Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Genel2022 Yılında Teknoloji Alanına Beklenen Yenilikler Neler?

    2022 Yılında Teknoloji Alanına Beklenen Yenilikler Neler?

    Öncelikle teknolojinin gelişimine ayak uydurmamız gerektiğini hatırlatalım. Çünkü kimi zaman “Bu teknolojiye neden ihtiyacımız var? Gereksiz.” diyebiliyoruz. Ancak henüz popüler olmasa da ileride popüler olacak bir çok teknoloji bulunuyor. Bunlardan bazıları ise şu şekilde:

    Yapay Zekaya Sahip Akıllı Ürünler

    Yapay zeka dediğimizde aklımıza hemen akıllı telefonlar geliyor. Son 10 senedir ismini sıkça duyduğumuz asistanlar günlük işlerimiz de de bizlere yardımcı oluyorlar. Sadece akıllı telefonlarda değil, akıllı saatler, televizyonlar, hatta otomobiller ve gelecekte toplu taşıma araçları. Bir insan zekası kadar olmasa da bizler kadar zeki olabilecek ve gelecekte şimdi olduğundan çok daha fazla alanda da kullanılacak. Buna örnek vermek gerekirse bir mağazadan bir kıyafet alacağınız zaman ödeme noktasında herhangi bir kasiyer yerine bir kamera aracılığıyla barkod okutup ödemenizi gerçekleştirebileceksiniz. Bir başka örnek ise, hali hazırda akıllı ürünler ile nesnelerin interneti konusu. Sizin komutunuzla birlikte günlük rutin işlerinizi öğrenip ona göre hareket eden objeler ve dahası…

    Akıllı Telefonlardaki Katlanabilen Ekranlar ve Ekran Altı Kameralar

     

    Yakın geçmişte cebimize sığan telefonların günümüzde neredeyse artık büyüklükleri dolayısıyla sığamaması sorunuyla baş başayız. Ekran çerçevelerinin küçültülmesi ve ekran boyutunun ne kadar arttırılması hoş olsa da telefonların büyüklükleri kimi zaman dert olabiliyor. Burada da akıllı telefon üreticilerinin telefonlarının ekranlarını esnek bir yapıda tutup telefonlarını katlanabilen bir yapıda sunmaları öne çıkıyor. Son 2-3 senedir markalar bunu deniyor ve kısmen de yapmış durumdalar. Samsung Galaxy Fold ve Flip ailesi, Huawei Mate X ailesi, Motorola Razer modelleri ve Microsoft Surface Phone bunlara şimdilik birer örnek. Ancak 2022 yılı ve devamı yıllarda bu tarz cihazların çok daha yaygın bir şekilde göreceğiz.

    Katlanabilen modellere ek olarak bir diğer teknoloji ise ekran altına yerleştirilen ön kameralar. Bu sayede çok daha iyi bir ekran kasa oranı yakalanacak ve göze batan bir çentik veya delik olmayacak. Bununda geliştirmelerini yapan bir kaç marka da yok değil. ZTE Axon modellerinde denenen bu teknolojiye ek olarak Samsung Galaxy Fold 2 ve Xiaomi Mi Mix 4 modellerini de ekleyebiliriz.

    Daha Güçlü İşlemciler

     

    İşlemci güçleri her geçen gün artan akıllı telefonlar artık vücudumuzun bir parçası olmuş durumda. Her gün daha fazla bağımlısı haline geldiğimiz akıllı telefonların işlemcileri de güne ayak uydurup daha da hızlanıyorlar. Hali hazırda 5nm üretim sürecinde olan işlemciler kullanılıyorken MediaTek, Dimensity 9000 işlemcisini tanıtarak dünyanın ilk 4nm üretim sürecinden geçen işlemci unvanını aldı. 2022 ile birlikte daha fazla 4nm işlemcileri daha farklı marklardan da göreceğiz. Bir başka deyişle cebimizde mini bir süper bilgisayar taşıyacağız. Sadece akıllı telefon sektöründe değil bir çok üründe bulunan işlemciler ve bir başka deyişle çipler, her bir yanımızda var olmaya devam edecek. Pandemi süreciyle birlikte aksayan tedarikler, çip krizine yol açmış olsa da, dünyadaki enerji açlığı bir şekilde giderilmeye çalışılıyor. Dünya nüfusunun artmasıyla bu tarz ürünlere olan talep de doğru orantılı bir şekilde artıyor. 2022 yılı ve devamında işlemciler konusunda ne tarz gelişmeler olacak hep beraber göreceğiz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN