulamaları değil, aynı zamanda üçüncü tarafların uygulamalarını da etkileyecektir. Bu şekilde, kullanıcılar telefonu beğenilerine göre kişiselleştirmek için birincil ve ikincil bir renk seçebilecekler.

    Android 12’nin geliştirici sürümlerinde görülen değişiklikler arasında iyileştirilmiş dokunsal geri bildirim dikkat çekiyor. Bu, yalnızca farklı uygulamalarla günlük kullanımda değil, oyunlarda da telefonla daha iyi bir deneyim sağlayacaktır.

    Android 12, entegre bir uygulama ile ekran görüntülerine metin, emoji, çıkartma ve daha fazlasını eklemeye izin veriyor. Ayrıca zengin içerikler de eklenebiliyor. Bu şekilde, üçüncü taraf uygulamalara olan ihtiyaç ortadan kalkıyor.

    Gizlilik geliştirmeleri

    Android 12 ile son dönemde kullanıcıların gözünde önem kazanan gizlilik iyileştirmeleri de hayatımıza girecek. Google’ın işletim sisteminin yeni sürümü, mikrofon veya kamera kullanımda olduğunda bunu kullanıcıya bildirecek. iOS’ta gördüğümüze benzer bir çözüm ile ekranda bir simge görünecek. Ekran aracı paneli ise daha az ayar gösterecek ve en çok kullanılanlara odaklanacak.

    Sistem ayrıca, terminalin kamera ve mikrofonlarının tamamen kapatılmasına olanak tanıyan yerleşik bir ayar düğmesine (aç-kapat tipi) sahip olacak. Kameralarda ise Android 12’nin üçüncü taraf uygulamaların pil ömrünü artırabilecek piksel gruplamadan yararlanması bekleniyor.

    Bildirimlere baktığımızda, Android 12 bir bildirimin sesinin çıkıp çıkmayacağını otomatik olarak belirleyebilecek. Geliştirmeler, uygulama istisnalarını yapılandırmanıza olanak tanıyan sessiz modu da içeriyor. Yani, bazı kullanıcılar isterseniz sessiz modunuz etkinken bile size bildirim gönderebilecek.

    Google, bir blog gönderisinde, “Android’in sahip olduğu güvenlik önlemlerinden ödün vermemeye dikkat ederken, diğer yandan kullanıcıların cihazlarında diğer uygulama mağazalarını kullanmalarını daha da kolaylaştıracağını” belirtti. Ancak bunun nasıl çalışacağını henüz açıklamadı.

    Android 12 özellikleri ve çıkış tarihi
    Android 12 özellikleri ve çıkış tarihi

    Güvenlik için Play Store yeni özellikler kazanacak

    Şirket, Android güvenliğini artırmak için güvenlik güncellemelerini sistem güncellemelerinden ayırmasının yanı sıra Play Store aracılığıyla da göndermeye çalışacak. Görünüşe göre Android 12, iOS gibi bir Wi-Fi paylaşım moduna sahip olacak. Bu, kablosuz ağlar için parolaları yakındaki insanlarla kolayca paylaşmayı sağlayacak. Bu özellik, şu anda Android telefonlarda kullanılan QR kod sisteminin yerini alacak.

    Android 12, ayrıca tabletler için geliştirilmiş bölünmüş ekran, uygulamaların panoyu okuyamayacağı bir güvenlik özelliği, Google Asistan’ı çalıştırmanın yeni yolları ve yeniden tasarlanmış ses kontrolleri gibi çok sayıda küçük iyileştirmelerle gelecek.

    Android 12 çıkış tarihi

    Android 12’nin ilk genel beta sürümü önümüzdeki ay yayınlanacak ve 18-20 Mayıs 2021’de gerçekleştirilmesi planlanan Google I/O adlı geliştirici konferansında da duyurulacak. Tam sürümün ise sene sonunda karşımıza çıkması hedefleniyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN