Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerDonanım12. nesil Intel Alder Lake ortaya çıktı!

    12. nesil Intel Alder Lake ortaya çıktı!

    Intel’in yeni nesil işlemci ailesi Alder Lake beklenmedik bir şekilde ortaya çıktı. 12. nesil işlemci ailesi için çalışmalara başlayan Intel, AMD’nin pazardaki payını düşürmek için elinden geleni yapmaya çalışıyor ve bunun için kolları sıvamış durumda.

    12. nesil Intel Alder Lake işlemci ortaya çıktı!

    2021’in ikinci yarısında piyasaya sürülecek olan Intel 12. nesil işlemciler,10nm SuperFin mimarisine dayanacak. 12. nesil işlemciler ile birlikte Intel, ilk defa masaüstü tarafında 14 nm litografinin altına düşecek. Bu konuda geride kalan Intel, süreci hızlandırmak için 2021’de masaüstü işlemci bölümü için iki farklı sürüm piyasaya sürecek. 11. nesil olan Rocket Lake masaüstü işlemci ailesi, 2021’in ilk çeyreğinde piyasaya sürülecek.

    En büyük değişimi 12. nesil ile yapacak olan Intel, Rocket Lake ailesini geçiş sürümü olarak kullanmak istiyor olabilir. Rocket Lake ile birlikte PCIe 4.0 sürümüne geçilirken, Alder Lake işlemcilerde PCIe 5.0 teknolojisi kullanılacak. Videocardz‘ın özel haberi doğrultusunda, 12. nesil Intel Alder Lake masaüstü işlemci ilk defa canlı olarak görüntülendi. Mevcut Comet Lake işlemciler ile karşılaştırıldığında, Alder Lake işlemciler yaklaşık yüzde 20 uzamış.

    Aynı yıl içerisinde iki farklı işlemci serisinin gelmesinden dolayı, Rocket Lake ailesinin ölü doğması bekleniyor. 12. nesil ile birlikte, LGA 1200 soketinden LGA 1700 soketine geçilecek. Bu sebeple birçok insan, 2021’in ikinci yarısını bekleyip doğrudan 12. nesil işlemci satın almak isteyecektir. Ek olarak Intel, LGA 1700 ile birlikte uzun yıllardır devam ettirdiği soket politikasını değiştirmek ve soket ömrünü üç yıla çıkarmak istiyor.

    12. nesil ile birlikte gelecek özellikler arasında, DDR5 RAM ve PCIe 5.0 gibi yeni özellikler bulunuyor. Bununla birlikte 16 (8+8) çekirdekli bir işlemci ile gelecek olan Intel, hibrid bir tasarım kullanacak. 16 çekirdeğin sekizi güç tasarrufu, kalan sekizi de performans odaklı olacak.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN