Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürVlogger olmaya heveslenenlere kamera önerileri

    Vlogger olmaya heveslenenlere kamera önerileri

    Dijital çağın doğurduğu en popüler işlerden olan vlogger’lık ya da YouTuber’lık son dönemde ciddi ciddi meslek olarak icra edilmeye başlandı. Tamam bir yandan eğlenirken bir yandan bu işten para kazanan çok ciddi bir kitle tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de zaten mevcuttu, ama birkaç yıl önce Google-İŞKUR’la bir olup YouTuber’lık eğitimleri verecek deseler kimse inanmazdı heralde. Mayıs ayı içerisinde gündem olan bu gelişmeyi hatırlayacak olursak; İŞKUR’un “Türkiye İçin Dijital Dönüşüm Hareketi” projesi kapsamında ilk etapta Bursa, Kayseri, Van, Gaziantep, Samsun ve Antalya’da gençlere yönelik YouTuber’lık eğitimleri verilecek. Bunlar çok güzel gelişmeler gerçekten. Zira medyanın geleceği dijitalde ve dünyanın en önemli TV kanallarının ve medya platformlarının dijitale çok ciddi yatırımlar yaptıkları bir ortamda bu değişimi görmezden gelmek büyük bir kayıp olurdu bizim için.

    Önce iyi bir görüntü ve ses, gerisi detay..
    Vlogger’lığın eğitimi olur olmasına ama bazı mesleklerde olduğu gibi video meselesinde de birçok şeyi iş üzerinde öğrenmek bence ideal olanı, yani vlogger’ın da alaylı olanı makbul. Herkese göre olmayan bu işi gerçekten kıvırabilecek misiniz sorusuna yolun başında cevap bulmak bile bu bağlamda önemli. Siz de hayran olduğunuz YouTube yıldızlarından biri olmak isteyebilirsiniz evet, çünkü bu devirde havalı olan bu. Bu işin eğitimini de alabilirsiniz. Ama Hollywood tabiri ile bu işe özel star ışığınız yoksa, daha açık bir ifade ile takipçi kitlenizle samimi bir diyalog geliştiremiyorsunuz ağzınızla kuş tutsanız olmaz. Ama bunu denemeden de bilemezsiniz. O yüzden bir deneyin. Bunu yaparken de işi kuralına göre yapın ama. Bu işe başlarken bilmeniz gereken en önemli şey şu; bir vlogger’ın alet çantasında olması gereken olmazsa olmaz ekipman kameradır. Bu bir iPhone da olabilir, iyi bir SLR de olabilir ama en önemlisi üreteceği içeriğe göre işini görecek, standartların altında kalmayacak bir cihaz olması. Şu da var; YouTuber’lık müessesinin ortaya çıkma döneminde video üreticilerinin samimiyet perdesinin arkasına saklanarak yayımladığı görüntü kalitesi düşük içerikleri artık takipçiler yemiyor. Çünkü herkesin elinde Full HD hatta 4K çeken telefonlar var. Bu yüzden kamera seçimi sesten de ışıktan da daha kritik olan konu. İyi bir vlog kamerasının nasıl olmalı sorusunun cevabı tamamen çekeceğiniz içerikler ve bütçenizle alakalı olsa da yukarı da belirttiğim gibi en azından HD video çekebilen ve hızlı odaklanabilen bir kamera olması şart, bunun altını çizelim. İkinci olarak ses meselesi kritik. Alacağınız kameranın dahili bir mikrofonu olmalı ya da en azından harici bir mikrofon girişi olmalı. Kamera seçiminde çekimi yapacağınız mekan da önemli, evde mi yoksa dış mekanda mı çekim yapacaksınız kamera tercihinde önemli bir belirleyici açıkçası. Eğer dışarıda olacaksınız görüntü sabitleme, rüzgar ya da dış mekan sesleri azaltma, suya dayanıklılık gibi özellikler sizin için önemli olacaktır. Ekranın 180 derece dönebilme özelliğine sahip olması- bence önemli, vlogger’lar çekimde kendilerini görmek istiyorlar genelde-, 4K çekim fonksiyonu, batarya ömrü ve ağırlık da önemli. Peki gelelim bu özelliklerin birçoğuna sahip iyi vlogger kameralarına ve özelliklerine..

    Canon G7X Mark II
    Kompakt, hafif, kaliteli bir cihaz olan G7X uygun fiyatı ile de vlogger’lar için iyi bir seçenek. Cihaz ihtiyaç duyduğunuz pek çok özelliği içinde barındırıyor. 180 derece dönen LCD ekranı, wifi ve dış sesi azaltma fonksiyonu bunlardan bazıları. Çıkartılabilir lens, 4K video ve suya dayanıklılık ise cihazda olmayan bazı özellikler.

    GoPro Hero 5 Black
    Hero 5 cihazlar içinde alabileceğiniz en küçük ve hafif kameralardan biri. 4K videoyu destekleyen cihaz, görüntü sabitleme ve suya dayanıklılık özelliklerine de sahip. Cihazın video kalitesi cep boyutundaki böyle bir kameraya göre muazzam. Görüntü sabitleme özelliği ise yürürken kayıt yaptığınız sırada oluşan titreşimlerin etkisini ortadan kaldırıyor. Cihazın dokunmatik ara yüzü biraz yavaş ve ses kalitesi bazı durumlarda iyi değil. Ancak dış ortamlarda yapılan çekimlerde en az dikkat çeken kamera olması bakımında öne çıkıyor.

    Sony RX100 IV
    DSLR kameralara rakip olarak tasarlanan Sony RX’in fiyatı boyut olarak nispeten küçük olanlar içinde en yüksek olanı. RX100’de benzer diğer kameralar gibi çekimi kolaylaştıran döner ekran mevcut. Ancak ekran dokunmatik değil. Cihazın çalışma hızı oldukça iyi ancak menüler arasında gezinme biraz zaman alabiliyor. Video kalitesi ise gerçekten çok iyi. Otomatik odaklanma özelliği sayesinde herhangi bir tuşa basmaya gerek kalmadan çekilen nesneye odaklanılabiliyor. Buna ek olarak cihazda wifi, 4K çekim, yavaş çekim, dış ses azaltma gibi özellikler de mevcut. Ancak tüm bu özelliklere rağmen fiyatı cep yakıyor diyebiliriz.

    Panasonic Lumix DMC-LX15
    Cihaz pek çok özelliği ve tasarımı bakımında Sony’nin kamerasına çok benziyor. Ancak fiyat olarak daha uygun. Cihazın otomatik odaklanma ve dış ses azaltma fonksiyonları Sony RX100 kadar iyi olmasa da video ve ses kalitesi Sony’nin cihazından daha iyi. Bu bakımdan iç mekan çekimlerinde tercih edilmesi durumunda çok iyi sonuçlar elde edebiliyorsunuz.

    Nikon D3400
    Eğer istediğiniz DSLR bir kamera ise Nikon D3400 iyi bir tercih olabilir. Cihazın video kalitesi yeterince iyi. Yapacağınız kayıtlarda canlı, detaylı ve yumuşak görüntüler elde etmeniz mümkün. Ayrıca dış mekandaki istenmeyen sesleri de doğal bir şekilde yok etmeniz mümkün. En önemli eksiği 180 derece dönen bir LCD ekrana sahip olmaması. Eğer bu sizin için çok gerekli değilse Nikon d3400 size önerebileceğim bir cihaz.

    Canon EOS 80D
    Kameraların ağır abisi Canon 80D bir DSLR. Diğer seçenekler içinde en büyük ve en ağır olan bu cihaz aynı zamanda fiyat olarak en pahalısı. Ama yine de dünyanın en ünlü vlogger’ları tarafından en çok tercih edilen kameraların başında geliyor. 80D tarafından çekilen görüntüler tahmin edeceğiniz üzere mükemmele yakın. Cihazda her türlü çekim seçeneği mevcut. Ancak cihazı birkaç dakikadan uzun taşımanızda fayda var. Bu nedenle gezgin vlogger’lara tarafından kullanılması çok tavsiye edilmiyor.

    Ana görsel kaynak: digitaltrends.com

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN