Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital Kültür5G'li Akıllı Telefonlar Hayatımızda Neleri Değiştirecek?

    5G’li Akıllı Telefonlar Hayatımızda Neleri Değiştirecek?

          Ülkemizde halen  4.5G teknolojisi kullanılmakla birlikte, 5. nesil mobil iletişim teknolojisi olarak da ifade edilen 5G’de nelerin değişeceğinden bahsetmeden önce, mobil iletişim tarihine bakmakta yarar var.

    Mobil İletişimin Kısa Tarihi

          Analog hücresel ağ teknolojisini kullanan 1G’den sonra, GSM ve TDMA teknolojisi 2G ile kullanılmaya başladı. Mobil iletişim teknolojisi 3G, yani 3. nesilde, UMTS (“Universal Mobile Telecommunications System” ) mobil telefon standardı kullanılmaya başladı. UTMS ile daha önceki iki nesilden daha fazla yol kat edildi. Bu mobil iletişim standardı ile saniyede 200 kbps’e kadar mobil veri transferi yapılabiliyordu. Günümüzde 4G, 4.5G’de  WiMAX ve LTE teknolojileri kullanılıyor. 3. nesil mobil iletişim teknolojisine göre oldukça yenilik getiren 4.5G’yi ülkemizde kullanan mobil geniş bant abone sayısı 40 milyonu aşmış durumda.

          Günümüzde mobil internet servis sağlayıcıları 5G testlerini yapıyorlar. Bazı ülkelerin şehirlerinin bir bölümünde test çalışmaları gerçekleştirildi bile. Öncelikle, 4.5G teknolojisinde ortalama (Megabit) Mbit seviyesinde olan iletişim hızı, 5G ile (Gigabit) Gbit seviyesine yükselecek. Akıllı telefon üreticilerinin 5G destekli cihaz geliştirmek için yoğun mesai harcadıklarını söylemeliyim. Gerçi ilk 5G desteği olan akıllı telefonun tanıtımı yapıldı ama daha ortada 5G desteği veren mobil operatör yok.

    5G ile neler değişecek?

          Test yapılan alanların dışında, dünya genelinde 5G desteği ile mobil iletişim yapan akıllı telefonların 2019’da kullanılmaya başlanacağı söyleniyor. 5G desteği ile internet bağlantısı gerçekleştiren bir akıllı telefon, yüksek çözünürlükle bir filmi saniyeler içinde indirebilecek. Günümüzde kullanılan 4G ve 4.5G teknolojisine göre, 5G mobil iletişim hızında 10 kat ile 100 kat arasında fark olacağından bahsediliyor. Mobil internet hızındaki bu müthiş artış sayesinde, gün içindeki bütün aktivitelerin internet ortamına taşınması söz konusu olacak. Dünya genelinde kullanılmakta olan bütün endüstri dalları 5G teknolojisinden nasibini alacak. İlk etapta, dijital olan neredeyse her şey bulut ortamına anlık olarak bağlı olacak. 5G hızında mobil bağlantılar ile, gerçek ve dijital dünyadaki bir çok deneyimin değişeceğinden bahsetmek yanlış olmaz.

          2023’e kadar, dünyada 1 milyardan fazla 5G desteği bulunan akıllı telefonun kullanılacağı öngörülüyor. İnternet hızındaki müthiş artış nedeniyle, 5G üzerinden internet bağlantısı sağlayan cihazların oluşturduğu trafiğin, günümüzdeki trafikten neredeyse 8 kat fazla olacağı hesaplanmış.

          5G teknolojisi ile data; kişisel kullanımlar, kameralar, robotlar ve bulut arasında taşınarak, büyük miktarlarda internet trafiği oluşturacak. Bütün bu ortamlardan toplanan bilgiler sayesinde; dijital sistemler, örneğin akıllı arabalar, çevresindeki diğer araba ve cisimleri anında fark edip, duyabilecek ve anlık reaksiyonlar verebilecekler. 5G teknolojisi ile yapay zekanın birleşimi, bu sektörü kullanan firmalar için yeni bir kaynak alanı oluşturacak. 5G ile yapay zekanın altlık oluşturduğu yeni iş modelleri kullanılmaya başlanacak. Sürücüsüz arabaların, dronların, akıllı şehirlerin ürettiği büyük verilerin taşınması, işlenmesi ve kısa süre sonra anlamlı hale getirilmesinde 5G teknolojisinin büyük payı olacak. Bu teknolojilerin günümüzde de kullanılmaya başladığını söylemeliyim.

          Nesnelerin interneti (IoT)  kapsamındaki bütün dijital sistemlerden elde edilen verinin taşınmasından, akıllı fabrikalardaki verinin iletimine, kişiye göre özelleştirilmiş sağlık cihazlarında anlık olarak gönderilen hasta bilgilerine kadar geniş bir alanda kullanılacak olan bu teknoloji sayesinde gelecekte daha da fazla mobil olacağımızı söylemeliyim.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN