Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital Kültür8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Yaklaşıyor

    8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Yaklaşıyor

    8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için geri sayım başladı. Bu özel gün tüm dünyada eşitlik, kapsayıcılık mesajları ile kutlanacak.

    Bu özel günü sadece kutlamak yetmez. Kadın çalışanların iş hayatındaki konumlarını güçlendirmek, onları cesaretlendirerek kariyer yolculuklarında desteklemek hepimizin toplumsal görevi olmalı.

    Tüm sektörlerin geleceği cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması ile gelecek kapsayıcılık ve bunun sürdürülebilmesinden geçiyor. Sürdürülebilir kalkınma ise toplumsal cinsiyet eşitliği ile birlikte kadınların güçlenmesini işaret ediyor. Eşitsizliği ortadan kaldırmak ve sürdürülebilir çalışmalar bütünü oluşturmak konusunda ülke olarak gidecek daha çok yolumuz, aşacağımız çok fazla engel var.

     

    Ülkemizde kadınların istihdam oranı erkeklerin yarısından daha az

    Ülkemizde erkeklerin nüfusa oranı %50,1 iken, kadınların oranı %49,9. TÜİK verilerine göre; kadınların istihdam oranının erkeklerin yarısından daha az olduğu görülüyor. Kadının çalışma hayatındaki yerine baktığımızda çok farklı pozisyonlarda görev alabildiğini görüyoruz. Ancak, kadın çalışanlar açısından, profesyonel iş hayatının avantajı olduğu kadar beraberinde zorlukları da bulunuyor.

     

    Cinsiyet eşitliğini sağlamanın yolu kadının teknolojide var olmasından geçiyor

    Dijital dünyada da kadın ve erkek arasında eşitsizlik mevcut. Bu alanda kadınların karşılaştığı en büyük sorunlardan biri ise kadınların teknolojiye ve dijital alana erişememesi oluyor. Kadınların teknolojiye erişim sağlarken servis sağlanmaması, internet servis ücretlerinin kadınlar tarafından karşılanamıyor olması gibi karşılaştığı birçok olumsuz unsur var. Kadınların aleyhine olan mevcut durum iyileşeceği yerde gittikçe kötüleşiyor.

    Son dönem yapılan araştırmalara göre, dünyada kadın istihdamının %1 artması Gayri Safi Milli Hasıla’yı 80 milyar dolar artırıyor. 2025 yılına kadar tam cinsiyet eşitliği sağlanması durumunda ise, dünya ekonomisine 28 trilyon dolarlık ek katkı sağlanmasının mümkün olduğu belirtiliyor. Bu veriler, kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımının teşvik edilmesine olan ihtiyacı açık ve net bir şekilde ortaya koyuyor.

     

     

    Teknolojide Kadın (Women in Tech)

    Kaspersky’nin “Kadınların teknolojideki dönüşümünü anlamak” başlıklı Teknolojide Kadın (Women in Tech) raporu, teknoloji endüstrisinde çalışan kadınların neredeyse üçte birinin evde çalışmayı ofiste çalışmaya tercih ettiğini gösteriyor. Benzer bir oranda katılımcı evden çalışırken daha verimli çalıştıklarını bildiriyor. %33’e varan oranda kadın, ofiste çalışmadıklarında daha fazla özerkliğe sahip olduklarını ifade ediyor.

    Bununla birlikte rapordaki diğer istatistikler, “evden çalışma” dinamiğinde teknoloji alanında çalışan kadınlar için uzaktan çalışma potansiyelinin diğer alanlardaki sosyal ilerlemeyle tam olarak eşleşmediğini vurguluyor. Teknoloji alanında çalışan kadınların neredeyse yarısı, Mart 2020’den bu yana iş ve aile hayatını dengelemek için mücadele ediyor.

     

    Daha derine indikçe bu dengesizliğin nedenleri daha net hale geliyor

    Kadın katılımcılara üretkenliği veya işte ilerlemeyi engelleyen günlük işlevler sorulduğunda, erkeklerin %47’sine kıyasla kadınların %60’ı evde temizliğin çoğunu yaptıklarını, %63’ünün evin sorumluluğunu üstlendiğini söylüyor. Ayrıca erkeklerin %52’si, kadınların %54’ü aileye bakmak için çalışma saatlerini erkek partnerlerinden daha fazla uyarlamak zorunda kalmışlar. Sonuç olarak kadınların %50’si COVID-19’un etkilerinin genel kariyer ilerlemelerini geliştirmek yerine geciktirdiğine inanıyor.

     

    Teknolojinin dönüştürücü etkisini en çok hissettiğimiz dönemdeyiz

    Günümüzde sürdürülebilir bir yaşam, teknoloji becerilerine sahip bir toplum ile mümkün. Bu toplumun yarısını oluşturan kadınların da teknoloji sektöründe uzman ve eğitimli olması önceliğimiz olmalı. Teknolojide çalışan kadın-erkek sayılarının eşitliği ise “okul yıllarında” kız öğrencileri daha fazla teknik alanlara yöneltilmesiyle başarılabilir. Dinamik ve sürekli kendini yenileyen, global fırsatlar barındıran bu sektörde; teknoloji alanında yazıp – çizecek, kadın istihdamına katkı sağlayacak tüm yöneticilere ve rol model alınacak kadın yöneticilere acil ihtiyaç var.

     

    Kapsayıcı, eşit, sürdürülebilir bir gelecek dileğiyle; çalışan, emek veren, fedakarlığın timsali olan tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum.

    Bugünlere gelmemizi sağlayan, devrimleriyle yolumuzu aydınlatan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, bir kez daha sevgi, saygı, özlem, minnet ve rahmetle anıyorum…

     

    Teknolojik Anneler için Mobil Uygulamalar

    Bu anlamlı güne özel; zaman yönetimini kolaylaştıracak, kendinize vakit ayırmanızı sağlayacak, tablet ve telefonunuzda kullanabileceğiniz pratik uygulamalardan oluşan seçkiyi aşağıda bulabilirsiniz.

    Teknolojik Anneler için Mobil Uygulamalar

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN