Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraAkıllı telefonunuz için en iyi bulut tabanlı fotoğraf depolama servisleri

    Akıllı telefonunuz için en iyi bulut tabanlı fotoğraf depolama servisleri

    Çoğu kullanıcının akıllı telefonlarında en fazla kullandığı araçların başında kameralar geliyor. Telefonların hafızasına baktığımızda ise en çok yer kaplayanların fotoğraflar ve videolar olduğunu görüyoruz. Son yıllarda verimli sıkıştırma teknolojileri sayesinde çekilen fotoğraflar ve videoların, kaliteden ödün vermeden daha küçük boyutlarla cihazlarda depolanması sağlanıyor. Ancak çok fotoğraf ve video çeken birisiyseniz, bir süre sonra bu teknoloji de ihtiyaçlara cevap vermeyecektir. Bu durumda ya microSD kart satın alma seçeneğini tercih edecek ya da internet üzerinden sunulan ve mobil cihazlardan da uygulamalar aracılığıyla kolay kullanım imkanı sunacak bulut tabanlı fotoğraf depolama seçeneklerini tercih edeceksiniz. Bu yazıda akıllı telefonunuzla çektiğiniz fotoğrafları veya videoları depolayabileceğiniz ve cihazınızda yer açmayı sağlayacak bulut tabanlı fotoğraf depolama servisleri seçeneklerini sıralıyoruz.

    Google Fotoğraflar

    Google Fotoğraflar, akıllı telefonlarla çekilen fotoğraflar ve videoların internet üzerinde depolanması için önde gelen servislerden ilki olarak akıllara geliyor. Üstelik Google, getirdiği çeşitli düzenleme ve organizasyon araçları sayesinde depolama hizmetinin ötesine geçerek kullanışlı bir arşiv elde etmenizi sağlıyor. Çoğu Android telefonunda yüklü gelen ve hatta varsayılan galeri uygulaması olan Google Fotoğraflar’ı iOS kullanıcıları da ücretsiz olarak yükleyebiliyor.

    Google Fotoğraflar ücretsiz biçimde ve sınırsız sayıda fotoğraf ve videoyu depolamaya izin veriyor. Ancak bu fotoğraf ve videolar tam kalitede değil, yine de yüksek kalitede saklanıyor. Eğer tam kalitede fotoğraf ve video depolama imkanı isterseniz, bunun için Google Hesabınız kapsamında size sunulan bulut depolama alanı sunuluyor. Daha fazla ek alanı satın alarak fotoğraflarınızı ve videolarınızı tam kalitede depolayabilirsiniz.

    Google Fotoğraflar, bulutta yedeklenen fotoğrafları ve videoları telefondan kaldırma gibi bir özellik de sunuyor. Bu sayede akıllı telefonunuzda daha fazla alan açabilirsiniz. Mobil uygulamalarında bulunan ve Anılar olarak adlandırılan bir özellik de geçmişte çektiğiniz fotoğrafları hikâye biçimiyle hatırlamanızı sağlıyor. Çeşitli düzenleme ve arşivleme özellikleri de mevcut. Akıllı telefonunuzda kapsamlı bir fotoğraf ve video galeri ve düzenleme çözümü isterseniz, Google Fotoğraflar’dan yararlanabilirsiniz.

    One Drive

    One Drive fotoğraf ve videolar için de iOS ve Android uygulamalarında otomatik yedekleme özelliğini sunuyor. Uygulama üzerinden otomatik yedeklemeyi açarak çektiğiniz fotoğraf ve videoların One Drive’ın sunduğu bulut depolama alanında saklayabilirsiniz. 5 GB’lık alan her kullanıcıya ücretsiz olarak sunuluyor. Para vererek 100 GB ya da 1 TB’lık alanlara sahip olabilir, bu sayede fotoğraf ve videolarınız için daha fazla alan açabilirsiniz.

    Bir Microsoft ürünü olduğu için One Drive, Windows 10 PC’leriyle iyi bir entegrasyona sahip. Bu yolla çektiğiniz fotoğraf ve videoların otomatik olarak bulut üzerinden bilgisayarınızda da depolanmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede istediğiniz zaman telefonunuzdan bilgisayara fotoğraf veya video aktarma zahmetinden de kurtulacaksınız. Bu arada bir Mac sahibiyseniz, One Drive’ın eşzamanlama yazılımını bilgisayarınıza kurarak aynı imkanı elde edebilirsiniz.

    One Drive’ın fotoğraflar bölümünde akıllı özellikler var. RAW dosya desteği, fotoğraflardaki içeriğin otomatik olarak tanınması ve etiketlenmesi, içeriğe veya konuya göre arama yapma imkanı bunlar arasında yer alıyor.

    Dropbox

    Dropbox daha çok belge depolama ile akıllara gelen bir bulut servisi olsa da, uzun zamandır mobil uygulamaları üzerinden fotoğraf depolama imkanı da sunuyor. iOS ve Android uygulamaları ile, akıllı telefonunuzda çektiğiniz fotoğrafların otomatik olarak Dropbox bulutunda saklanmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bilgisayarınızdaki fotoğrafları da Dropbox’a yükleyebilirsiniz. Buluttaki fotoğraflarla basit slayt gösterileri oluşturabilir, fotoğrafları Dropbox kullanıcılarıyla veya başka kullanıcılarla pratik şekilde paylaşabilirsiniz.

    Ne var ki, depoladığınız fotoğraflar için etiketleme veya çevrimiçi düzenleme imkanı sunulmuyor. Dropbox’ın her kullanıcısına ücretsiz olarak sunduğu 2 GB’lık alan pek yeterli olmayacaktır. Bu nedenle aylık 9.99 dolarlık bir ücrete sahip olan Plus veya 16.58 dolarlık fiyata sahip olan Professional planı tercih edebilirsiniz. Plus planında 2 TB, Professional planında ise 3 TB depolama alanı sunuluyor.

    Aslına bakarsanız, Dropbox sunduğu özellikler ve fiyatlarıyla daha çok profesyonel fotoğrafçılara hitap ediyor. Ancak akıllı telefonlarıyla fotoğraf çekmeyi seven profesyoneller için, mobil uygulamalarıyla sunduğu işlevler de tercih nedeni olabilir.

    iCloud

    Apple’ın bulut tabanlı hizmeti iCloud altında iCloud Fotoğraf Arşivi adlı bir özellik de mevcut. Bu özelliği iPhone, iPad veya Mac cihazlarında açabilirsiniz. Açtığınız takdirde iPhone’unuz ile çektiğiniz fotoğraf ve videolar bulutta depolanır. Aynı iCloud hesabı altındaki tüm cihazlarda da bu fotoğraflara erişebilirsiniz. Üstelik iCloud sunucularında çektiğiniz fotoğrafların tam kaliteli versiyonları saklanırken, cihazınızda ise daha az yer tutacak sıkıştırılmış versiyonları muhafaza edilir ya da sadece ön gösterim niteliğindeki versiyonları saklanır. Böylelikle iPhone’unuzun depolama alanı fotoğraflar ve videolarla fazla işgal edilmemiş olur.

    Apple iCloud kullanıcılarına 5 GB’lık alanı ücretsiz olarak veriyor. Ancak bu alan çoğu kullanıcı için fotoğraf ve video depolama konusunda yeterli olmayacaktır. Apple 50 GB’lık alanı 6,49 TL, 200 GB’lık alanı 19,99 TL ve 2 TB’lık alanı da 64,99 TL’lik aylık ödemelerle sunuyor. Üstelik 200 GB ve 2 TB’lık alanları da diğer aile bireyleriyle paylaşabilirsiniz.

    Fotoğrafları kişi ve yerlere göre etiketlemek, aynı yüzlerin bulunduğu fotoğrafların otomatik olarak gruplandırılması, basit paylaşım araçları da iCloud’un diğer özellikleri arasında bulunuyor. Android kullanıcıları ise iCloud’ın sunduğum imkanlardan yararlanamıyor.

    Flickr

    En eski fotoğraf depolama servislerinden bir tanesi olan Flickr, kolay kullanım sunan arayüzüyle özellikle profesyonel fotoğrafçıların uzun zaman boyunca tercih ettiği servislerden bir tanesi olmuştu. 2010’lu yılların ortalarında da iOS ve Android uygulamalarını güncelleyerek akıllı telefonlar için de kullanışlı bir araç hâline gelmişti. Genişletilmiş etiketleme seçenekleri, fotoğrafları farklı çözünürlüklerde görüntüleme ve indirme imkanı da Flickr’ın güçlü yanları arasında bulunuyor. Ne var ki, Yahoo’nun Flickr’ı SmugMug’a satmasıyla birlikte bu servisin nitelikleri değişti.

    SmugMug, Flickr’ın ücretsiz hesaplarında en fazla 1000 fotoğraf saklanmasına izin veriyor. Yıllık 49,99 dolarlık ücreti karşılığında sunulan Pro planında ise sınırsız depolama, fotoğrafları 5K çözünürlüğe kadar görüntüleme, en fazla 10 dakikaya kadar video izleme gibi özellikleri sunuyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN